Баптисти в Західній Україні планують прихистити християн-біженців у разі російського вторгнення
Християнський світ
30.01.2022
Про це повідомив Яроcлав Пиж, президент Української баптистської духовної семінарії (УБТС) у Львові

«Церкви вже домовилися, – сказав Пиж. – Ті, хто на західній частині України… сказали нашим братам і сестрам в інших частинах України, [що] якщо щось станеться, ми відкриємо для вас наші домівки та наші церкви».

Росія переслідує християн через такі обмеження, як Закон Ярової від 2016 року, який криміналізує євангелізацію поза стінами церкви.

«Я думаю, що тут, на Заході, у нас була б можливість навчати більше студентів, навчати більше людей, сприяти певній допомозі та підтримувати їх будь-яким можливим чином, — сказав він, — тому що я не вірю, що Путін прийде сюди».

Малкольм Ярнелл, який викладав для Пижа в SWBTS більше десяти років тому, попросив південних баптистів молитися за християн як в Україні, так і в Росії.

«Я б молився перш за все за мир і справедливість між двома націями, – сказав Ярнелл, професор теології SWBTS. – Я вважаю, що для нас важливо молитися, тому що ми хочемо, щоб людей поважали і щоб до них ставилися з людською гідністю. А у воєнний час, якби війна сталася, людська гідність, здається, вилітає з вікна».

Він описав своє друге молитовне прохання «про свідчення церков» як те, що ближче до його серця.

«І російські баптисти, і українські баптисти твердо вірять у релігійну свободу, — сказав Ярнелл. — Вони з повагою ставляться до держави, але … вони бачать себе під владою Ісуса Христа, і вони хочуть служити Христу і хочуть свідчити про Христа. Як і баптисти в багатьох місцях, вони мають сильну спадщину прохання релігійної свободи, і це стосується всіх баптистів там».

Пиж закликав церкви в США звертатися до будь-яких християн і церков в Україні, з якими вони вже налагодили стосунки, щиро молитися за українських баптистів та знаходити шляхи надання гуманітарної допомоги у разі збройного конфлікту.

«Я думаю, якщо американські церкви відновлять свої зв’язки з українськими церквами, з українськими організаціями, і забезпечать, що так, ми з вами, так, ми молимося за вас, так, ми готові втрутитися і допомогти, якщо ви потрібна ця допомога, — сказав Пиж, — це було б величезним підбадьоренням для наших людей, що вони не самотні в цьому».

За словами Пижа, євангельська церква в США знаходиться в кращому становищі, ніж євангельська церква в Європі.

«Ви повинні розуміти, що євангельська церква в Європі не така сильна, – сказав він. – Але євангельська церква та баптистська церква, зокрема, у Сполучених Штатах набагато сильніші».

Близько 2 тисяч церков входять до Всеукраїнського союзу баптистів, у них близько 100 тисяч віруючих. За словами Пижа, УБТС, розташована приблизно за 1000 миль на захід від українсько-російського кордону, має випускників, які служать у 230 українських церквах.

Джерело: svitogliad.com

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Християнський світ
Останні новини
Останні новини