Бути батьками емоційно цікавіше, ніж жити без дітей - пояснює нейробіолог
Все для сімей
05.11.2021
Нейробіолог Дін Бернетт розповів, чому батьки почуваються щасливішими на емоційному рівні, ніж ті, хто вирішує жити без дітей.

Все частіше пари обирають бездітність як спосіб життя, що подається в провідних ЗМІ як новий сучасний тренд, який, буцімто, стає гідною альтернативою родині з дітьми. Звичайно, тому можуть слугувати різні причини, до прикладу в країні близько 1 млн. пар є бездітними.

Але для тих, хто думає "пожити для себе" варто також зважити на думку провідного нейробіолога. Виявляється, мати дітей, це не лише про виконання Божої заповіді та жертовність, але й про емоційне різнобарв'я! 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Дін Бернетт – професійний нейробіолог та блогер, автором книг-бестселерів "Наш дивакуватий мозок" та "Щасливий мозок". викладач в Центрі медичного університету Кардіффа.
 
"Очевидно, що визначити, хто щасливіший-батьки чи чайлд-фрі, набагато складніше, ніж здається.це набагато складніше питання, ніж здається, оскільки окремі фактори відіграють величезну роль у вашому рішенні. Але є загальні речі, які відбуваються в мозку, коли у вас є власні діти,"

– зазначив експерт.

Коли з’являються діти, емоційний спектр розширюється

Початкові етапи народження дитини дуже інтенсивні, особливо для матері. Процес пологів, вигодовування та постійний догляд за немовлям призводить до того, що організм переповнює окситоцин, "гормон обіймів".

Бернетт пояснив, що саме окситоцин посилює емоційні зв’язки та змушує людей відчувати більше задоволення від спілкування.

Емоції, які ви відчуваєте після народження дітей, будуть набагато інтенсивнішими, ніж ті, які ви відчуєте без них,
– додав нейробіолог.

Взаємодія з дітьми підвищує рівень окситоцину в організмі / Фото Unsplash

Зміна рівню окситоцину стосується кожного члена родини. Бернетт розповів, що наш мозок від початку налаштований позитивно реагувати на дітей.

Запахи, які вони виділяють, їх величезні риси обличчя, їх вразливість, їх розмір впливають на нас. Наш мозок відчуває посилену реакцію на все це, змушуючи нас захищати дитину. Все, що має подібні риси, може викликати розчулення в людей. Ось чому милі речі так сприймаються,
– зазначив він.

Батьківство часом втомлює, але не надовго

Насичений досвід спілкування з дитиною врешті-решт часом призводить до того, що запаморочливе щастя від дитини може розвіюватися. За словами Бернетта, це відбувається не тому, що батьки не люблять своє дитя – немовлята й старші діти дуже вибагливі та потребують повної віддачі від батьків.

Безсонні ночі, брудні підгузки, витрати, безлад, той факт, що ваше життя більше не ваше власне, – все це та багато іншого може посилити стрес і пов’язані з цим негативні емоції. Просто так працює ваш мозок,
– розповів Бернетт.

Проте нейробіолог стверджує, що згодом батьки відчувають радість досягнень, сильну любов до своєї дитини, насолоду від веселощів та гордістю від того, як вона дорослішає.

Бернетт прийшов до висновку, що в теорії, наявність дітей може зробити батьків щасливішими – а також нещасними, втомленими, тривожними та в постійному стресі.

Бездітні сім'ї натомість не отримують таких яскравих емоцій, і ніби можуть  віднайти їх у чомусь іншому: у новому хобі, домашньому улюбленці чи подорожах. Але наскільки таке хобі буде підтримувати емоційну людину і як вона почуватиме в літньому віці дослідник не зазначає.

Наявність дітей робить батькіські емоційні переживання більш інтенсивними. Якщо дітей у родині немає, то не буде цих сплесків емоцій, і може здаватися, що життя менш цікаве та насичене, – підсумував він.

Джерело: sciencefocus.com

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Все для сімей