Коли церква втрачає орієнтири: книга «Хрест Гітлера» вже в безкоштовному доступі
Війна
17.03.2022
Видавництво «Нард» виклало у вільний доступ книгу Ервіна Люцера «Хрест Гітлера», де розповідається про досвід християн нацистської Німеччини, і про те, який це виклик для християн сьогодні.

Про це повідомляють на сайті служіння «Книги365», пише Світогляд

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбероб першими знати важливі та актуальні новини

За посиланнями нижче можна:

Найкращим підручником життя завжди був гіркий досвід (для розумних людей — чужий, для решти — власний або взагалі нічого). Щоб зрозуміти те, що відбувається всередині і навколо тебе, найкраще поглянути на ситуацію збоку. Саме це ми й хотіли б запропонувати нашим братам і сестрам у Христі, які живуть у Росії. Глибоко усвідомлюючи нашу єдність у Христі; будучи далекими від повчального тону і тим більше осудження за те, що сьогодні відбувається в Україні (хоча кожен росіянин неминуче несе на собі частку відповідальності за те, що здійснює керівництво його країни), ми хотіли б допомогти віруючим знайти для себе правильні рішення в тій непростій дилемі, перед якою вони стали сьогодні.

Мартін Лютер говорив, що церква як спільнота потребує безперервних реформ і завжди має відчувати саму себе – чи належним чином вона виконує Христове доручення?

Історія неодноразово доводила, наскільки небезпечним для церкви є захоплення соціально-політичними процесами у суспільстві. Адже це невідворотно призводить до усунення її головного фокусу – зосередженості на Хресті Христовому, з яким нерозривно пов’язані всі її надії та устремління. Коли церква піддається спокусі замінити цей Хрест на будь-який інший, дуже на нього схожий, який, здавалося б, не є суттєвою поступкою, зате несе у собі багато очевидних переваг у контексті поточного моменту, невідворотна катастрофа стає лише питанням часу.

Одним із яскравих прикладів подібних явищ та їх трагічних наслідків є історія церкви нацистської Німеччини. Саме її відомий автор Ервін Люцер досліджує у своїй книзі “Хрест Гітлера”.

Книга містить чимало паралелей із сучасністю (і, можливо, недалеким майбутнім) і пропонує читачеві засвоїти багато уроків, які християни добряче забули за минулі десятиліття. Ось лише деякі з них:

  • вартість заміни вищої місії церкви інтересами держави;
  • небезпека для християн перестати бути «сіллю» та «світлом» у суспільстві;
  • роль Бога у трагедіях окремих людей та цілих націй;
  • очевидні паралелі між епохою Гітлера та майбутнім приходом антихриста, а також реакцією церкви на його прихід.

Хоча книгу відрізняє дуже ретельний аналіз фактів та висока історична достовірність, її написав не вчений-історик, а пастор великої церкви у Чикаго, яку двісті років тому заснував відомий євангеліст Дуайт Муді. Ця тема зацікавила його саме тому, що наочно дає змогу простежити на відносно невеликому проміжку часу, що сталося, коли церква відійшла від чистоти євангельської істини, звернувши свій погляд до іншого хреста та іншого рятівника.

Видавництво, яке випустило цю книгу, днями виклало її в електронному вигляді, а також аудіокнигу у вільний доступ. Для зручності доступу аудіокнига викладена також у YouTube. Рекомендуємо прочитати її всім віруючим, хто цікавиться історією, щоб не повторювати її гіркі уроки у власному житті та житті своєї громади.

ВійнаКультура і творчістьСуспільство
Останні новини
Останні новини