11 книг, щоб стати ідеальним татом під час карантину
Все для сімей
19.03.2020
Пропонуємо підбірку книг для батьків про виховання дітей та про те, як бути ідеальним татом.

1. «Бути героєм для своїх дітей», Джош Мак-Давел, Дік Дей.

На перший погляд, поєднання слова «герой» зі словами «батько» або «мати» може видатися безглуздям. Батьки мають стільки обов’язків, пов’язаних з дотриманням дисципліни, годуванням і витиранням носів! Яке ж тут геройство? Однак на думку дітей, їхні батьки – герої. І щоби не розчаровувати дітей у їхньому переконанні, автор пропонує батькам замислитися: Чому потрібні сьогодні такі герої у наших сім'ях більше, ніж коли-небудь раніше? Чому мільйони сімей з покоління в покоління потрапляють на гачок взаємної залежности? Чому ми повинні бути героями для своїх дітей? Як план позитивного батьківства може сприяти побудові щасливої і стабільної родини? Чому «герой» ніколи не повинен зраджувати довіру своєї дитини?

2. «Неідеальний тато», Володимир Багненко.

«Моє найбільше бажання – щоб кожна дитина зростала у великій і щасливій сім’ї. Моя радість – бачити люблячі сім’ї. Чесно кажучи, це головна причина, задля чого я і писав цю книжку. І якщо хоча б одній людині вона допоможе поліпшити взаємини в сім’ї або стати кращим батьком – це теж буде моєю радістю», (Володимир Багненко).

3. «Діти з Небес», Джон Грей.

Книга «Діти - з небес» Джона Грея - ще одна чудова, добра, оптимістична книга про «кольорах нашого життя». Хтось їх знаходить в капусті, комусь на замовлення приносить благородний лелека, ну а у когось, вони виходять природним способом. Як би там не було, одного разу почувши перший крик малюка при появі на світ - ви назавжди прив'язується до цього маленького безпорадного грудочки, який одного разу виросте і буде носити взуття 43-го розміру або мати фантастичну косметичку. А ще він або вона неодмінно отримає чудову освіту, знайде гідну пару і взагалі у всьому буде успішним і щасливим ... А поки ваша крихітка з цікавістю дивиться на вас і ловить кожне ваше слово - використовуйте цей момент! Джон Грей розповість, як.

4. «Довідник (не)молодого батька», Пітер Залмаєв.

“Дитина – це цілий світ. Який приходить у твоє життя раз і назавжди. Причому розумієш ти неодразу, навіть не в той момент, коли вперше чуєш крик дитини при народженні чи коли вперше тримаєш цей тепленький та вовтузливий кавалок щастя у своїх руках. Ні, ти розумієш, що це назавжди, коли вперше чуєш чарівні слова: “Татку, чому? Татку, що це? Татку, навіщо це?” Саме здатнсть до пізнавання світу робить людину людиною. І лише коли ти народжуєш і виховуєш дітей, ти можеш сповна сказати, що твоя життєва місія виконана. Адже ти привів у це життя цілий новий світ. Саме про це ця книга”, (Тарас Березовець).

5. «Правила батьківства», Рiчард Темплар.

Існує безліч способів, як погано виховати дитину... Втім, є чимало й таких, які допоможуть виростити самостійну та щасливу особистість. Книга Річарда Темплара «Правила батьківства» — той самий путівник по дитячому вихованню, якого могло не вистачати у вашій сімейній бібліотеці. Під його обкладинкою — 109 порад батькам, які поставили собі за мету будувати гармонійні відносини з дітьми, а в перспективі навіть отримати від них подяку.

6. «Як говорити, щоб діти нас слухали. Як слухати, щоб діти з нами говорили», Фабер Адель, Мазліш Елейн.

Ця книга-бестселер вважається одним із найкращих посібників про виховання. Адель Фабер та Елейн Мазліш – автори популярних навчальних порадників, які здобули чимале визнання у батьків, вихователів та психологів. Вони пропонують нові методи спілкування з дітьми, дають практичні поради, перевірені як на власному досвіді, так і на досвіді вже багатьох тисяч сімей.

7. «П'ять мов любови до дітей», Гері Чепмен, Рос Кемпбел.

П'ять мов любови до дітей. Якщо ви зацікавлені, щоб ваша дитина виростала гармонійною особистістю та хочете налагодити з нею діялог взаєморозуміння, навчіться розмовляти мовою, яка властива маленькій людині. Цих мов у кожної дитини є п’ять, проте одна з них завжди домінує. Як її визначити, як навчитися вправно нею спілкуватися, як бути вимогливими і водночас люблячими батьками? Опанувати це непросте мистецтво навчають автори пропонованого видання. Адресовано батькам, учителям, вихователям та усім, хто опікується дітьми.

8. «Виховання без травмування, або Навіщо дітям дорослі?», Вікторія Горбунова.

Як батькам знайти хитку рівновагу між турботою про безпеку дитини та гіперопікою, відмовитися від традиційних «виховних залякувань» та покарань за помилки? Як допомогти дитині відчути себе компетентною поряд із батьками та однолітками і розвинути у неї адекватну самооцінку? Як навчити її жити щасливим дитячим життям, а не «переживати» численні тривоги світу дорослих? Досвідчений дитячий психолог та психотерапевт розповість про небезпеки методик раннього розвитку, проблеми «безпроблемних» відмінників та про те, чому непосидючим шибайголовам так важливо щодня ,бачити прояв батьківської любові.

9. «Як бути класним татом», Влад Головін.

Куди зникли справжні чоловіки? Чому так багато розлучень і сиріт при живих батьках? Де поділися чоловіки, які хочуть і вміють виховувати та дбати про своїх дітей?

Іноді ці питання дратують. Чоловіки нікуди не поділися, вони є, ви просто не звертаєте на них уваги. Мільйони з них живуть, працюють, люблять свої родини, піклуються про своїх дітей та дружин і не очікують жодних оплесків.

Книжка «Як бути класним татом» ламає стереотип «справжні батьки вимирають як вид». Її герої – відомі продюсери, підприємці, журналісти, лікарі, священики, вчені, програмісти, усі ті, для кого батьківство є свідомим вибором, а діти – джерелом натхнення. Вони відверто розповідають, чого їх навчив їхній батько й чого вони хочуть навчити своїх дітей. Діляться секретами виховання та ідеями про те, як бути татом, з яким тепло, надійно й весело. Розмірковують про цілі, цінності та сенс батьківства.

Книжка розрахована на найширше коло небайдужих татусів, а також мам, які подарують книжку своїм чоловікам, аби ті знали, як стати крутими батьками.

10. «Серце батька. Як батьки можуть змінити майбутнє своїх дітей», Кен Кенфілд.

Автор книги, Кен Кенфілд, запрошує нас до кількох речей. Наприклад, до того, щоби слухати, бути терплячими, не реагувати бурхливо й емоційно; а з іншого боку, щоби виказувати свої емоції спонтанно та щиро, наприклад, щоб не стримувати і виявляти любов до дітей. Як її виявляти? Ось над цим уже треба думати. Нам потрібно вимкнути телевізор і створити місце для того, щоб дитина могла нам щось сказати, і щоби ми могли щось сказати дитині, щоб виник діалог…

11. Діти при владі: як ми ростимо маленьких тиранів, які керують нами.

Інтерв'ю зі шведським психіатром і батьком сімох дітей Девідом Ебехардом газеті Die Zeit про його книзі «Діти при владі» облетіло Інтернет та викликало бурхливі дискусії. Ебехард торкнувся дуже важливої ​​і болючу тему: інфантильність сучасних дітей, їх непристосованість до соціуму. Він відверто написав, що це результат виховних методів, які ставлять дитину на п'єдестал і змушують батьків йти у нього на повідку. Так діти перетворюються в домашніх тиранів, а батьки - в жертв, не здатних їм протистояти. Книга «Діти при владі», написана на захист батьків, - відверте зізнання про неспроможності модних ліберальних теорій виховання!

Все для сімей