Франція першою в світі закріпила у Конституції право на аборт
Європа та світ
05.03.2024
Французькі депутати і сенатори схвалили закріплення у Конституції положення про те, що жінці гарантується право на переривання вагітності

У фінальному голосуванні, що проходило на особливому засіданні у Версалі, "за" проголосували 780 парламентарів, тоді як проти – 72. Раніше цю пропозицію схвалили Сенат та Національні збори країни. Результат голосування зустріли бурхливими оплесками, повідомляє Європейська правда.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

До ст. 34 основного закону увійде формулювання про те, що "закон визначає умови, за яких реалізується гарантована свобода жінки здійснити добровільне переривання вагітності".

Різні опитування свідчать, що закріплення права на аборт у конституції підтримують понад 80% французів.

Прем'єр-міністр Габріель Атталь під час дебатів, що передували історичній події, заявив: "Нас переслідують страждання і пам'ять про багатьох жінок, які десятиліттями страждали через те, що не могли бути вільними... Ми заборгували всім цим жінкам", передає Укрінформ.

Президент Еммануель Макрон у соцмережі Х привітав це рішення і закликав "разом відсвяткувати появу нової свободи, гарантованої Конституцією". Він назвав рішення національною гордістю та сигналом усьому світу.

На честь цієї події у Міжнародний жіночий день 8 березня у країні планується проведення спеціальної публічної церемонії, пише ВВС.

Натомість Французька єпископська конференція закликала до "посту та молитв", зауваживши, що у Франції кількість абортів не зменшується, а за останні два роки зросла.

Ватикан також підтвердив незгоду з будь-яким "правом забрати людське життя ".

На честь зміни Конституції Ейфелеву вежу прикрасили "особливим мерехтінням", повідомила компанія-оператор пам'ятки.

У Франції аборти декриміналізували ще у 1975 році, але на тлі рішення Верховного суду США 2022 року, яке скасувало федеральні гарантії здійснення абортів, президент Емманюель Макрон пообіцяв закріпити відповідне право у французькій конституції.

Спершу палати парламенту у Франції не могли досягти згоди щодо формулювань: Національна асамблея пропонувала гарантувати "право на добровільне переривання вагітності", а Сенат – "свободу" жінки це робити.

Джерело:

Укрінформ

Європейська правда

ВВС

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Європа та світЗагрози та викликиСуспільство
Останні новини
Останні новини