Заява Духовної ради м. Хмельницького з приводу дискримінації церков у питанні пом’якшувальних заходів карантину
24.05.2020

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Ми, Духовна рада м. Хмельницького, до складу якої входять керівники православних, католицьких та протестантських церков міста, в тому числі керівники обласних єпархій, об’єднань та управлінь, заявляємо про наступне:

1. Для нас найвищою цінністю є спасіння людської душі, її життя та здоров’я. Саме тому ми продовжуємо найперше молитися про Божу милість, охорону та захист для нашого народу. А також, адекватно сприймаючи небезпеки та загрози коронавірусної інфекції, ми вчасно припинили регулярні богослужіння та інші активності в храмах і домах молитвах міста та області за участі вірян, і законослухняно пішли на карантин. І навіть такі важливі богослужіння та обряди, як Пасхальні, провели в форматі онлайн-трансляцій або перенесли на пізніше. Відзначаємо, що це безпрецедентні заходи в історії Церкви, але ми усвідомлюємо їх важливість заради життя та здоров’я людей.

2. Як християни, ми беремо активну участь в актуальних соціальних ініціативах задля турботи та підтримки особливо вразливих верств суспільства в умовах карантину. Також надаємо відповідну духовну та моральну підтримку усім віруючим, які обмежені в роботі, бізнесі, навчанні, пересуванні і в ресурсах. Тому усвідомлюємо, наскільки важливо за сприятливої ситуації почати перехід до пом’якшеного етапу карантину.

3. Ми оцінюємо та поділяємо правильні та адекватні зусилля, дії та рішення центральної та місцевої влади у боротьбі з епідемією COVID-19. Підтримуємо запуск економіки на всіх рівнях і повернення до роботи об’єктів соціальної інфраструктури та об’єктів сфери обслуговування. Однак ми не сприймаємо сліпе копіювання, подвійні стандарти та необґрунтовану вибірковість у визначенні об’єктів та інституцій, які можуть повертатися до життя і функціонування в наявних умовах.

4. Вважаємо Церкву невід’ємною частиною життя суспільства та надважливою інституцією для духовного та морального здоров’я та стану нашої країни. В умовах невизначеності, нестабільності та песимістичних прогнозів велика кількість людей перебуває в стані страху, тривоги чи навіть паніки, збільшується соціальна напруга, зросла кількість конфліктів. Вважаємо абсолютно недопустимою штучну затримку початку відновлення богослужінь, доступу в храми, доми молитви чи орендовані релігійними громадами приміщення. Також вважаємо недопустимим штучне маніпулювання інформацією з метою створення уявлення, що саме церкви являються вогнищами заражень. Тисячі хворих, на жаль, інфікувались вірусом в самих різних місцях їхньої контактності.

5. В умовах, коли відновлюють роботу ринки, торгові центри, громадський транспорт, заклади культури, спортивні команди та комплекси, заклади дошкільної освіти, дозволяється старт пляжного сезону з 1 червня та ін., вважаємо неприпустимою заборону проведення богослужінь взагалі (рішенням окремих органів місцевого самоврядування) або визначення таких умов, які неприйнятні. Так, участь в богослужінні не більше 10-ти чоловік в той час, коли для репетицій театрів допускається до 50 чоловік або ж вимога 1 людина на 10 кв. м. в той час, коли для усіх інших місць просто соціальна дистанція 1,5 м виглядають як свідоме та вибіркове обмеження релігійних організацій. При тому ж витримати дистанцію та інші норми під час богослужіння є реалістичним завданням на відміну від інших місць.

Читайте також: Постанова Кабміну: участь у релігійних заходах — до 10 осіб, у богослужіннях — 1 людина на 10 кв. м споруди, а не залу

6. Вважаємо, що будь-які рішення мають прийматися у правовому полі діючого національного законодавства і дотримуватися принципу верховенства права. Найперше Конституції України, яка має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії (стаття 35). Як релігійні організації, керуємося у своїй діяльності саме Конституцією України та профільними законами, зокрема, Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації». Конституція України статтею 35 визначає, що «кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей». Тому таке обмеження може бути введене окремим законом, який також має ґрунтуватись на статті 64 Конституції України, що встановлює наступне: «Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України». Такими виключними випадками, при яких можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень, Конституція України визнає лише введення воєнного або надзвичайного стану за визначеною процедурою. А стаття 60 Конституції України встановлює право не виконувати явно
злочинні розпорядження чи накази. А за віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність. Тому вважаємо, що постанови, розпорядження чи інші правообмежуючі рішення та дії уряду чи інших органів влади можуть здійснюються лише із врахуванням Конституції України.

Наголошуємо, що право на свободу світогляду і віросповідання разом з іншими фундаментальними правами і свободами є основою створення та функціонування демократичного суспільства. Всебічне утвердження і забезпечення цих прав і свобод головний обов’язок України як демократичної, правової держави. Що підтверджено рішенням Конституційного Суду України (від 8 вересня 2016 року N6-рп/2016). Також Конституційний Суд України на підставі системного аналізу норм Основного Закону України вважає, що право на свободу світогляду та віросповідання може бути реалізоване, зокрема, у формі проведення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій. Саме тому вважаємо, що постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. N392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» (зі змінами), в частині протиправної, неконституційної заборони богослужінь у власних або орендованих будинках за умови з вимогою не більше 10 чоловік або 1 людина на 10 кв.м., містить дискримінаційні щодо діяльності релігійних організацій положення, оскільки послаблює вимоги та умови для усіх вищезгаданих видів діяльності, окрім церков.

7. Усвідомлюючи високу потребу в духовній та моральній підтримці громадян України, з метою забезпечення конституційних прав, усвідомлюючи потребу в Божій милості та Його благословенні для України, розуміючи важливість Церкви як суспільної інституції, приймаємо спільне рішення про відновлення проведення богослужінь, починаючи з 28 травня 2020 р.

Разом з тим, турбуючись про здоров’я усіх віруючих, вважаємо за необхідне врахувати адаптивні практики західних країн, які у співпраці органів влади та Церков напрацювали оптимальні механізми. У зв’язку з цим в храмах, домах молитви та орендованих приміщеннях будуть витримані усі санітарно-епідеміологічні норми: дезінфекція приміщень, використання масок та антисептиків, буде витримана загальноприйнята соціальна дистанція, видозмінені релігійні практики обряди задля виключення фізичного контакту, багаточисельні громади будуть розділені на декілька потоків, а людям старшого віку і зі слабким імунітетом буде рекомендовано залишатися дома.

8. Цінуємо героїчну працю лікарів та інших професій, а також усіх людей доброї волі, які докладають неймовірних зусиль в боротьбі за людські життя та здоров’я. У цій спільній боротьбі ми виконуємо свою частину служіння людям та країні, і жодним чином не бажаємо ускладнювати ситуацію. Щиро молимося про те, щоб це випробування для України та світу закінчилося, і нам усім не довелося повертатися до будь-якого виду обмежень чи етапів коронавірусного карантину.

З молитвою про вас,

Духовна рада м. Хмельницького

23.05.2020

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Джерело: Духовна Рада м.Хмельницького

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

Останні новини
Останні новини