Для благодійників ADRA допомога нужденним — сенс життя
Інтерв'ю
15.08.2024
Уже не перший рік триває співпраця благодійної організації ADRA Ukraine з Всесвітньою продовольчою програмою ООН (World Food Programme). Так, з початку повномасштабного вторгнення в 2022 році по червень 2024 року завдяки цьому проєкту українці отримали 11713792 продуктових набори

Детальніше про таку діяльність розповідає Роман Орлов, проєктний менеджер WFP.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це йдеться на adra.ua.

Романе, розкажіть, будь ласка, коли почалось партнерство ADRA Ukraine з ВПП ООН? Як виглядає ця співпраця?

Я працюю в проєкті з червня 2023 року. Взагалі цей проєкт Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні діє з 2014 року, коли почалася війна на Донбасі. А вже з початку повномасштабного вторгнення, з травня 2022 року ВПП ООН працює у партнерстві з ADRA Ukraine. Адвентистське агентство допомоги та розвитку в Україні є ключовим партнером ВПП ООН. У 22-му році ми були однією з перших організацій, які відгукнулися для партнерства. І ADRA Ukraine однією із перших почала впроваджувати цей проєкт на території України.

У чому полягає діяльність проєкту?

Всесвітня продовольча програма — World Food Program (WFP) — надає гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування та грошової допомоги людям, які найбільш постраждали від бойових дій, у тому числі переселенцям. Спільно з керівництвом WFP ми вибираємо території, де впроваджуємо нашу діяльність. Зараз це два великих райони у Харківській області — Ізюмський і Куп’янський. Також Миколаївська і Херсонська області. Раніше, у 2022 році, ми охоплювали близько 13 областей. У 2023 році охоплювали шість областей. А зараз три області, але з великими обсягами допомоги. Херсонська, Миколаївська і Харківська області — це території, де через бойові дії не працюють магазини, де зруйнована інфраструктура, де практично ніде не можна купити продукти харчування. Ми надаємо натуральну допомогу у вигляді продуктових наборів. В цей набір входять продукти першої необхідності, збалансований набір за вирахованими калоріями і мікроелементами, що необхідні одній людині на місяць. Олія, борошно, консервовані овочі (горошок, квасоля), консервоване мʼясо, сіль, цукор, крупи (гречка, пшоно, вівсяні пластівці). Загальна вага коробки, розрахованої на місяць для однієї людини — приблизно 13–14 кілограмів, в залежності від набору, який там є. Нужденні українці з 2022 по 2024 рік отримали з 5090447 таких наборів.

Крім того, за ці роки ми розповсюдили 1515173 продуктових наборів, готових до споживання (що складаються з консерви мʼясної і бобової та двох буханок хліба) вагою 2,9 кг. Родини з дітьми до 5 років отримали від нас 365241 пакетів дитячого харчування.

У регіонах, де стабілізувалась безпекова ситуація та почала відновлюватись інфраструктура, а саме працювати магазини, банківські установи, відділення пошти, ВПП ООН впроваджує перехід на грошову допомогу. В минулому році населенню надавали ваучери, за якими можна було купити в магазині продукти на певну суму. Зараз відбувся перехід на грошову допомогу, яка переказується ВПП ООН населенню на банківські картки. З кінця 2023 року вже деякі населені пункти перейшли на грошову допомогу, наприклад, місто Миколаїв. З весни 2024 року перешли на грошові виплати Балаклійська громада Ізюмського району, а також декілька громад Миколаївської області.

Крім того, в багатьох територіальних громадах, наближених до лінії фронту, ми розповсюджуємо хліб від ВПП ООН. Там постійні бомбардування, обстріли, хлібозаводи й магазини не працюють, хліб не завозять. Це особливі громади, де взагалі людям немає де купити хліба, тому там ми роздаємо його всім без винятку. В ці райони населенню доставляють хліб щотижня, на одну людину розраховано 4 буханки на місяць. Обсяги допомоги хлібом дуже великі. Усього з початку повномасштабного вторгнення дотепер ми роздали населенню 26659037 буханок хліба.

Отже, роздачу допомоги всім без винятку ми проводимо у регіонах, наближених до фронту, це приблизно 30-кілометрова зона, адже там фактично всі люди потребують допомоги. Також ми враховуємо такі фактори як дороги, переправи, чи вони обстрілюються дронами або артилерією. Тому щодо кожного району рішення ухвалюється окремо разом з ВПП ООН.

В тих регіонах, які розташовані далі від фронту, допомога надається згідно з таргетуванням, лише вразливим категоріям населення та членам домогосподарства. До цих категорій належать одинокі літні люди 60+, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, багатодітні, безробітні сім’ї, люди, що перебувають у складних життєвих обставинах, безробітні. За вказівкою ВПП ООН зараз скоротився список категорій вразливих верств населення. З переліку видалили внутрішньо переміщених осіб і людей зі складними життєвими обставинами. Будь-які зміни із впровадження нових правил надання продовольчої допомоги відбуваються після затвердження з ВПП ООН.

Що можна сказати про команду цього проєкту?

Взагалі це зараз найбільший проєкт в ADRA Ukraine. Він був найбільшим за бюджетом і за кількістю співробітників. Зараз у нас понад 170 працівників. А якщо взяти також всіх волонтерів, які нам допомагають на місцях, то це команда з близько 270 людей. Коли ми приїжджаємо в те чи інше місце, позаштатні волонтери самі приходять, допомагають розвантажувати машини або приймати людей. Це в основному місцеві мешканці, представники влади, міських та селищних рад. Хоча вони не є в нашому штаті, але дуже нам допомагають.

Серед цих людей, пам’ятаю, були жертви внаслідок ракетної атаки.

Загинула позаштатна волонтерка в селі Гроза, Куп’янського району Харківської області, це сталося 5 жовтня 2023 року. Там були поминки в кафе, багато людей зібралося, і туди прилетіла ракета, прямо в кафе. Загинуло 59 осіб, пів села загинуло там. І серед них була наша волонтерка, яка з перших днів війни завжди допомагала. У неї в будинку знаходився наш гуманітарний штаб, де ми видавали допомогу.

Також наші волонтери страждають від контузій, спричинених прильотами боєприпасів. Так, у 23-му році, влітку, у нас був випадок, коли в Бериславі Херсонської області наша волонтерка Марина, співробітниця ADRA Ukraine, потрапила під дронову атаку. Волонтери якраз відвантажували продуктові набори, коли дрон їх помітив і почав скидати боєприпаси. Марина отримала контузію. Окрім того, тоді постраждала і машина, і причіп.

Недавно теж на наших волонтерів в Херсонській області була атака, буквально тиждень тому, коли вони переїжджали з місця на місце. Але, слава Богу, всі живі-здорові, вони встигли сховатися, хоча машина постраждала від осколків.

Враховуючи ці небезпеки, що можна сказати про особисті якості волонтерів, задіяних в цьому проєкті? Особливо тих, які працюють у прифронтових зонах?

Зараз два найбільш небезпечних регіони, де працює ADRA Ukraine — це Куп’янський район в Харківській області і Херсонська область. Ці регіони потерпають від постійних обстрілів.

Одразу хочу сказати, що люди, які туди їздять — неймовірні. Я теж туди приїжджаю, але здебільшого задля моніторингу, перевірок, тобто, не їжджу постійно. А ці люди кожен день їздять по цих селах, незважаючи на спеку, погані дороги, перебиті переправи. До речі, у Куп’янському районі на Харківщині мости й переправи — це основна проблема. Їх постійно підривають, тому що точки всі вже відомі росіянам, вони постійно цілять туди. Тільки зроблять переправу — через день-два вона вже знищена. Машинам доводиться об’їжджати велику відстань, щоб добиратися до цих місць.

Тому ці наші команди, які там допомагають місцевому населенню — це неймовірні люди. Я дійсно пишаюся своєю командою, по-перше, тому що вони всі сміливі, по-друге, вони дуже посвячені. А для цих волонтерів допомога — не просто робота, це їхній вибір, той сенс, заради якого вони живуть, щоб бути корисними для своєї країни, допомагати постраждалим українцям, незважаючи на обстріли, знаючи, що це небезпека кожного дня, вони їздять і виконують цю роботу.

Навіть їздять в ті села, де залишилось усього кілька людей, можливо, до 10, вони все одно туди їдуть, бо знають, що їх там чекають бабусі й дідусі, які там залишились. Тому всі, хто зараз працює в проєкті — це люди, перевірені часом і своєю відданістю справі, яка дуже складна і часто небезпечна. У них, звісно, є бронежилети, каски, але це навряд чи врятує, якщо трапиться щось серйозне. Але, слава Богу, з нашими працівниками поки не було трагічних ситуацій, Бог весь цей час беріг.

Проєкту від ВПП ООН надає підтримку і швейцарське представництво ADRA. Яка роль швейцарців?

Бюджет проєкту ВПП ООН закриває основні витрати, а швейцарське представництво ADRA підтримує саму реалізацію проєкту. Завдяки цьому ми забезпечені брендованим одягом, різноманітними технічними засобами. Це, наприклад, рації, модеми, комп’ютери, планшети, GPS-трекери, засоби захисту, каски, жилети, аптечки, турнікети… Це все завдяки ADRA Switzerland та ще декільком відділенням ADRA із різних країн. Також, у нас задіяно в проєкті чотири вантажних автомобілі з логотипом бренду. Вони придбані завдяки нашим закордонним партнерам. Зокрема, не так давно придбана вантажівка за фінансової підтримки громадян Японії, які надали пожертви через ADRA Japan. Це дуже велика підтримка проєкту.

Як люди, що отримують допомогу, відгукуються про неї?

Наші працівники, які приїжджають кожного дня в різні населені пункти і видають там допомогу, отримують багато подяк від людей. Місцеві жителі чекають на волонтерів, для них це дуже важливо, тому таких особистих подяк надзвичайно багато. Насамперед у тих районах, де немає магазинів, де не ходить транспорт, люди дуже вдячні нам за те, що ми до них доїжджаємо, довозимо продукти. Такі продукти як хліб — це для багатьох питання життя чи смерті, тому в цих випадках люди особливо вдячні за допомогу. І слід сказати, що ADRA Ukraine в цьому проєкті в авангарді, тому що в деякі райони, куди наша благодійна організація доставляє допомогу, ніхто більше не їздить.

Чого потребує команда проєкту для подальшої його реалізації?

У громадах, які переходять на фінансову допомогу, дуже важливо мати інтернет-зв’язок, щоб реєструвати людей, потрібно, щоб працювала комп’ютерна техніка. У зв’язку з тим, що ситуація в країні з електрикою зараз доволі складна, нам треба десь заряджати мобільні телефони, планшети, живити комп’ютери, тому нам дуже потрібні зарядні станції EcoFlow, а також «Старлінки» для доступу в Інтернет. Це те, чого нам поки не вистачає.

Джерело: adra.ua

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Інтерв'юДопомога під час війниДобрі справиХристиянський світ
Останні новини
Останні новини