«Раніше ми були тільки поїздом, а тепер стаємо ще й колією» — як змінюється стратегія ADRA Ukraine
Інтерв'ю
18.10.2024
Костянтин Сич обіймає посаду радника президента благодійної організації ADRA Ukraine. Він відповідає за стратегію розвитку організації, за оптимізацію бізнес-процесів і за ефективну роботу між підрозділами і працівниками

У цьому інтерв’ю він розповідає про динаміку змін в благодійній організації і про бачення майбутнього.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це пише adra.ua.

— Костянтине, як ви оцінюєте в цілому діяльність організації ADRA Ukraine за роки повномасштабного вторгнення?

— Важко оцінити стратегію ADRA Ukraine як організації в цілому до 2023 року, оскільки у перший рік повномасштабного вторгнення, 2022-й, треба було терміново ухвалювати багато рішень в ситуації невизначеності. Ми вимушені були реагувати на надзвичайні ситуації без можливості планування. У той час були переважно короткострокові стратегії за окремими проєктами. І наша організація показала в них значні результати. Це стосується як участі ADRA Ukraine у гуманітарному напрямку, зокрема у Всесвітній продовольчій програмі (WFP), так і в окремих програмах з іншими країнами — Канадою, Японією, Словаччиною. Було запроваджено багато проєктів, всі вони на початку війни були ініційовані саме закордонними партнерами ADRA Ukraine з інших країн. Це було реалізовано ефективно, оскільки укріпилася довіра до нашої організації: донори звернулися до нас і в 2023 році, і в 2024 році. Хоча на цьому шляху були як успіхи, так і помилки, досягнення та втрати. ADRA Ukraine була на передовій змін, і це було нелегко. Тим не менш, організація прийняла виклики того часу та реалізувала потужні проєкти. А вже після 2023 року з’явилася можливість будувати стратегію в цілому для організації. Це пов’язано з тим, що певним чином стабілізувалася ситуація в країні, почали закріплюватися зрозумілі правила в гуманітарній сфері і з’явилася необхідність довгострокового планування. Спостерігаючи зараз результати, я можу сказати, що діяльність агентства за ці роки заслуговує на високу оцінку.

— Чи були ви свідком змін за той час, який ви працюєте, і які саме зміни ви бачили?

— Так, перший рік був дуже важким, про що я вже згадував. Коли я приєднався до команди в червні 2023-го, вже минуло більше року від початку повномасштабної війни. Можу сказати, що з 2023 року до вересня 2024-го ADRA Ukraine значно змінилася, і зміни були на краще. Зокрема, було розроблено стратегію розвитку на найближчі 2-3 роки, впроваджено важелі управління та зони відповідальності, прийнято рішення про реорганізацію багатьох відділів. Наприклад, було реорганізовано психологічну службу — всі психологи були об’єднані в єдину психологічну службу ADRA Ukraine. Також було проведено дослідження для створення власної інтернет-платформи з оздоровлення та медицини. У проєктному менеджменті, проєктному відділі та у проєктних менеджерів було запроваджено KPI — коефіцієнти ефективності діяльності. Хоча ці KPI стосуються проєктних менеджерів, вони впливають на всі інші відділи, що об’єднує організацію для більш ефективної роботи. Відбулося багато змін, покращилася якісна складова та командний підхід. Деякі люди залишили проєкти, прийшли нові, але загалом зараз переважає якісний підхід. Результатом цього є сильна команда, нові проєкти, нові донори, і нам як організації довіряють значні кошти. Тому це великі і серйозні зміни, які навіть стали помітні зовнішньо, і ADRA Ukraine у вересні 2024 року увійшла до топ-50 благодійних організацій України, посівши 13-ту сходинку в рейтингу за версією журналу Forbes Ukraine.

— Якщо казати про стратегію, яка з’явилася, — як на даний момент ця стратегія виглядає, в якому напрямку організація буде розвиватися зараз?

— До 2023 року основну стратегію організації можна охарактеризувати так: символічно це схоже на потяг, що перевозить вантаж із точки А до точки Б, якісно виконуючи цю послугу. Донори довіряли певним гуманітарним проєктам, а завданням ADRA Ukraine було якнайшвидше й найякісніше доставити їхню допомогу до кінцевих бенефіціарів, реалізуючи відповідні проєкти. Зараз ми продовжуємо виконувати цю роботу, але також розробляємо власні продукти, власні проєкти або спільні проєкти з іншими донорами, щоб мати власні рішення. Ми впровадили програми підтримки, зокрема грантову підтримку приватних ініціатив для переміщених осіб та організацій, які підтримують соціальне підприємництво. Ці гранти спрямовані на розвиток підприємств. Ми ініціюємо багато нових проєктів, щоб стати платформою для розвитку інших організацій. Тобто тепер ми є не тільки «потягом», який доставляє гуманітарні вантажі з точки А до точки Б, але й «колією», по якій можуть рухатися інші подібні «потяги». Ми розвиваємося як платформа, зокрема цифрова, для допомоги в сферах охорони здоров’я та освіти, що є нашими двома пріоритетними напрямками — розвиток охорони здоров’я та освіти для кожного українця.

— Це дуже цікаво, особливо порівняння з колією. А якщо говорити про цілі або завдання, чи могли б ви більш конкретно описати, що плануєте в галузі освіти та охорони здоров’я?

— У сфері охорони здоров’я першочерговим завданням було оптимізувати роботу психологів. Ми створили психологічну службу ADRA Ukraine, до якої увійшли всі штатні психологи. Незалежно від проєктів, вони надають послуги кінцевим бенефіціарам. Це дуже важливо для нас, адже це перший крок до створення незалежного підрозділу психологічної служби ADRA Ukraine. Ми плануємо розвивати цю службу та створити інтернет-платформу, на яку люди могли б звертатися не тільки за рахунок фінансування донорів, але й на власні кошти, щоб отримувати психологічну допомогу та працювати з нашими психологами на індивідуальних умовах. У нас це вже друга така «колія». Раніше допомога надавалася лише за рахунок донорів, а тепер — також і за власні кошти людей, якщо вони бачать у цьому потребу і сенс. У проєктах є багато компонентів психологічної підтримки, але вона часто обмежена у часі через фінансові рамки. Однак, якщо людина бачить результати, користь і має можливість продовжувати отримувати таку допомогу на власний кошт, ми хочемо максимально сприяти цьому. Це також зменшить фінансове навантаження на донорів у випадках, коли клієнт спроможний самостійно оплачувати послуги, які він замовляє.

Друге, що ми робимо, — це розвиваємо й створюємо додаток і платформу, де зможемо розширювати інші послуги в галузі охорони здоров’я. Це включатиме ендокринологію, травматологію, реабілітацію, де люди зможуть знаходити лікарів і отримувати допомогу, а також, за можливості, фінансування від ADRA Ukraine. Крім того, користувачі зможуть жертвувати кошти для інших, коли хтось потребуватиме допомоги. Ми активно працюємо над цим продуктом.

Третій етап нашої мети — запустити платформу з охорони здоров’я до кінця цього року. За два-три місяці розпочнеться тестовий період її впровадження. А вже з нового року ми плануємо запускати освітні програми, які будуть реалізовуватися спільно з навчальними закладами. Вони поєднуватимуть фізичний розвиток і практичні напрямки роботи, наприклад, теплиці, землеробство тощо. Освітні програми для нас є дуже важливими. Ми працюємо над створенням матеріалів для роботи з ветеранами, а також над розробкою протоколів супроводу дітей війни.

Ці освітні програми спрямовані на те, щоб їхні учасники отримували знання для роботи з ветеранами, постраждалими та дітьми, які опинилися в надзвичайно складних обставинах і, ймовірно, в майбутньому матимуть статус «діти війни». Програми передбачають професійну допомогу лікарям, психологам та іншим фахівцям, які працюють з вразливими категоріями населення, а таких в Україні зараз 99%. Ми всі вразливі, адже кожен день стикаємося з загрозами від ракет і бомб.

— Щодо освітніх програм: це безпосередня робота зі школами чи університетами?

— Не лише. Мається на увазі і робота зі школами, зі студентами, з учнями, а також професійна підготовка матеріалів для лікарів, викладачів та інших фахівців, зокрема психологів, які працюють із людьми. Ми завжди маємо на увазі дві колії. Це спільні проєкти з університетами та школами, де ми плануємо впровадити практичні навички в землеробстві, щоб учні наочно бачили, як усе росте і розвивається, і розуміли принцип «що посієш, те й пожнеш». Тут є багато нововведень, про які ми будемо розповідати та ділитися вже з нового року.

— Землеробство для школярів чи студентів — це для того, щоб випускники таких закладів могли потім використати ці знання для підйому економіки України?

— Якщо говорити глобально, то ми маємо на увазі формування свідомих громадян, які розуміють, що роблять. Це, можливо, не стільки про економіку, скільки про те, щоб ці люди залишалися в Україні, були свідомими та вкладали свої сили й розум у процвітання країни.

— Чи відбуваються або плануються якісь зміни щодо партнерів, донорів ADRA Ukraine?

— Так, зміни відбуваються. Під час розробки стратегії ми вирішили, що стратегія — це не лише те, що ми робимо, а й те, чого ми не робимо. Тому було прийнято рішення не брати маленькі та середні проєкти, оскільки наша організація дуже велика, і для нас важливим є глобальне партнерство з міжнародними та національними фондами. Ми не можемо підтримувати або брати на себе дрібні проєкти чи завдання, тому делегуємо їх меншим та гнучкішим фондам. Наша стратегія передбачає перехід від кількості проєктів і донорів до їхньої якості. Хоча кількість проєктів зменшилася, самі проєкти стали значно більшими — як за обсягами фінансування, так і за охопленням території та кількістю бенефіціарів. Ми долучаємося до великих і потужних проєктів, адже ADRA Ukraine — це сильна організація, яка тепер зосереджується на якісних і масштабних ініціативах.

— Оскільки війна триває, чи існує така проблема, що закордонні партнери або донори втомлюються від України, втомлюються їй допомагати?

— Це загальна тенденція. Насправді, у 2024 році порівняно з 2023-м внески та підтримка України значно зменшилися. Ми бачимо це за кількістю надходжень на державну фандрайзингову платформу UNITED24, а також за скороченням фінансування від п’яти найбільших донорських організацій. Це виклик, і тому ми поступово переходимо від стратегії, де ми виступаємо як «потяг», що доставляє допомогу з точки А до точки Б, до стратегії, яка дозволяє бути більш самостійними, запроваджувати більше власних продуктів і розвиватися. Однак, якщо говорити глобально, то так, фінансування зменшилося.

Завдяки нашій стратегії, ефективній роботі та напрямку розвитку ADRA Ukraine ми не стикаємося зі зменшенням фінансування. Проєкти продовжують надходити, вони великі та мають значне фінансування, що є показником високого рівня довіри з боку донорів. Тому, попри загальну тенденцію до скорочення фінансування, ADRA Ukraine навпаки демонструє приріст у кількості партнерських угод та договорів. Цей виклик існує, але ми успішно працюємо над ним і, на мою думку, дуже ефективно.

— Які ще можливі виклики або труднощі, які треба подолати, крім цього?

— Великим викликом для нас була безпека наших працівників. Наші евакуаційні автобуси та машини працюють цілодобово, у важких умовах, але вони не були захищені від того, щоб потрапити на фронт. Тому одним із викликів було забезпечити захист працівників, які працюють із самого початку. Днями ми отримали таку можливість: ADRA Ukraine визнана організацією критичної інфраструктури, що дає право на бронювання співробітників. Це важливе рішення, яке дозволяє нам продовжувати допомагати Україні з постійною командою, без ризику втратити фахівців. Наші працівники розуміли ризики, але багато з них, зокрема з релігійних міркувань, не готові брати зброю в руки. Тому це був наш перший виклик, і, слава Богу, він вирішився.

Другий виклик — це підтримка нашої команди за умов великого навантаження. ADRA Ukraine інвестує власні кошти та шукає додаткове фінансування для організації командних виїздів, навчання та підтримки працівників. Щотижня ми проводимо загальну онлайн-зустріч у ZOOM, де кожен може поділитися своїми турботами та потребами. У понеділок ми проводимо молитовні онлайн-зустрічі, на яких підтримуємо одне одного та обговорюємо духовні теми. Це допомагає нам зберегти увагу до команди, не втратити її з поля зору.

Третій виклик — це недостатнє фінансування для підтримки професійних працівників, які працюють по 40-46 годин на тиждень. Ми постійно шукаємо додаткові джерела фінансування, щоб утримувати команду за рахунок не лише донорських грошей. Працюємо над розвитком інших напрямків, які допоможуть забезпечити фінансову стабільність організації.

Це три основні виклики, з якими ми стикнулися. Перший ми вирішили. Другий — це постійне навчання та розвиток команди. І третій — це утримання команди через постійну увагу до кожного її члена.

— Що потрібно волонтерам, щоб справа ADRA Ukraine успішно розвивалася? Чи є у Вас побажання для волонтерів?

— У нас вже є єдиний дух, спільні цілі та довіра один до одного. Ми пройшли важкі часи та перейшли від хаотичної роботи до системної. Наша команда дуже потужна, і я впевнений, що ми рухаємося за планом, над яким працювали. Тепер потрібно лише йти вперед і не зупинятися, адже у нас є все необхідне для успіху. Моє побажання — це моє життєве кредо: «Повний вперед!». Ми рухаємося далі, до кожного бенефіціара, який чекає на нашу допомогу. Тому кожного дня — повний вперед!

Джерело: adra.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Інтерв'юДопомога під час війниДобрі справиХристиянський світ
Останні новини
Останні новини