Документальний мінісеріал "Завіт: Історія Мойсея" увійшов до десятки найкращих фільмів Netflix
Християнський світ
10.04.2024
Продюсери кажуть, що глядачі знаходять "сенс" у біблійних історіях

"Завіт: Історія Мойсея" - трисерійний документальний серіал про старозавітного героя Мойсея вийшов на Netflix 27 березня і швидко посів перше місце серед телешоу, витіснивши інші серіали з розважальним контентом, повідомляє The Christian Post.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

У документальному серіалі представлені погляди мусульман і християнських лідерів, а також єврейських рабинів та експертів, що дозволяють заглибитися в передісторію та історію Мойсея.

Виконавчі продюсери зазначили, що вони хотіли пролити світло на внутрішнє життя та особисту боротьбу культової біблійної постаті - елементи, що часто затьмарюються у традиційних переказах його історії, аби викликати змістовні розмови про стан людини.

Келлі Макферсон, виконавчий продюсер серіалу, вважає, що інші кінострічки представляють Мойсея майже як надлюдину.

"Поставте себе на його місце: є палаючий кущ, і він каже вам піти зробити те, що практично неможливо зробити. Нам сподобалася ідея: "Як він знайшов засоби для цього?". Очевидно, він був натхненний Богом, але як він знайшов у собі сміливість це зробити? Нам сподобалося те, що він був людиною з недоліками - йому довелося багато подолати і, на думку багатьох, він мав трагічне дитинство. Нам подобалося робити його більш людяним. Так, він робить супергероїчні вчинки, але ця особа мала й іншу сторону, що була дуже "людською", зі своїми вадами", - каже він.

Серіал складається з таких епізодів:

Пророк. Мойсей змушений покинути звичне життя принца Єгипту й знаходить притулок у Мідіяні. Після загадкового випадку він упевнено бере на себе божественну місію.

Кари. Мойсей вимагає у фараона звільнити юдеїв. Після відмови на голови єгиптян падають кари небесні.

Земля обітована. Тільки після десятої кари фараон неохоче змінює свою волю. На шляху до свободи Мойсей приводить юдеїв до берегів Червоного моря. Стається чудо — і перешкода зникає. Мойсей отримує Десять заповідей.

Реакція на серіал серед релігійної спільноти була неоднозначною. Один християнський критик звинуватив виконавчих продюсерів у "замовчуванні суттєвих розбіжностей у поглядах" трьох релігій, що походять від єдиного предка Авраама — християнства, юдаїзму та ісламу — щодо Мойсея.

Інші, однак, аплодували шоу за те, що воно представило важливі розмови про особистість Старого Завіту і висунуло на перший план елементи його життя і взаємин з Богом, які часто не беруть до уваги.

"Заповіт: Історія Мойсея" з'явився на тлі відновлення інтересу до релігійних проектів, особливо до тих, що драматизують біблійні історії, про що свідчить успіх "Вибраних".

Автори зазначають, що впродовж усієї історії люди поверталися до біблійних історій у пошуках розуміння, тлумачення та натхнення, особливо під час суспільних чи особистих потрясінь.

"Завдяки цим історіям ми краще розуміємо світ, у якому живемо, і самих себе. Ми перебуваємо в одному з тих періодів, коли ми всі шукаємо сенс у житті і Біблія — одне з перших місць, куди слід звертатичя, намагаючись знайти сенс у цих історіях, сенс у нашому власному житті", - зазнають керівники проєкту.

Джерело: The Christian Post

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світСуспільство
Останні новини
Останні новини