Президент семінарії повідомив, що 400 баптистських церков в Україні було втрачено через війну
Християнський світ
08.09.2022
Одним із болісних наслідків війни в Україні є руйнування церков через безпосереднє вторгнення росіян на територію церкви або вимушене переміщення християн з місць, де зазначається підвищений рівень небезпеки.

Про це пише Protestante Digital

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Ярослав Пиж, президент Української баптистської теологічної семінарії (УБТС), зазначає, що загалом по всій території України за воєнний період було втрачено близько 400 баптистських церков. Проблема стає більш серйозною, якщо згадати що за даними Всеукраїнського союзу церков християн-баптистів до початку війни кількість громад цієї конфесії становила всього 2300. Тобто кількість втрачених церков становить майже 18%.

«Наразі у суспільстві багато страху та безнадії. І єдині, хто може полегшити і дати надію безнадійним – це пастори, церкви та християни», – наголошує Пиж.

За даними ООН, третина українського населення покинула країну з початку війни. Серед біженців також багато місцевих євангельських пасторів і лідерів, яким довелося залишити свої домівки та церкви.

Для президента УБТС завданням є не стільки реконструкція церковного приміщення, скільки відновлення керівництва. «Це справжній виклик подібний до того, який був у Неємії», — наголошує Пиж. «Мова йде не лише про відбудову стін Єрусалиму, але й про відбудову народу Ізраїлю, щоб прославляти Бога. Те саме відбувається і тут, в Україні», – зауважує він.

Незважаючи на вимушену «втечу» через війну, велика частина церкви в Україні залишилася в країні, допомагаючи найбільш потребуючому населенню та тим, хто найбільше постраждав від конфлікту. Чудовим прикладом цього є Бучанська баптистська церква, яка після різанини у місті під час окупації російською армією  залишилася та тим самим підкреслила постійну діяльність євангельських християнських громад у країні під час війни.

Діяльність церков в Україні у цей непростий час вселяє у наш народ надію на перемогу та світле майбутнє.

«Той самий Бог, який був вірним у минулому, буде вірним і в майбутньому. Посеред усієї боротьби, через яку ми зараз проходимо, ми дивимося вперед з великою надією, знаючи, що Бог з нами», – сказав Ярослав Пиж у відеозаписі семінару.

Християнський світВійна