Ліберальні організації почали наступ на інститут сім'ї в Україні
15.11.2019
Ліберальні організації та прихильники ЛГБТ-спільноти почали наступ на просімейну освітню програму "Основи сім'ї" для 10-11 класів авторства А. Й. Буковинського.

Коли у закладах середньої освіти розпочалось впровадження курсу “Основи сім’ї”, наприкінці серпня до Міністра Ганни Новосад нібито звернулися батьки із проханням здійснити антидискримінаційну експертизу курсу або надати висновок, що така експертиза здійснювалась перед затвердженням і впровадженням курсу.

В МОН детально вивчили питання і у вересні, за підписом Міністра Ганни Новосад,  надали цілком обгрунтовану відповідь заявникам. Програму схвалено Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України і по процедурі схвалення та у подальших питаннях її реалізації  ніяких порушень не виявлено. 

Програма була схвалена як варіативна частина освітнього процесу. Якщо школа вважає за потрібне вибрати курс «Основи сім’ї», вона це робить. Підручники, які не друкуються за державний кошт, не зобов’язані проходити антидискримінаційну експертизу. Усе було проведено згідно процедури, яку вимагає законодавство України.

Проте, опонентів така відповідь не задовольнила і ЛГБТ-організації замовили так званих експертів, які впродовж наступних двох місяців аналізували на предмет відповідності чинному законодавству та освітній політиці навчальні матеріали курсу “Основи сім’ї”.  

Наразі 5 експертних висновків, які зробили ліберальні організації, передано на розгляд до юридичного департаменту МОН. Після розгляду юристами Міністерства усі матеріали будуть представлені Міністру освіти і науки для прийняття подальших рішень.

Програма "Основи сім'ї" розроблювалася на основі національних, християнських цінностях. Основною метою даної програми є особистісний розвиток учнів, формування в них життєвої, соціальної, громадянської компетентностей з питань шлюбу, сім’ї та батьківства; підвищення цінності любові як базового почуття, що сприяє розбудові гармонійних сімейних (чоловічо-жіночих і дитячо-батьківських) стосунків. Зазначена ініціатива може реалізовуватись як курс за вибором, факультатив, за рахунок класних, гурткових годин та годин психолога. 

За програмою "Основи сім'ї" проведено 16 модульних навчань, в 12 областях, та сертифіковано більш ніж 1000 освітян, понад 130 шкіл розпочали впровадження програми у якості варіативного предмету. 

Даний курс вже отримав безліч позитивних відгуків як від директорів шкіл, вчителів, так і від учнів. 

Про цінність даної ініціативи відгукується директор однієї зі шкіл, яка розпочала викладання програми “Основи сім'ї” для учнів: “Два дні семінару пройшли, як “на одному диханні”. Дуже необхідна та актуальна тема і викладена інформація. Мені особисто вже багато років хочеться, щоб це був обов'язковий предмет, адже це головний “ключ” до життя, а ми його не даємо, на жаль, нашим випускникам, а це є злочин перед нацією. Ще Сухомлинський говорив, що “ми маємо виховати одне покоління батьків” … І ми маємо визнати тут своє “банкрутство”, адже досі справитися з цим не змогли. Дуже хочеться зрушити цю “глибу”. Це наш обов'язок!”

“Вважаю, що цей предмет “Основи сім’ї” абсолютно доречний у шкільній програмі… В наш час часто забувають, що сім’я побудована на взаємній праці...️ Я дуже задоволена, що у нас є такий предмет як “Основи сім’ї”. Він дає мені змогу дізнатися більше інформації про таке поняття як сім’я та відносини – я частіше замислююсь про все це…”, - розповідає учениця Ірина.

Всеукраїнський Собор закликає надсилати звернення щодо підтримки просімейної освітньої програми “Основи сім'ї” на Міністерство освіти та науки України та Комітет ВРУ з питань освіти, науки та інновацій. Молимося, аби влада України не йшла на догоду ліберальним організаціям та сприяла побудові щасливих сімей в Україні! 

 

Репортаж з Київського 7-го модульного навчання

Відгук учасниці програми "Основи сім'ї"

Впровадження програми в Тернопільській школі, відгуки учнів