5 типів пісень у Біблії, які не є псалмами
Християнський світ
17.10.2024
Біблійні пісні не лише дають християнам змогу краще зрозуміти Божу історію, але й об’єднують усіх Божих людей у спільному поклонінні

Бог створив музику як засіб для вірян висловити свою щиру любов до Нього, сердечне поклоніння Йому, та поділитися цим з іншими. Біблія містить понад 180 пісень, які свідчать про Його характер, силу та плани на майбутнє, і не всі ці пісні знаходяться у Книзі Псалмів. Від гімнів і пророчих пісень до піснеспівів і плачів, упродовж всієї Біблії ми бачимо приклади того, як наші біблійні предки піднімали свої голоси, щоб вшанувати нашого Творця та Царя, пише Crosswalk.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Перша і остання пісні в Біблії

Перша пісня в Біблії й остання надзвичайно схожі. Перша пісня в Біблії та остання напрочуд схожі. Обидві — це спонтанне, сповнене похвалою святкування Божого викуплення.

400 років діти Божі були поневолені єгиптянами. Коли вони покликали Бога, Він послав Мойсея, щоб полегшити їхнє визволення. Але серце фараона було запеклим; він не мав наміру звільняти своїх полонених робітників. Бог продемонстрував Свою силу і пом’якшив серце фараона, наславши 10 послідовних кар на Єгипет. Після перших дев’яти кар гнітюча хватка фараона над рабами лиш зміцніла. Однак 10 кара була настільки сильною, такою невимовно жахливою, що вона зрештою зламала опір фараона і змусила його відпустити Божий народ.

Після їхнього виходу фараон вирішив переслідувати звільнених рабів. Між Ізраїлем і свободою стояв останній бар’єр — Червоне море. Коли фараон і його армія просувалися вперед, Божі діти опинилися в пастці, поки Божа рука через Мойсея не відкрила велику водойму, дозволивши ізраїльтянам переправитися по суші. Коли єгиптяни пішли за ними, хвилі поглинули всіх коней і вершників армії фараона.

Після свого визволення Мойсей та ізраїльтяни вибухнули спонтанною хвалою.

«Я буду співати Господу, бо Він велично прославився. Коня і вершника скинув у море. Господь – моя Сила і Пісня, Він став для мене Порятунком. Це – мій Бог, і я прославлю Його. Він – Бог мого батька, тож вихвалятиму Його.» (Вихід 15:1-2)

Пісня визволення Ізраїлю з 18 віршів (Вихід 15:1-18) є детальним підсумком чудесних діянь Бога та Його сили перемагати ворога. Але коли Ізраїль колективно співав про Божу силу, забезпечення, милосердя та справедливість, текст перетворився на сповнений вірою пророчий погляд на перемогу Бога задля них.

Остання пісня в Біблії міститься в книзі Об’явлення. Святе Письмо називає цю останню пісню піснею Мойсея та Агнця (Об'явлення 15:3). У цьому уривку Святого Письма апостол Іван щойно став свідком того, як святі подолали силу Звіра завдяки своєму вірному послуху Христу. Сімома останніми карами управляють сім ангелів, але святі стоять біля «моря» з вогняного скла і співають пісню перемоги Тому, Хто забезпечив їх викуплення.

«Великі та дивні діла Твої, Господи Боже, Вседержителю! Праведні й правдиві дороги Твої, Царю народів! Хто не буде боятися, Господи, і не прославить Імені Твого? Адже Ти єдиний Святий, і всі народи прийдуть та поклоняться перед Тобою, бо об’явилися Твої суди!» (Об’явлення 15:3-4)

І перша, і остання пісні в Писанні присвячені спокутній силі Бога, що рятує Свій народ від рабства і дає йому обітниці.

Пісні перемоги та бойові пісні

«Вигуки радості й торжества в наметах праведників, – Господня правиця здійснює перемогу!» (Псалми 118:15) Деякі з наших улюблених біблійних героїв мають тематичні пісні в Святому Письмі, які проголошують перемогу Бога. Ось лише деякі з них:

Пісня Девори. Одну з найдавніших пісень перемоги, записану в Святому Письмі, співає пророчиця Девора. Після того, як вона повела Барака в бій проти хананеїв, Бог наділив їхню невелику армію силою, щоб здолати ворога. Коли ханаанський полководець Сісера втікає під час битви, місцева жінка на ім’я Яїл завершує місію, розчавивши череп Сісера кілком для намету. Девора та Барак співають свою переможну пісню Господу, віддаючи Йому повну заслугу в перемозі, розповідаючи подробиці битви (Книга Суддів 5:1-31).

Пісня Давида. Після того, як Бог дав змогу Давиду перемогти Голіафа лише за допомогою пращі та каменю, Давид і Саул повернулися додому переможцями. Жінки всіх сусідніх міст вийшли привітати їх. Несучи бубни та ліри, жінки танцюють від радості, співаючи: «Саул знищив тисячі, а Давид – десятки тисяч!». Цей простий приспів розлючує царя Саула. З цього моменту цар починає побоюватися Давида, але це не заважає переможній пісні стати популярним «хітом» навіть серед ворогів Ізраїлю (1 Самуїла 18:6-8).

Пісня Йосафата. У 2 Хронік 20 розділі цар Йосафат і всі жителі Юдеї благають Бога про допомогу, щоб перемогти величезну армію моавійців і аммонійців, які ведуть проти них несправедливу війну. Господь відповів Своєму народові і сказав їм: «Це не ваша війна, а Божа». Рано вранці наступного дня Йосафат призначає людей співати хвалу Господу за Його святість Хор пішов в бій попереду війська, співаючи: «Прославляйте Господа, тому що Його милосердя вічне!». Коли вони віддають свою щиру хвалу, Господь влаштовує засідки для аммонійців, моавійців і мешканців нагір’я Сеір. До того часу, коли люди Юди досягають поля бою, битву вже виграно, а трупи ворога покривають усю місцевість.

Поклоніння Павла та Сили. Під час свого першого візиту до міста Филипи Павло та Сила вигнали «духа віщування» з місцевої рабині. Господарі дівчини були настільки розгнівані тим, що їхні можливості заробляти гроші зникли разом із демоном, що вони заарештували Павла та Силу, роздягли їх, побили палицями та кинули до в’язниці. Коли Павло та Сила почали поклонятися Богові у своїй камері, сильний землетрус похитнув фундамент в’язниці. Двері одразу відчинилися, а ланцюги всіх в’язнів були зняті. Замість того, щоб втекти з тюремної камери, Павло та Сила залишилися на місці і скористалися можливістю привести свого наглядача та його сім'ю до Христа (Дії 16:25-29).

Пророчі пісні

Народ Божий завжди використовував музику для відзначення священних подій. Ці пісні передавалися віками, щоб кожне нове покоління пам’ятало могутні діяння Бога, люблячу доброту та Його верховну силу. Багато біблійних пісень мають навіть пророчий характер. Фактично’, у Старому Завіті біблійні пророцтва часто супроводжувалися музикою.

«Давид і військові начальники відокремили нащадків Асафа, Гемана та Єдутуна, – людей провіщаючих, для особливого служіння: Вони повинні були грати на гуслах, цитрах і цимбалах.» (1 Хронік 25:1)

«Після цього підійдеш до Божого пагорбу, де стоїть озброєний загін филистимців. І, як тільки ввійдете в те місто, вам зустрінеться група пророків, котрі сходитимуть з узгір’я, а попереду них гратимуть музиканти на арфах, тимпанах, сопілках і гуслах. Всі вони будуть пророкувати.» (1 Самуїла 10:5)

«Тоді Єлисей сказав: Як живий Господь Саваот, Якому я служу, що, якби не присутність тут Йосафата, Юдейського царя, я не звернув би на тебе уваги й навіть не подивився на тебе! Тепер же покличте мені музиканта на гуслах. І коли гусляр заграв, доторкнулась до Єлисея Господня рука, і він сказав, що говорить Господь: Викопайте в цій долині підряд кілька рівчаків, – один за одним!» (2 Царів 3:14-16)

«Наступного дня сталося так, що Саулом заволодів злий дух від Бога і, перебуваючи в своїх покоях, він став несамовитим. Тимчасом як Давид грав, перебираючи майстерно струни, як це робив щодня…» (1 Самуїла 18:10)

Плачі та голосіння

Не всі пісні в Біблії прославляють перемоги. Перша скорботна пісня в Святому Письмі знаходиться в 2 Самуїла 1:17-27. Давид складає пісню після того, як дізнається, що його найкращий друг Йонатан і цар Саул загинули в битві, і наказує всім ізраїльтянам вивчити цю пісню.

«Сауле і Йонатане, що жили в любові та згоді; були разом за свого життя і нерозлучні в час смерті; ви були швидші за орлів і сильніші за левів. Дочки Ізраїльські! Плачте за Саулом, який одягав вас у кармазин з прикрасами; котрий оздоблював ваш одяг золотом. Як же полягли витязі під час битви!? Йонатан убитий на висотах твоїх. Тужу за тобою, мій брате Йонатане! Який же ти мені дорогий! Прекраснішою за жіночу любов була для мене любов твоя.» (2 Самуїла 1:23-26)

Книгу Плач Єремії також називають книгою плачів. Кожен із п'яти розділів Плачу Єремії оплакує падіння Єрусалиму під натиском вавилонян, використовуючи ліричний текст та акровірші єврейського алфавіту (Плач Єремії 1-5).

Велика частина книги Єзекіїля складається з плачу про неминучий суд Бога над Ізраїлем та навколишніх народів. Фактично, пророки часто висловлюють Божу скорботу про норовливий Ізраїль через голосіння та пісні плачу в Писанні (Амоса 5:2, Аввакума 3, Ісаї 23:15).

Новозавітні пісні

Святе Письмо з Нового Завіту підтверджує важливість співу як важливого акту поклоніння (Колосян 3:16, Ефесян 5:19, Якова 5:13, Матвія 26:30). Окрім пісень, перелічених у книзі Об’явлення, одним із найглибших прикладів пісні Нового Завіту є Magnificat, або Пісня Марії.

Хоча в Біблії прямо не говориться, що Марія, мати Ісуса, співала радісну хвалу, яку можна знайти в Луки 1:46-55, більшість вчених вважають, що поетичний формат уривка дуже схожий на формат Псалмів. Magnificat тепер використовується в літургійному богослужінні та співається під час Адвенту в багатьох церквах.

Коли ангел Гавриїл відвідує Марію і сповіщає, що вона зачне дитину, він також повідомляє молодій діві, що її двоюрідна сестра Єлизавета незабаром народить сина в глибокій старості. Пізніше, коли Марія відвідує свою кузину, дитина в утробі Єлизавети підстрибує від радості, почувши привітання Марії. Реакція Марії викликає благоговіння.

«Величає душа моя Господа, і радіє дух мій у Бозі, Спасителі моїм, бо Він зглянувся на покору раби Своєї. Ось, віднині блаженною зватимуть мене всі роди, бо зробив мені велике Сильний! І святе Ім’я Його, і милість Його з роду в рід для тих, хто боїться Його. Він показав силу руки Своєї, розсіяв гордих думками сердець їхніх, скинув сильних з престолів і підняв покірних, голодним дав достаток, а багатих відіслав ні з чим. Пригорнув Ізраїля, слугу Свого, щоби згадати милість, як і проголосив нашим батькам – Авраамові та роду його аж до віку!» (Луки 1:46-55)

Наскільки важливими є біблійні пісні сьогодні?

Біблійні пісні не лише дають християнам змогу краще зрозуміти Божу історію, але й об’єднують усіх Божих людей у ​​спільному поклонінні. Як сказав Боб Кауфлін, автор пісень і лідер поклоніння: «У співі є щось, що одночасно дозволяє і заохочує насичене проникнення слова Христа в наші серця. «Слово Христа» - це Євангеліє. Це те, ким є Ісус, що Він зробив, і чому це важливо. Це Євангеліє має жити в нас через спів. Спів – це те, що допомагає нам висловлювати це».

Джерело: Crosswalk

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світВсе для церков
Останні новини
Останні новини