4 лютого Верховна Рада голосує законопроект 4142, що заборонить навчатися всім дітям, які не мають щеплень
Загрози та виклики
02.02.2021
Уже 4 лютого 2020 року Верховна Рада голосує законопроект 4142, що забороняє допускати в школи та санаторії всіх дітей, які не зробили повного комплексу щеплень. Окрім цього, працівники ряду підприємств та організацій, які не зробили щеплення будуть відсторонюватися від роботи.

Ініціатором законопроекту є Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Серед співавторів є Лада Булах, Ольга Стефанішина, Олесь Довгий та інші. Зареєстрували проект у Верховній Раді 22 вересня 2020 року. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Важливо зазначити, що Головне науково-експертне управління не підтримує ідеї, викладені в законопроекті 4142, та рекомендує повернути його на доопрацювання.

Окрім цього, петиція до Президента України проти прийняття законопроекту 4142 набрала понад 25 тисяч голосів.

Вимога робити щеплення

Законопроект 4142 запроваджує презумпцію згоди на проведення щеплень. 

«Нарешті на законодавчому рівні урегульовується питання презумпції згоди на проведення профілактичних щеплень», – пише Михайло Радуцький у своєму блозі на порталі LB.ua.

Однак, як зазначають юристи - це порушує основоположні права громадян щодо недопущення медичного втручання у свій організм без власної згоди. Законопроект посягає на права громадян на охорону свого здоров’я, гарантованих Конституцією, а також надає значні і необґрунтовані повноваження Міністерству охорони здоров’я щодо щеплень. 

У  статті 14 законопроекту автори встановлюють вимогу на проведення профілактичних щеплень. 

«Стаття 14, пункт 4. 

Фізичні особи зобов'язані:

….3) проходити обов'язкові медичні огляди та робити щеплення у передбачених законодавством випадках;»

Читайте також: Симптоми COVID-19 у дітей, на які варто звернути увагу. І це не втрата нюху і смаку

Крім цього у Статті 41. Зазначено таке:

1. Профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз, вірусний гепатит В, паротит, краснуху, пневмококову та гемофільну інфекцію є обов'язковими і включаються до календаря щеплень.

Звертаємо увагу на те, що відповідно до частин 3, 5 статті 284 Цивільного кодексу України надання медичної допомоги фізичній особі провадиться виключно за її згодою. І така згода підтверджується, як правило, у письмовому вигляді. Лише у невідкладних випадках, за наявності реальної загрози життю фізичної особи, медична допомога надається без згоди фізичної особи або її батьків (усиновлювачів), опікуна, піклувальника. Проте щеплення носить профілактичний характер і не підпадає під дію частини 5 цієї статті. Тобто особа має право користуватися медичними послугами, а здійснення заходів медичного втручання в її організм залежить виключно від бажання особи і не може бути обов’язком.

Добре, що в законопроекті також є можливість написати відмову від проведення щеплення, однак це ніяк не впливає на обмеження дітей у відвідуванні закладів освіти.

Заборона відвідування шкіл та інших закладів освіти

Пунктом 6 статті 32 законопроекту передбачено  наступне: 

«Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування закладів освіти і дитячих закладів оздоровлення та відпочинку забороняється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного закладу освіти і дитячого закладу оздоровлення та відпочинку та відвідувати його».

Тобто автори пропонують повністю заборонити відвідування шкіл та інших  закладів освіти дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень. При цьому необхідно врахувати статтю 53 Конституції України, де кожному гарантується право на освіту. Конституційне право на освіту не обумовлюється іншими чинниками і не залежить від законодавчих актів нижчого рівня.

Слід зауважити, що в значній частині країн Європи обов’язковим є щеплення проти однієї чи декількох інфекцій. Та в більшості цих країн вакцинація не є обов’язковою, а має рекомендаційний характер. 

Сьогодні важливо, аби кожна людина турбувалася про своє здоров’я. Однак всі маніпуляції із здоров’ям людини та її життям мають мати добровільний характер. Враховуючи зазначене, якщо ви проти того, що запроваджує законопроект 4142, то ще є час, щоб задекларувати свою позицію та написати депутатам, аби дослухалися до голосу народу.

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини