Лучани Сергій і Тетяна Шурми вже під час війни взяли в свою прийомну сім’ю ще 5 чужих дітей
Добрі справи
23.03.2022
Тепер у них десять синів і дочок, з якими вони в цей тривожний час знайшли прихисток в Данії

«Я зрозумів, що зможу довірити їй своїх дітей»

Вони побачилися й познайомилися у церкві євангельських християн–баптистів «Фіміам», вірянами якої були. За словами Сергія, Тетяна була надто серйозною як на її літа. Якось, коли вони зустрілися, сказала: «Хочу з тобою поговорити». І поставила, як мовиться, питання в лоб: «Що ти очікуєш від наших побачень?».

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини

— А я, — пригадує той момент чоловік, — завжди, думаючи про майбутню дружину, хотів уявити, якою вона буде мамою. Спостерігаючи, як Тетяна займається з дітьми в нашій церкві, побачив у ній жінку, якій зможу довірити своїх дітей. І хоч її питання застало мене нібито зненацька, але я не розгубився і впевнено сказав, що наміри маю серйозні, а не «просто походити».

Вони одружилися 29 вересня 2007. Їх повінчав пастор Павло Миронюк. Нареченій було 22, а її обранцю — 32 роки. Як пригадує жінка, Сергій здійснив її мрію — у них був медовий, правда, не місяць, а тиждень на морі, якого до цього Тетяна не бачила. І ще одна мрія була в подружжя Шурмів: обоє хотіли не тільки народити своїх дітей, а й узяти на виховання чужих — тих, кого доля обділила батьківською любов’ю й турботою.

— Мене вразило, — каже Тетяна, — коли зрозуміла, що то наше спільне бажання. Це ще більше утвердило на думці, що Сергій — той чоловік, якого мені Бог підготував.

«За проблемами на якийсь час ми про свою мрію забули»

Їхня донечка Алевтина народилася в 2008–му. Як пригадує подружжя, дівчинка мала дуже проблемне здоров’я. Тож, «занурившись у свої клопоти, вже й про мрію — прийомних дітей — не згадували». Майже через три роки на світ з’явився син. Важка була вагітність у Тетяни — на четвертому місяці один плід завмер, тож лікарі казали, що й друге дитя не виживе. Але Бог дав йому на життя. Тому то й назвали сина Теофілом (з грецької «той, що любить Бога»).

— За проблемами на якийсь час ми про свою мрію забули, — каже Тетяна, — але Господь нам про неї нагадав. Сталося так, що моя рідна сестра почала вживати алкоголь, занедбала доньку Анастасію. Її позбавили батьківських прав, а чоловік помер, тож постало питання, щоб взяти дитину до себе, аби порятувати. І ми забрали дівчинку, якій на той час було сім літ. Про те, як непросто було знайти підхід до нібито й не чужої дитини (це ж племінниця, яку знали, з якою до цього спілкувалися), могла б бути окрема розповідь. Довелося й до психолога звертатися, коли заходили в тупик у стосунках із дитиною, в якої свій характер, своя генетика…

— Як уже здавалося, що не справляємося, — говорить Тетяна, — то Бог нам дав підказку: треба прийняти дівчинку такою, якою вона є, — з її норовом, примхами. І коли це сталося, Анастасія почала мінятися на краще. Вона до тринадцяти років мала надію, що її мама одумається й вони будуть разом. Мабуть, тому й нас не сприймала. Лише з часом, подорослішавши, зрозуміла, що ми — ті, хто зігрів її своєю любов’ю, хто турбується про неї — найрідніші їй.

А свою біологічну матір, як сказала сама дівчина в розмові зі мною, давно простила й не тримає в душі на неї зла.

Чотири роки тому в Тетяни й Сергія народився ще один син, якого назвали Сизоном. Минулої осені вони, вже в статусі прийомної сім’ї, взяли на виховання 13–річну Настю, яка осиротіла й якийсь час жила то в одній, то в другій сім’ї вірян церкви «Фіміам».

«Поки нам нелегко, тому що чужа країна… Та й дітки різні — їм потрібно адаптуватися»

Про цю подружню пару я підготувала матеріал у сторінку «Любить! Не любить», яка не встигла вийти до війни, а тепер, як мовиться, не на часі. Та ось цими днями з’явився привід усе-таки розповісти про неї, хоч трохи і в іншому ракурсі — відповідно до змін, які сталися в житті Шурмів. Власне, ці зміни очікувалися. Адже в лютому, після нашого спілкування, Тетяна й Сергій пройшли спеціальне навчання, й невдовзі їхня сім’я мала поповнитися ще п’ятьма дітьми — тобто здійснилася б мрія наших героїв про велику родину. Тож домовилися із Тетяною, що вона мені дасть знати про це, аби можна було доповнити газетну публікацію.

І жінка дотримала слова. Правда, повідомлення від неї надійшло із закордону. Цими днями Тетяна написала у вайбері: «Доброго дня! Ми зараз не в Україні — в Данії, поки йде війна». І знімок надіслала з таким підписом: «Це наша сім’я сьогодні — у нас уже десятеро дітей». А далі вже були мої запитання й спілкування онлайн. Тетяна розповіла: «Нас запросили друзі, які також мають прийомну сім’ю. Разом з ними поїхали в Данію…». Уже під час війни подружжя взяло з Будинку дитини міста Луцька дівчинку Аміну, якій 30 січня виповнилося три роки, та її старших братика й сестричку — Діму й Юлю, котрим відповідно дев’ять і вісім літ, про яких уже знали. А ще їхню сім’ю поповнили два братики — трирічний Дмитрик і на два роки старший Кирило. «Поки нам нелегко, тому що опинилися в чужій країні. Та й дітки різні — їм потрібен час для адаптації. Вони з нами тільки тиждень (переписувалися ми 9 березня. — Авт.). Дівчатка нам допомагають», — ділилася думками про несподівано нове життя за кордоном лучанка.

Тетяна тепло відгукується про те, як їх прийняли в Данії, зокрема в невеликому містечку Вільдб’єрг, одновірці. Їхній сім’ї церква надала просторий будинок з добрими умовами для проживання, забезпечила усім необхідним. Але, звичайно, думка в подружжя про те, аби в Україні швидше настав мир. Аби вони зі своїм, тепер уже таким великим, сімейством повернулися в рідний Луцьк, який заради безпеки дітей змушені були покинути на час війни.

Джерело: volyn.com.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

 

Добрі справиВсе для сімей
Останні новини
Останні новини