6 способів підвищити свою психічну стійкість у період пандемії
21.04.2020
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш недавно заявив, що пандемія COVID-19 є «найскладнішою кризою з часів Другої світової війни». Не можна заперечувати цей факт. Незалежно від того захворіємо ми чи ні, криза торкнеться кожного тим чи іншим чином. На даний час більшість із нас ретельно дотримуються запобіжних заходів, щоб убезпечити від зараження себе та інших. Але під загрозою знаходиться не тільки наше фізичне, а й психічне здоров'я. Яким чином ми можемо управляти нашими думками і почуттями, щоби пройти цю кризу і, можливо, навіть стати сильнішими?

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Нижче наведені способи для вирішення проблеми:

1. Це криза. Прийміть цей факт

● Так, це криза. Вона прийшла до нас несподівано, вона загрожує невизначеністю і втратою того, що для нас є важливим і дорогим. Дана реальність нагадує нам, як швидко все може змінитися. Ми ніколи не можемо передбачити, що готує прийдешній день. Тільки Бог може.

● Применшення значущості або перебільшення масштабів кризи не принесе користі. Існує небезпека недооцінки наслідків кризи, що виникла, але нічого доброго не вийде, якщо також роздувати її понад усяку міру. Нехай вона буде такою, якою є, не більше і не менше, відповідно з межами нашого знання і розуміння.

● Робіть по одному кроку за раз. Назад шляху немає і можливості втекти теж. Зробіть один крок, а потім ще один на шляху в невідоме майбутнє. Але пам'ятайте, що краще йти з кимось. Якщо один впаде, інший зможе його підняти.

● Криза виявляє в нас найкраще і найгірше. Готуйтеся помітити обидва ці прояви в собі та в інших. Тому будьте терплячими, добрими і співчутливими до себе та ближніх.

● Криза може стати поворотним моментом як у кращу, так і в гіршу сторону. Давайте отримувати з цього якомога більше користі.

2. Буде непросто. Усвідомте це

● На відміну від кошмару, який пробуджує нас посеред ночі, сьогоднішня проблема реальність, з якою ми стикаємося щодня. Ми не можемо змусити її зникнути. Перебуваючи саме в такій ситуації, нам потрібно зробити все можливе з нашого боку.

● Ми не можемо контролювати його. Вірус малий, але він нас перемагає. Однак ми можемо робити все, що в наших силах, і спонукати інших робити так само. Ми найкраще підготовлені до того, щоб робити все можливе, коли приймаємо реальність такою, якою вона є.

● Будуть негативні наслідки. Будуть втрати. Буде напруга. Піде час. Але можуть бути і позитивні результати.

● Багато людей будуть страждати від фізичних, психологічних, соціальних, фінансових, екзистенціальних і духовних труднощів. Немає сенсу намагатися переконати себе та інших, що все добре. Це не правда. Але ми можемо знайти допомогу і розраду один в одному і в Бозі. Прийшов час об'єднатися.

3. Це час для роздумів. Займіться цим

● Прийшов час для тайм-ауту. Ми живемо в швидкоплинному світі, що швидко розвивається. Більшість зайняті виробництвом або споживанням майже кожну вільну хвилину. Такий темп життя залишає мало часу для роздумів, аналізу почуттів, розмов і встановлення зв'язків. Оскільки зараз весь світ «зупинився», нам теж потрібно уповільнити темп: визначити нові сфери діяльності, задуматися, задати питання, зробити аналіз, переглянути деякі речі. Не намагайтеся братися за те, що потрапляє під руку. Ретельно все обміркуйте. Живу я тим життям, яке хочу прожити? Які реальні цінності і пріоритети у моєму житті? Мої слова і бажання — це одне, а вчинки — зовсім інше. Саме наші дії, а не слова можуть випробувати нашу щирість. Яке моє справжнє життя?

● У міру того як вірус охоплює наші країни, ми можемо виявити, що наші серця і розуми наповнюються спровокованими обставинами, абсолютно не пов'язаними між собою, і розбурхують нашу свідомість, думки про минуле, сьогодення або майбутнє. Думки, які можуть нас здивувати, думки, про існування яких ми не підозрювали, думки, силу яких ми навіть не уявляли. Вони можуть накрити нас, як хвилі. Або ж ми можемо взяти їх під контроль. Останнє може бути краще першого. Однак прийдешню хвилю неможливо передбачити. Ви повинні бути готовими до неї, коли вона надійде, і нехай процес контролю над думками буде таким же штормовим або ж плавним, як хвиля.

● Правильно розставте пріоритети. Що у вас на першому місці? Робота? Здоров'я? Друзі? Родина? Бог? Дозвольте вашому фокусу і часу приділяти увагу тому, що дійсно є важливим у вашому житті.

Читайте також: Список телефонів служителів та єпископів, які готові надати духовну підтримку тим, хто в розпачі та кому важко

4. Те, що ви робите, може відіграти велику роль. Не зупиняйтесь

● Любіть більше. Незважаючи на необхідність дотримуватися дистанції, підтримуйте соціальний зв'язок. Заради себе самого і заради інших. Піклуючись про інших, ви допомагаєте собі.

● Більше розмовляйте. Кожного дня проводьте бесіди з людьми, які важливі для вас. Якщо ви самотні, використовуйте для цього телефон або комп'ютер. Якщо ви не одні, виділіть трохи часу для розмов обличчям до обличчя та віч-на-віч. І пам'ятайте: говоріть з Богом, як з батьком, матір'ю, другом, помічником і спасителем. Можливо, настав час для більш глибоких розмов?

● Створюйте приємну обстановку. Мийте не тільки руки. Вимийте своє обличчя, волосся, тіло, одяг, посуд, підлоги. Підтримка чистоти зовнішніх атрибутів змусить вас почувати себе краще всередині.

● Більше рухайтеся. Якщо ви можете вийти на вулицю, робіть прогулянки не менше 30 хвилин в день. Якщо вам не можна виходити на вулицю, вставайте і рухайтеся кожну годину, а також робіть фізичні вправи. Якщо вам не вистачає натхнення для занять спортом у приміщенні, в інтернеті і в додатках існує безліч програм для тренування.

● Дозвольте сонцю зігрівати вас. Сонце освітлює не тільки небо, але й розум. Насолоджуйтесь денним світлом кожного дня, навіть якщо найбільше, що ви можете зробити, це посидіти біля вікна.

● Добре харчуйтеся. Приділіть час повноцінним прийомам їжі. Хто сказав, що ви не можете влаштовувати бенкет кожного дня? Насолоджуйтесь прийомами їжі 2-3 рази на день, бажано разом з кимось. Але не перекушуйте. Обтрусіть порох із кулінарних книг і спробуйте приготувати нові страви. Їжте багато свіжих овочів, фруктів та інших цільних продуктів.

● Спіть достатньо. Лягайте спати так рано, щоб вранці ви відчували себе такими, що відпочили. Якщо ви відчуваєте сильну втому, можете подрімати після обіду, але не більше 30 хвилин.

● Найчастіше смійтеся. Гумор це хороший спосіб зменшити біль і зняти напругу. Це дорослий спосіб прояви жартівливості. Знайдіть те, що здається вам смішним, і поділіться з кимось.

● Плачте, коли відчуваєте необхідність. Плач також є хорошим способом зняти напругу і повідомити іншим про ваше страждання. Ми не звинувачуємо дітей у тому, що вони плачуть, коли вони потребують турботи і підтримки. Ми теж не повинні звинувачувати дорослих. Будьте милосердними до себе та інших. Завжди проявляйте милосердя.

● Не зловживайте. Не зловживайте переглядом телебачення. Не користуйтеся багато. Не зловживайте новинами. Не переїдайте. Не піддавайтеся гніву або розчаруванню. Ні в якому разі не зловживайте.

5. Життя — це не тільки пандемія. Зрозумійте це

● Не дозволяйте вірусу заразити все ваше життя. У житті і в світі існують речі набагато важливіші, ніж вірус. Будьте вдячні за все.

● Дбайте про інших. Та не поринайте повністю в себе і своє власне становище. Багато людей сьогодні потребують руки допомоги. Подумайте про те, кому б ви могли допомогти з вашого кола сім'ї, друзів, колег, церкви і суспільства. Допомагайте комусь кожен день.

● Все могло б бути гірше. Навіть, якщо сталося щось негативне, не все втрачено.

6. Надія є. Прийміть її

● Криза мине. Людство раніше стикалося з більш серйозними випробуваннями і проходило через них. Ми впораємося і з цим.

● Поки є життя, є і надія. І, як християни, ми розуміємо, що навіть у смерті можна знайти надію. Ми можемо страждати, але нам не потрібно впадати у відчай. Ми не самотні.

● І ми знаємо, що «тим, хто любить Бога, усе допомагає на добре» (Рим. 8:28).

● «А тепер отак каже Господь, що створив тебе, Якове, і тебе, о Ізраїлю: Не бійся, бо Я тебе викупив, назвав ім'я твоє; ти Мій» (Іс.43:1).

● «А чи живемо — для Господа живемо; і коли вмираємо для Господа вмираємо і тому, чи живемо, чи вмираємо, завжди Господні» (Рим.14:8).

Якщо ви хвилювалися через емоційну порожнечу і нудьгу, які можуть настати у найближчі дні, то перерахованого вище має бути достатньо, щоб ви знайшли для себе заняття і навіть здобули щастя.

До речі, я сказав не зловживати. Але насправді є деякі речі, якими зловживати навіть потрібно: «любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість» (Гал.5:22,23). Вони в достатку зберігаються у небесній скарбниці, готові вилитись на тих, хто готовий прийняти їх від Творця усіх благ. «І Я вам кажу: просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам, бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять» (Лк. 11: 9,10).

Всеукраїнський Собор закликає звершувати молитви за людей, які захворіли на коронавірусну хворобу, за тих, хто втратив через неї рідних та близьких, а також за Божий захист та зцілення людей нашої країни та усього світу.

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Торбен Бергланд

Джерело: adventist.ua

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо ідеї побудови християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Останні новини
Останні новини