Значення Різдва, яке слід передати дітям
Все для сімей
22.12.2021
Ісус Христос народився з певною метою. Допоможіть своїм дітям зрозуміти причину Його народження.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Одна з найулюбленіших різдвяних традицій моєї родини — це встановлення біблійної сцени в яслах, яка була в моїй родині протягом кількох поколінь. Моя племінниця Еллі із захватом допомагає нам розташовувати різні елементи вертепу. Вона вивчає розташування кожного ангела і пастуха. Саме в цей час вона дізнається про сенс Різдва.

Еллі любить задавати питання, і наша сцена з яслами зазвичай вказує на певні відповіді. «Чи часом не застудився Ісус?» або «Чи була у Марії ковдра, щоб Його покрити, чи сповивання було достатньо теплим?» Одного разу на Різдво моя племінниця задала більш глибоке запитання: «Дядьку Алекс, чому прийшов немовля Ісус ?»

— Чудове запитання, Еллі, — сказав я. «Дуже важливе». Мій розум почав циркклювати між різними можливими відповідями:

-Він прийшов, щоб здійснити пророцтво... 
-Показати силу Бога, але ототожнювати себе з людством... 
-Щоб перемогти смерть, перемогти сатану і продемонструвати, що Він любить нас усіх...

Але перш ніж я встиг відповісти, Еллі поставила ще одне запитання, яке проклало шлях до найкращої відповіді на її перше: «Чому Ісус мав померти на хресті?».

Відповіді на запитання про Різдво

Чому Ісус прийшов? Чому Він помер? Мені завжди подобалися допитливі розуми дітей, але моя племінниця, що ставила ці запитання, водночас представляла цікаву суміш невинності та проникливості. Ці два питання дійсно нерозривні. Ісус Христос, Син Божий, прийшов на землю, щоб померти . І коли ми допомагаємо нашим дітям зрозуміти причину цієї місії, Різдво набуває своєї значущості.

Мета Різдва

Кожного Різдва сім’ї по всьому світу читають історію народження Христа, яка міститься в Євангелії від Луки. Це чудова традиція, але важливо, щоб ми також допомагали нашим дітям зрозуміти передісторію подій у Луки 2 . Повна історія Різдва починається тисячоліттями раніше в Едемському саду, зі спокуси та гріхопадіння перших двох людських істот.

У Буття 2:16-17 Бог дав Адаму єдину заповідь: «І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти. Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!». Незабаром ми дізнаємося, що Адам і Єва, обдурені змієм, дійсно з’їли заборонений плід, і Бог вигнав їх із саду. Хоча Адам і Єва не загинули в той момент фізично, Бог сказав їм, що фізична деградація і смерть тепер стали частиною їх людського досвіду.

Не послухавшись Бога, Адам і Єва принесли гріх у наш світ. І в результаті гріховна природа — або схильність до зла — була передана усьому людству. Кожній людині — від Адама і до всіх нас — притаманно слідувати своїй власній волі, а не Божій.

Ми всі є частиною падіння

Чи усвідомлюють ваші діти, що вони поділяють цю гріховну природу і також те, що вони мають власні схильності до зла? Я думаю, що багато дітей (і, ймовірно, багато дорослих) вважають гріх і зло термінами, які описують когось на кшталт Гітлера, наркоторговця чи їхнього дядька Лероя, який розлучився з шістьма дружинами. Допоможіть своїм дітям усвідомити, що їх особиста гріховна природа співставляється не зі злом, приклади якого вони бачать по телебаченню чи в підручниках з історії, а із досконалою добротою Творця. Ніхто з нас не відповідає Його праведності.

Бог визначає гріх як егоїзм, гнів, неправдивість тощо. Ці «дрібні» гріхи так само несумісні з Його славою та присутністю, як і речі, які більшість із нас назвали б «великими» гріхами, наприклад, вбивство, пограбування, зрада. І коли ми вибираємо грішити — йти своїм шляхох, замість Божого — ми стикаємося з тими ж наслідками, що й Адам і Єва: фізична та духовна смерть і вічне відділення від Бога.

Обговорення Хреста на Різдво

Наша робота як батьків полягає в тому, щоб допомогти нашим дітям розпізнати просту істину з Римлян 3:23 : «Усі згрішили і позбавлені Божої слави». Коли ваші діти починають усвідомлювати свою власну гріховну природу, вони самі не досягають Божої слави, коли не слухаються, говорять з неповагою чи не кажуть правди, тоді потреба в Божій благодаті через Ісуса стає більш очевидною.

Маленьким дітям може знадобитися конкретний приклад того, наскільки вищий Божий стандарт праведності та чистоти, ніж наш. Один із способів проілюструвати це — чашка цукру. Покажіть дітям цукор, коли ви його відміряєте, а потім пересипте в миску. Дайте їм занурити пальці в цукор і спробувати. Тепер додайте невелику дрібку солі. Перемішайте і дайте дітям спробувати ще раз. Кількість солі не вплине на їхній смак, але вони все одно знають, що це вже не чистий цукор. Поясніть, що, як і сіль, наші гріхи — навіть ті «крихітні», які, здавалося, такі незначніне  — можуть бути непомітними для нас, але вони все ж присутні і роблять нас нечистими в Божих очах.

Наша гріховна природа неприйнятна для Бога. Але Він так любить нас, що хоче допомогти нам вирішити нашу проблему. І це, зрештою, те, через що прийшов Ісус. Бог послав Свого Сина як дар, щоб врятувати людство від гріховності.

Вартість подарунка

Щоразу, коли маленькі діти чи підлітки починають розуміти реальність гріха, завжди виникає одне запитання: якщо Бог дійсно любить нас і хоче виправити нашу гріховну природу, чому Він просто так нас не прощає? Чому Ісус мав йти на смерть?

Я завжди кажу молодим людям, що Бог дуже серйозно ставиться до гріха. Коли ви всією сім'єю читаєте та обговорюєте різні біблійні історії, відводьте цьому аспекту центральне місце у ваших обговореннях: Бог дуже серйозно ставиться до гріха. Гріх – це завжди серйозний вчинок проти Бога, який має свої наслідки.

У Євреїв 9:22 це чітко зазначено: «Без пролиття крові немає прощення гріхів». До приходу Ісуса Бог встановив систему жертвоприношень тварин, щоб люди могли приносити плату за свої гріхи. Але ці жертви були тимчасовими і дуже далекими від повної плати. Хоча вони символічно вказували на потребу в Ісусі, не могло бути остаточної, досконалої жертви, поки не прийшов Той, хто не мав гріховної природи з самого початку.

Коли наші діти запитують, чому Ісус помер, ми можемо правдиво їм відповісти - тому, що для Бога не знайшлося кращого варіанту. Навпротивагу ньому могло б бути хіба що знищення кожного грішника. Але через Свою велику любов до нас Бог взяв усі наші заслужені покарання на Себе.

На завершення про мету Різдва

Все це, ймовірно, вимагає довшої розмови, ніж та, яку ми маємо під час встановлення вертепу чи інших святкових приготувань. Але розуміння того, чому Ісус прийшов і помер за наші гріхи, є наріжним каменем нашої віри і повинне залишатися основою наших розмов під час Різдвяних святкувань.

Ісус Христос народився з великою метою!

За матеріалами книги Алекса МакФарланда «21 найскладніших питання про християнство, які зададуть ваші діти».

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Все для сімей
Останні новини
Останні новини