Як церкві відкрити дитячий садок: інструкція
14.02.2020
Відколи відбулися зміни в законодавстві, організовувати дошкільну освіту стало можливим для фізичних осіб-підприємців. Ці зміни в законі також спростили оформлення і створення дошкільних закладів для церковних організацій

Черги у дитсадки, інші обставини та міркування спонукають батьків шукати різні рішення. ЗМІ розповідають про можливості приватних дошкільних закладів. Що тут можуть зробити віруючі, говорить Сергій Кожух, помічник керівника відділу освіти Адвентистської церкви в Україні.

Створюючи суб’єкт господарської діяльності (фізична або юридична особа) потрібно пройти реєстрацією в податкових органах і відкрити рахунок в банку та незалежно від форми власності оформити отримання електронного цифрового підпису для укладення онлайн-угод, подання звітності та введення інших платежів.

Найважливішим етапом у відкритті приватного дитячого закладу є отримання ліцензії для надання послуг дошкільної освіти, а це досить трудомісткий процес. Тому перед її отриманням потрібно виконати ряд важливих умов:

1. Підготовка приміщень. Будівля дитячого садочку повинна відповідати ряду вимог, які описані в «Державних будівельних нормах» та загальноприйнятих санітарних правилах, згідно з якими, наприклад, підлога має бути утеплена, стіни —вологостійкими, стеля і підвіконня відповідної висоти, мають бути в наявності аварійні виходи, просторі кімнати, а також допустимий рівень освітленості. Ці і всі інші норми в сумі визначають готовність будівлі.

2. Меблі та різноманітне обладнання. Приміщення обладнується дитячими меблями: шафки в роздягальні, столики, стільці, ліжечка, які мають відповідні сертифікати. Окрім меблів потрібно підготувати матраци, ковдри і подушки. Для забезпечення харчування дітей закуповується посуд, а також окремий посуд для роботи кухні. Важливим є наявність холодильників, плити, пральної і посудомийної машини у дитячому садочку.

3. Персонал. Для виконання норм праці з дітьми мають займатися няні і дипломовані вихователі, які мають бути у відповідній кількості до завантаження садочка дітьми, а також медичний працівник. Кожний, хто працює в дитячому закладі, повинний пройти медичний огляд і мати відповідну санітарну книжку.

4. Харчування. Організація харчування — це один із важливих факторів, на який потрібно звернути увагу, бо згідно з цим вибирають дитячий садок. Зазвичай у приватних дитсадках харчування відбувається дітей чотири або п’ять разів на день. Якість і кількість харчування будуть залежати від урахування середнього доходу ваших потенційних клієнтів. Зазвичай батьки, які можуть дозволити собі віддати дитину в приватний садок, є прихильниками здорового харчування, що потребує достатніх зусиль і витрат у цій сфері. Розуміючи певну складність в організації харчування, деякі дошкільні заклади можуть відмовитися від прийомів їжі: відкрити садок з відвідуванням на декілька годин або зобов’язати батьків давати дітям їжу з собою, яка зберігається в холодильнику, а під час обіду розігрівається.

5. Оформлення документів. Для відкриття дитячого закладу, потрібна фізична особа-підприємець (ФОП) або юридична особа.

Спершу потрібно запросити представників СЕС, щоб вони надали дозвіл на діяльність. Основний перелік документів, який має бути на цьому етапі:

- статут юридичної особи (для ФОП не потрібний);

- свідоцтво про реєстрацію фізичної особи або юридичної особи;

- договір оренди приміщення;

- дипломи персоналу;

- санітарні книжки вихователів, нянь, кухарів.

Наступний крок — написати заяву до експертної комісії в районне управління освіти для отримання ліцензії та акредитації дошкільного закладу. Документи, які потрібно буде підготувати:

- копії установчих документів;

- висновок СЕС;

- дипломи керівника і персоналу садка;

- навчальні програми, за якими будуть займатися діти;

- договір оренди та інші документи, які можуть запросити;

- висновок санітарно-епідеміологічної експертизи про відповідність приміщення;

- підтвердження про відповідність приміщення правилам пожежної безпеки;

- документи щодо охорони праці.

Якщо всі документи в нормі, їх не повернули на доопрацювання, наступним етапом буде отримання ліцензії, яка дозволить офіційно працювати дошкільному закладу освіти.

Джерело: info.adventist.ua

Фото: mon.gov.ua