76 депутатів звернулися до Міносвіти щодо законності позбавлення грифу “Основ сім'ї”
Новини Всеукраїнського Собору
04.12.2019
76 депутатів Верховної Ради України підписали звернення до Міністра освіти і науки Ганни Новосад щодо рішення про призупинення дії грифу просімейного освітнього курсу “Основи сім’ї”. Дане звернення було ініційоване депутатом-християнином Віктором М'яликом.

Нагадаємо, що 15 листопада 2019 року було опубліковано повідомлення про те, що МОН України отримало висновки якихось 5 громадських експертів, які зазначають що  курс “Основи сім’ї”, на їхню думку, нібито містить дискримінаційні матеріали.  

27 листопада 2019 року на сайті МОН України було опубліковано повідомлення, що висновки так званої “громадської антидискримінаційної експертизи” курсу “Основи сім'ї” невідкладно розгляне Науково-методична рада з питань освіти. До моменту, поки Науково-методична рада з питань освіти не прийме рішення, Міністерство освіти і науки України без зазначених правових мотивів просить призупинити дію схвалення курсу для закладів освіти (фактично призупинити дію грифу).

Вже тисячі людей, серед яких батьки учнів, директори шкіл, вчителі та психологи, написали звернення до Міністра освіти та науки Ганни Новосад з проханням підтримати курс “Основи сім'ї” та не позбавляти його грифу. Важливо, що проти курсу, наряду з ліберальними організаціями виступили лише кілька десятків батьків, в той же час, коли на підтримку курсу висловилося тисячі батьків! Міністерство освіти та науки має звернути увагу на попит громадськості, а саме на звернення тисячі батьків, оскільки саме батьки - є замовниками освіти для своїх дітей.

“Основи сім'ї” - чи не єдиний курс, за останні 6 років у шкільній програмі, який націлений допомогти підлітками відповісти на ряд важливих питань: пізнання себе, основи біоетики, розуміння свого місця в суспільстві, основні аспекти підготовки до подружнього життя, як стати відповідальними та ефективними батьками. Потреба курсу продиктована багатьма тривожними фактами і жахливою статистикою в нашій країні. Зокрема, рівень розлучень стабільно високий і становить понад 60%, через що понад 4 млн. дітей росте без рідного батька; близько 25% дітей виховуються в проблемних сім’ях, де відсутні любов, повага, взаєморозуміння між батьком та мамою, піддаються деструктивним явищам (алкоголь, наркоманія, насильство). За роки Незалежності кількість українських дітей зменшилася вдвічі (з 14 млн. до 7 млн.). 

Враховуючи викладене, така просімейна програма надзвичайно потрібна і актуальна для учнів наших шкіл.

Верховною Радою України у попередні роки було проведено кілька парламентських слухань на тему сім’ї: “Інститут сім’ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення” 20.12.2011 р. та “Сімейна політика України – цілі та завдання” 08.12.2015 р. Учасники парламентських слухань констатували, що за останні 10 років соціально-економічне, моральне становище сім’ї в Україні значно погіршилося, що призвело до таких негативних явищ як невиконання батьківських обов’язків, збільшення кількості розлучень, неповних сімей, масового поширення соціального сирітства.

Ситуація, що склалася у державі на сьогодні, потребує пошуку шляхів створення цілісної, комплексної системи державної сімейної політики. Завданням державної сімейної політики має стати формування у молодих людей прагнення мати повну сім’ю, а також запровадження системи особистих і суспільних ціннісних орієнтацій  щодо сімейного способу життя.

Відповідно до рекомендацій Верховної Ради України за результатами парламентських слухань Міносвіти було доручено забезпечити в навчальних закладах впровадження програм підготовки молоді до подружнього життя та формування відповідального батьківства. А відповідно до Указу Президента України “Про Стратегію національно-патріотичного виховання” від 18.05.2019 р. №286 передбачено розвиток духовності і моральності у суспільстві, утвердження традиційних сімейних цінностей.

Відтак, на виконання вищевказаних нормативних документів створено програму “Основи сім’ї” для учнів 10-11 класів (авторський колектив: Буковинський А. Й., Жуковський В. М., Власова С. Б.), стосовно якої у 2018 році Науково-методична комісія з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти прийняла рішення про схвалення освітнього комплексу для використання у закладах загальної середньої освіти. 

Всеукраїнський Собор закликає продовжувати надсилати звернення проти позбавлення грифу просімейної освітньої програми “Основи сім'ї” на Міністерство освіти та науки України. 

Дякуємо за активну позицію кожному, хто вже долучився до даної ініціативи. Молимося, аби влада України не йшла на догоду ліберальним організаціям та сприяла побудові щасливих сімей в Україні! 

____________________

Оперативна та докладна інформація на наших акаунтах у соціальних мережах:

Telegram-канал — t.me/ukrsobor

Facebook — https://www.facebook.com/ukrsobor/

Instagram – https://instagram.com/sobor_ukr

Новини Всеукраїнського Собору