15 біблійних уривків про прощення: прощайте і будьте прощені
Християнський світ
19.09.2024
Ми знаємо, що Бог закликає нас пробачати тих, хто нас образив. Але що конкретно Біблія говорить про це?

«Пробач» - слово, яке часом не так легко сказати, але ще важче зробити. Можливо, легше пробачити, якщо образа незначна, але як щодо жертв злочинів наприклад? Прощення - це процес. Якщо ми кажемо, що пробачили когось, але наша кров закипає від однієї лише думки про цю людину, чи пробачили ми по-справжньому?

iBelieve зібрало 15 біблійних віршів і цитат зі Святого Письма про прощення. Давайте зрозуміємо, наскільки важливо пробачити і силу яку має прощення.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Вірші зі Старого Завіту про прощення

• Не будь мстивим і не носи образи на співгромадян свого народу. Люби свого ближнього, як самого себе. Я – Господь. (Левіти 19:18)

Коли ми відмовляємося пробачати інших, ми робимо саме те, про що говорить цей вірш. Затаївши образу, ми відмовляємося звільнити цю людину з її власноруч створеної в’язниці. Ми граємо роль судді та присяжних для інших, вимагаючи покарання, яке, на нашу думку, вони повинні отримати за свій гріх. Однак Бог каже, що помститься Він, а не ми. Натомість ми маємо пробачати інших і залишити помсту Богові.

• Я, і тільки Я є Тим, хто задля Себе Самого стирає твої провини, і гріхів твоїх не згадає. Пригадай Мені, і поміркуємо разом, – може скажеш щось у своє виправдання?! (Ісаї 43:25-26)

Багато людей говорять: «Я можу пробачити, але не можу забути».

Прощення – це не те саме, що забуття. Прощення — це звільнити когось від образи. Забуття — це вибір ніколи більше не згадувати про образу. Бог, який має нескінченне знання, обирає більше не згадувати наші гріхи. Якщо Бог може вирішити забути наші гріхи, то і ми можемо.

• Але в Господа, Бога нашого, милосердя і прощення, хоча ми й збунтувалися проти Нього. (Даниїла 9:9)

Прощення і милосердя нерозривно пов'язані. Хоча ми грішимо проти Бога, Він вирішує виявити нам милосердя, пробачаючи наші гріхи. Бог очікує того ж від Своїх дітей. Коли ми пробачаємо, то виявляємо милосердя до нашого боржника. Милосердя, за визначенням, — це «співчуття або прощення, виявлені до того, кого ми в силах покарати чи завдати шкоди». Коли наш кривдник заслуговує на покарання і ми вирішуємо виявити співчуття, ми демонструємо ту саму любов, яку Бог виявив до нас, оскільки наші вчинки заслуговували смерті аж до жертви Христа на хресті.

Цитати Ісуса та Писання про прощення

• … і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим… (Матвія 6:12)

Це частина молитви, якою Ісус навчає нас молитися. По-перше, ми повинні шанувати Його ім’я, проголошуючи, наскільки Він святий. Потім ми маємо просити, щоб робота Його царства була виконана тут, на землі, як і на небі. Частиною роботи, яку Бог очікує від нас, щоб вступити в Його царство, є прощення, адже ми були прощені. Подумайте про це так: щоразу, коли ми пробачаємо, тому що нас пробачили, ми на один крок стаємо наближаємося до повернення Ісуса та Його відновлення землі такою, якою її задумав Бог.

• Бо коли ви прощаєте людям їхні переступи, простить і вам ваш Небесний Отець; якщо ж не прощаєте людям [їхніх переступів], то й ваш Отець не простить вам ваших переступів. (Матвія 6:14-15)

Це суворі слова! Це слова Ісуса тим, хто думає, що може мати стосунки з Богом, не виконавши працю, аби стати Його справжнім послідовником. Це означає виявляти милість людям, які її не заслуговують, що починається з прощення тих, хто скривдив нас.

• Тоді, підійшовши до Нього, Петро сказав: Господи, якщо згрішить мій брат проти мене, чи маю йому прощати до семи разів? Відповів йому Ісус: Не кажу тобі до семи разів, але до сімдесяти разів по сім. (Матвія 18:21-22)

Ми не тільки повинні пробачати інших, але нам, можливо, доведеться пробачати одну й ту саму людину кілька разів. Чому я повинен прощати когось за одну й ту саму образу більше одного разу? Одна справа, коли хтось просить прощення; зовсім інше — щиро розкаятися в такій поведінці. Попри це, Ісус все одно просить нас пробачити цю людину, просить вона про це чи ні.

•... бо це кров Моя [Нового] Завіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів. (Матвія 26:28)

Ісус пролив Свою кров, щоб ми могли отримати Боже прощення наших гріхів. Знаючи, що ми отримали від Бога, ми повинні виявляти таке ж прощення до інших. Ісус пролив Свою кров, щоб ми могли отримати доступ до любові Його Батька. З нашого боку було б лицемірно не давати іншим такого ж доступу.

• Через те кажу тобі: Прощаються її численні гріхи, бо дуже вона полюбила, а кому мало прощається, той мало любить! А до неї Він промовив: Прощаються твої гріхи! (Луки 7:47-48)

Згідно з цим віршем, любов і прощення пов’язані. Це має сенс, враховуючи, що саме Божа любов до Своїх дітей спонукала Його пожертвувати Своїм Сином заради нашої праведності. Якщо ми мало любимо, ми мало пробачаємо. Але якщо ми сильно любимо, ми багато пробачимо.

• Ісус говорив: Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять! (Луки 23:34)

Вражає те, що останні слова, які Ісус промовляє на цій землі, — це те, щоб Його Батько пробачив нам наші гріхи. Іноді ми робимо щось і навіть не підозрюємо, що це гріх. Але Бог прощає як наші гріхи, що ми робимо зі злими намірами, так і ті, які ми не вважаємо гріховними. Через вчинок Ісуса на хресті важливо завжди перевіряти свої серця. Чи є щось, що заважає нам мати ті близькі стосунки, які Ісус хоче, щоб ми мали з Його Батьком?

Вірші з Нового Завіту про прощення

• Він визволив нас від влади темряви та переніс до Царства Свого улюбленого Сина, в Якому маємо викуплення [Його кров’ю], прощення гріхів. (Колосян 1:13-14)

Завдяки Божому прощенню ми викуплені. Коли ми пробачаємо інших, ми даємо цій людині шанс бути викупленою. Це означає, що люди мають шанс відвернутися від своїх гріховних шляхів і отримати доступ до Отця завдяки нашому вибору пробачити. Це Євангеліє в дії.

• Будьте терпимими одне до одного, прощайте одне одного, якщо хто скаржиться на вас, як Господь простив вас. (Колосян 3:13)

Прощення також означає терпіння одне до одного. Це тому, що не всі змінюють свою поведінку після отримання прощення.

Деякі люди звикають поводитися певним чином, і їм важко позбутися цієї звички. Ми повинні терпіти цю людину, доки вона не зміниться. Подібно до того, як Бог поводиться з нами, ми повинні виявляти терпіння, чекати, поки наш кривдник зміниться, і прощати йому, коли він чинить неправильно.

• Отже, хто в Христі, той нове творіння; давнє минуло, – ось постало [все] нове! (2 Коринтян 5:17)

Хоча це безпосередньо не стосується прощення, це стосується того, ким ми є, коли віддаємо своє життя, щоб слідувати за Богом. Людина, якою ми були до того, як пізнали Христа, відмовляється пробачати, оскільки ми були мертві у своїх гріхах. Однак, коли ми прийняли Христа, ми стали новими творіннями. Це означає, що ми отримуємо оновлену душу й нове серце — таке, яке добровільно пробачає через велику любов, яку ми відчули.

• Усяке роздратування, гнів, лють, крик і зневага хай віддаляться від вас разом з усякою злобою. Будьте ж добрими один до одного, милосердними, прощаючи одне одному, як і Бог через Христа вам простив! (Ефесян 4:31-32)

Коли любов, доброта та співчуття зростають всередині нас, це природнє бажання – пробачати через ці ж якості. Оскільки Христос є втіленням любові, співчуття та доброти, ми зможемо прощати інших, якщо Його Дух живе в нас.

Біблійні цитати про прощення

• І молитва віри спасе хворого, і Господь підійме його, а коли він учинив гріхи, вони йому будуть прощені. (Якова 5:15)

Іноді нам потрібно просити Бога, щоб Він допоміг нам простити наших кривдників. Якщо вам важко пробачити когось, помоліться так: «Господи, я не можу зробити це сам. Я знаю, що ти пробачив мені мої гріхи. Допоможи мені пробачити моєму кривднику його гріхи. Амінь».

Бог каже, що віра допоможе спрямувати наші серця до прощення. Навіть якщо ми не відчуваємо, що пробачили, ми зробили це з Його допомогою.

• Якщо ж визнаємо свої гріхи, то Він вірний і праведний, щоб простити нам гріхи й очистити нас від усякої неправедності. (1 Івана 1:9)

Бог не тільки вирішує пробачити нас, але Він завжди вірний у цьому. Ми нічого не можемо зробити, щоб заслужити це, оскільки смерть Христа вже оплатила ціну за наше прощення. Якщо ж ми сповідуємо, що знаємо Христа і слідуємо за Ним, то повинні бути вірними в прощенні людей щоразу, незалежно від того, чи вважаємо ми, що вони на це заслуговують чи ні.

Пробачати нелегко, незалежно від того, скільки разів ми прощали в минулому. Однак ми приносимо на землю роботу Божого царства щоразу, коли прощаємо. Ми не тільки «відпускаємо» кривдника на свободу, але й живемо у свободі бути новими творіннями у Христі завдяки Його спокутній жертві.

І це гарна новина.

Джерело: iBelieve

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світВсе для церков
Останні новини
Останні новини