Що робити якщо зник інтернет або мобільний зв'язок. Які є способи відновити його
Суспільство
22.11.2022
У зв'язку з постійними вимкненнями електромереж, багато громадян звертаються з питаннями стосовно відсутності зв'язку. Ось що нам вдалось з'ясувати

Відтепер у національному роумінгу можна користуватися мобільним інтернетом

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Українські мобільні оператори Київстар, Vodafone Україна та lifecell реалізували нову можливість у рамках національного роумінгу. Відтепер абоненти можуть користуватися не лише голосовими дзвінками й SMS, а й мобільним 2G/3G інтернетом на швидкості до 512 Кбіт/с, щоб обмінюватися повідомленнями в месенджерах або шукати інформацію в інтернеті.  Про це йдеться на vodafone.ua.

Нагадаємо, що національний роумінг дозволяє при зникненні зв’язку одного оператора підключатися до мережі іншого. Наразі наявність мобільного інтернету не менш важлива за дзвінки, адже дозволяє бути на зв’язку з близькими онлайн та перевіряти актуальні новини. При цьому тарифікація послуг у національному роумінгу зберігається відповідно до тарифного плану оператора, послугами якого користується абонент.

Для абонентів lifecell національний роумінг працює автоматично. Якщо підключення до мережі іншого оператора не відбувається, необхідно здійснити налаштування вручну.

Абоненти Київстар та Vodafone можуть скористатися цією опцією, здійснивши налаштування вручну на смартфоні:

  • відключити автовибір мережі

на Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор
на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі;

  • знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи lifecell;
  • якщо зареєструватися не вдалося, треба спробувати ще раз або вибрати іншу мережу;
  • перевірити можливість використання мобільного інтернету – відправити повідомлення в месенджері.

Звертаємо увагу, що підключення національного роумінгу може створити додаткове навантаження на мобільні мережі. Для того, щоб усі абоненти мали доступ до зв’язку у важливий момент, оператори радять:

  • вимкнути автозавантаження в месенджерах та інших додатках. Наприклад, автоматичне оновлення в Play Market та App Store через мобільні мережі;
  • у налаштуваннях смартфона можна заборонити додаткам, що працюють у фоновому режимі, використовувати мобільний трафік;
  • встановити нижчу якість відео в YouTube та інших відеострімінгових сервісах;
  • за наявності варто використовувати Wi-Fi.

До того ж абонентам важливо раз на день намагатися повернутись (підключитись) до мережі свого оператора – вручну або увімкнувши автовибір мережі.

Зверніть увагу!

При реєстрації номера у національному роумінгу – технічна можливість виконувати виклики на короткі сервісні номери відсутня.

Для отримання інформації та вирішення питань - телефонуйте на номер 0800 400 111 .

Для заміни та відновлення SIM-картки чи eSIM, блокування номера та керування безпекою при отриманні повідомлення щодо дій за вашим номером - звертайтесь на 0800 400 222 .

Дзвінки на вказані номери є безкоштовними на території України.

Як технічно забезпечити постійний зв'язок та інтернет

Як відомо, абсолютна більшість базових станцій мобільного зв’язку в Україні в якості джерел живлення використовують акумулятори, повідомляє ТГ-канал Реальний Київ

Акумулятори можуть підтримувати функціонування протягом кількох годин. Оператори називають 4-5 годин. На відміну від мобільного телефону, який заряджається кілька годин, а потім може працювати добу, в базових станціях все відбувається навпаки. І це проблема номер один.

Вона заряджається приблизно добу, а потім видає живлення лише кілька годин. Тож, якщо мережі електропостачання вирубають надто часто, то акумулятори на базових станціях не встигають перезарядитися.

Також хочемо наголосити, що абсолютна більшість базових станцій, українських мереж стільникового зв’язку зберігають свою функціональність. Вони дозволяють бодай телефонувати або відправляти смс. Головні проблеми виникають із мобільним інтернетом.

А тут відбувається проста річ. Коли вимикається світло, коли зникає електропостачання в побутових електромережах, то “вмирають” на цей час і мережі фіксованого зв’язку, які забезпечують абсолютну більшість трафіку даних. 

А коли люди кидаються перемикати мобільний інтернет, то виникає перенавантаження стільникового зв’язку. Вони не можуть виступати в якості повноцінної заміни фіксованих мереж. Їхня ємність набагато менша.

Найбільше трафіку витрачається на відео. Тому потрібно переглянути свої звички щодо споживання саме відеоконтенту. У налаштуваннях має бути найменша якість відео. Але найкраще за нинішніх умов повернутися до тексту і читати. 90% трафіку — це відеоконтент.

Ми для вас підготували поради як зберегти підключення до інтернету навіть у випадку відсутності світла

В Україні зараз відбуваються постійні віялові  відключення електроенергії, через що робочий день стає досить ненормованим – часто в найнезручніший час доводиться зупиняти роботу, а продовжити її можна лише коли повернеться електроенергія. Поговоримо про підключення до інтернету.

Мобільна точка доступу *тиць*

Роутери з під’єднанням до мобільних мереж *тиць*

А якщо мобільний зв’язок також зникає? *тиць*

За матеріалами vodafone.ua та Реальний Київ 

Суспільство