Зареєстровано закон про запобігання дискримінації за ознакою вакцинації
Законодавство
07.04.2021
В діючому законодавстві батькам надається право вибору вакцинувати своїх дітей чи ні, тобто це добровільна норма, однак інші діючі норми законів містять заборону приймати дітей, які не отримали профілактичних щеплень, до дитячих закладів. Окрім цього, нещодавно Верховний Суд задовольнив позов згідно якого заклади освіти отримали право не приймати нещеплених та невакцинованих дітей. Аби врегулювати це питання депутатами зареєстровано новий законопроект 5326 "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо запобігання дискримінації за ознакою вакцинації (реєстр. № 5326 від 02.04.2021, автори – народні депутати України А. Поляков, І.Констанкевич, А. Скороход, Т. Батенко, Г. Мазурашу).

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту: «Протягом тривалого часу в Законі України «Про захист населення від інфекційних хвороб» існує законодавча колізія, коли норми статті 12, які встановлюють добровільний порядок проведення профілактичних щеплень, якими, зокрема, батькам надається право вибору вакцинувати своїх дітей чи ні, конфліктують з нормами статті 15, що містить заборону приймати дітей, які не отримали профілактичних щеплень, до дитячих закладів. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Цією неузгодженістю статей зазначеного Закону постійно користуються посадовці на місцях для створення тиску на батьків, які мотивовано відмовляються від проведення всіх чи деяких профілактичних щеплень своїм дітям. Це відбувається шляхом дискримінації дітей за ознакою відсутності щеплень, тобто не отримання ними певних медичних профілактичних послуг,  та створює перешкоди для отримання очної освіти, що суперечить Основному Закону України та низці інших законодавчих актів. 

Крім того, положення статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо заборони відвідування дитячих навчальних закладів дітям, які не отримали профілактичних щеплень, порушує також гарантоване кожному громадянину України конституційне право на освіту (стаття 53), згідно з яким кожен має право на освіту. Повна загальна освіта є обов’язковою, а держава забезпечує доступність і безоплатність освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

З огляду на це, зазначеним законопроектом пропонується вилучити норми Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», які призводять до дискримінації дітей за ознакою вакцинації.

Крім того, положення щодо заборони відвідувати дитячі заклади дітям, які не отримали профілактичних щеплень, не може вважатись одним із заходів щодо запобігання інфекційним хворобам у таких закладах.

Так, згідно з нормативними документами Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я отримані особою профілактичні щеплення запобігають її захворюванню на відповідну хворобу або, у випадку захворювання щепленої особи, полегшують перебіг хвороби та зменшують можливість виникнення негативних наслідків для здоров’я. Тобто - щеплена особа не є абсолютно небезпечною для оточуючих і також може їх інфікувати, якщо захворіє. Навіть ризик безсимптомного або легкого перебігу хвороби у неї вищий.

Відсутність у здорової дитини, яка не була у контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями, будь-якого щеплення зі списку обов’язкових щеплень, (від шести хвороб згідно зі статтею 12 цього Закону), не може призвести до захворювання або погіршення здоров’я чи безпеки інших осіб, з якими така дитина контактує. Здорова людина не створює загрозу інфекційних хвороб для інших людей. Таким чином, зняття обмежень щодо прийому здорових невакцинованих дітей, які не були у контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями, до закладів освіти жодним чином не може впливати на стан здоров’я інших дітей та на загальний стан захисту дітей України від інфекційних хвороб.

Крім того, сама по собі заборона відвідувати дитячі заклади за відсутності вакцин створює тиск на батьків у виборі методів та способів профілактики від хвороб. І це не сприяє боротьбі з інфекційними хворобами в Україні. Більш дієвими заходами у цьому випадку мали б бути роз'яснювальна робота серед населення щодо необхідності здорового способу життя, дотримання гігієнічних та санітарних норм.»

Якщо ви підтримуєте прийняття такого закону, аби діти мали право навчатися, якщо вони відмовилися від щеплень чи вакцинації, то закликаємо поширювати цю інформацію та максимально коментувати в соцмережах, заявляючи свою позицію.

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

ЗаконодавствоВсе для сімейСуспільство