Новим мером Рівного може стати євангельський християнин Олександр Третяк
Християнський світ
17.09.2020
“Мій стиль життя — це поклик завжди служити людям”, — заявляє Олександр

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Його справи говорять гучніше, ніж слова, адже ще задовго до того як стати публічною особою, Олександр Третяк активно займався благодійністю та соціальною роботою, пише poklik.media.

Внутрішній поклик відгукуватись на людські страждання привів його до африканських дітей, до військових на лінію фронту, до матерів та дружин загиблих воїнів, до лікарів, які в боротьбі з епідемією зіткнулись із транспортною проблемою. 

Його життя, як розповідає Олександр, — це гарячі точки, де людям необхідна допомога. І його покликання — бути саме там. Сьогодні Олександр Третяк іде в мери, але не заради кар’єри, а заради допомоги людям та місту. Про все докладніше — в інтерв’ю.

Олександре, Ви є новим обличчям у політиці. Водночас ми вже бачили в нашій історії, що нові обличчя не лише часто демонструють некомпетентність і нездатність вирішувати важливі питання, а й повертають у владу старі команди та схеми. Яка гарантія, що Ви не повторите їхнього шляху?

По-перше, я йду в мери не сам, а з професійною, енергійною командою, серед яких — як досвідчені в тих чи інших напрямах експерти, так і молоді, активні люди. По-друге, серед нашої команди, яка йде на ці місцеві вибори, немає “зашкварених” людей. Навпаки, всі неодноразово демонстрували своє безкорисливе служіння як громаді, так і державі: як ветерани АТО, які не лише захищали державу, а й мають вплив у місті, започаткувавши тут власні корисні для Рівного справи. І тепер, спільно з цієї командою, ми маємо намір зробити все необхідне для нашого міста.

Все ж таки як, на Вашу думку, втримати імідж незаплямованої людини, потрапивши у “великі політичні кола”? 

Говорити, що політика — це брудна справа й нібито там не місце чесним, відповідальним людям, ветеранам, які довели свою відданість Україні та хочуть щось змінити на краще, — неправильно.

Любомир Гузар сказав, що політика — це найвища форма служіння своєму народові. От, власне, ми й розглядаємо наш похід у місцеву політику як форму служіння нашому місту.

Читайте також: Українська Міжцерковна Рада закликає християн балотуватися на місцевих виборах

У нас є місія — служити Рівному. Це допоможе нам бути чесними й відповідальними.

Крім цього, темно там, де немає світла, брудно там, де немає чистоти. Ми хочемо прийти туди, де потрібні і чистота, і світло, і правильний фундамент.

У цьому нам допоможуть наші цінності. Це той фундамент, на якому ґрунтується все наше життя, повсякденна робота, наше служіння. Якщо людина увесь час брала хабарі, робила недобрі справи, то, прийшовши в політику, вона навряд чи перестане робити це. Якщо людина не вміла служити своєму оточенню, своєму будинку, своїй вулиці, місту, то й, потрапивши в депутати, вона навряд чи розпочне цю діяльність. Стати депутатом — це не маркер змін. Він має бути всередині людини.

Досвід служіння місту в різних проєктах має стати вирішальним для того, щоб ми були обрані й ефективно служили на благо нашого міста й надалі.

Які ж галузі Ви назвали б найсильнішими для вас і команди?

Освітня, культурна, гуманітарна, правоохоронна, соціальна, охорона здоров’я, — це ті сфери, якими я намагався активно опікуватися протягом свого життя. Остання сфера — охорони здоров’я — особливо важлива у часи безнадії, коли люди розводять руками перед епідемією. 

Але ж Ви не були у владі? Як Ви долучалися до цих сфер?

Під час карантину ми почали ініціативу “Підвези медика”, тому що побачили потребу: транспорт скасували, і медичним працівникам було вкрай важко діставатись на роботу. Я особисто за кермом спілкувався з лікарями майже всіх закладів охорони здоров’я Рівного, вислуховував їхні болі та потреби. Людина о 6 ранку стоїть на зупинці та не може дістатись на роботу протягом 2-3 годин, — це болить. Тому ми створили групу в Телеграм, до якої додалися майже 1000 водіїв та стільки ж лікарів, медсестер.

Ми під’їжджали на зупинки, їхали адресно до них і підвозили до місця роботи. Щодня понад півсотні водіїв працювали вранці та ввечері. Лікарі були настільки вражені, що зі сльозами на очах дякували водіям. 

У Вас особисто немає досвіду в управління інфраструктурою міста — питання ЖКГ, транспорту тощо. Чи не стане це на заваді Вам, у випадку обрання Вас міським головою?

Я все своє свідоме життя мешкаю у Рівному, тому бачу і розумію ті проблеми, які існують у місті. По-друге, я активно спілкуюся з представниками численних осередків міста — медичних, освітніх, релігійних установ, ОСББ тощо, залучаючи їхні пропозиції до плану розвитку міста. Зрештою, що найважливіше, я йду на вибори не сам, а з нашою командою, в якій є урбаністи, експерти з транспорту та логістики, працівники ЖКГ, які мають чітке бачення вирішення проблем у місті. Комунікація і взаємодія — це мої сильні сторони, особливо в тих сферах, які необхідно розвивати в нашому місті.

Чи є у Вас контакти за межами міста, які б сприяли розвитку нашої громади?

Так, я знайомий як з багатьма українськими політиками та активістами, з якими ми разом відстоювали права та свободи українців, так і з закордонними. На початку цього року я мав домовленість із почесним консулом України у штатах Вашингтон та Орегон щодо організації візиту до США ветеранів АТО та правоохоронців з Рівного, з метою налагодження співпраці та обміну досвідом. У результаті — мер міста Федерал Вей визначив 24 серпня Днем України у своєму регіоні. Мало того, він анонсував готовність до налагодження партнерських та дружніх стосунків з Рівним.

Ви були залучені у значній кількості волонтерських, соціальних проєктах. Навіть, у Африці допомагали засновувати освітні та медичні заклади. Можете розповісти детальніше про цей досвід? Як він може бути корисним для Рівного?

Так, я мав великий досвід служіння в африканських країнах, також на сході України в зоні АТО, в інших проєктах. Тому, перш за все, будемо давати відповіді на ті запити рівнян, які вже зараз їм найбільше болять. Це — сфера обслуговування та охорони здоров’я. Наших містян турбують, здавалося б, прості питання: внески в дитячі садочки, школи, відсутність місць у дошкільних закладах тощо. Банально, на перший погляд, але людей це хвилює, тому негайно потрібно розв’язувати ці питання.

Читайте також: Думку церков проігнорували. Кабмін уклав міжнародну угоду, яка небезпечна для дітей та руйнує сімейні цінності

Чомусь по життю мені щастило бути в найгарячіших точках. Наприклад, служіння в Африці розпочалося з того, що під час нашого прильоту терористи захопили готель поблизу аеропорту та розстріляли 36 людей, а 150 поранили. Ми не злякались, а почали своє служіння африканським дітям, заснувавши там школу та медичний заклад. Коли розпочалась війна на сході України, ми з друзями об’їхали всю лінію фронту, щоб підбадьорити військових та забезпечити їх необхідними речами.

Мабуть, мій стиль життя — це поклик завжди служити людям. Як тільки виникає проблема, я відчуваю, що наш поклик — допомогти в цьому. Служити людям — це повсякденний життєвий проєкт. Бачиш потребу — йдеш туди й допомагаєш.

Які виклики бачите сьогодні перед собою?

Карантин триває, тому сьогодні є багато викликів. Якщо найближчим часом закриють школи та дитячі садочки, ми знову маємо стояти на сторожі та допомогти медикам і викладачам.

Ви досить молода людина, але зі стійкими консервативними принципами, які базуються на християнській вірі. Як будете апелювати до молоді, яка вважається досить ліберальною в наш час?

Щодо ліберальності молоді можу посперечатися з вами. Нещодавно ми проводили соціологічне опитування, то найбільше, що хвилює нашу молодь — це родинний затишок. Попри те, що наша молодь прогресивна, вона доволі правильно ціннісно орієнтована.

Так, часи змінюються, але сучасну молодь я максимально хочу підтримати й допомогти. У всі часи було актуальним питання цінностей, і сьогодні ми будемо допомагати їм розуміти, що найважливіша запорука для успішного життя — це є цінності: національні, родинні, українські, християнські.

Не варто спустошувати свою душу, а слід наповнювати її цими цінностями. Власне до цього й будемо апелювати.

У 2017-2019 рр. ви вели суспільно-просвітницьку програму «Інша перспектива» на телеканалі «Рівне-1». З якою метою був створений телепроєкт?

Програма висвітлювала суспільну проблематику. В ефірі ми підіймали найбільш важливі соціальні питання і разом з експертами, гостями студії, шукали на них фахові відповіді.

Ми говорили про проблему корупції в Україні: з чого вона починається, де її коріння. Обговорювали проблематику демографічної кризи, безробіття, культури. Підіймали суспільні питання й на ґрунті правильних ціннісних орієнтирів та моральних авторитетів давали на них відповіді.

Як вам вдалося налагодити діалог між різними конфесіями у Рівному, адже два роки поспіль ви організовували молитовні сніданки при обласній державній адміністрації?

У професійній і повсякденній діяльності мені допомагають комунікативні та дипломатичні навички. А вдалось реорганізувати роботу міжцерковної ради Рівного, а також об’єднати глав різних конфесій та деномінацій навколо однієї спільної справи. Ми організовували разом заходи, які відстоювали наші просімейні позиції, інші проєкти, які стосувались роботи з нашим містом, молоддю.

Читайте також: Віруючі депутати закликають християн брати участь у місцевих виборах

Внаслідок такої співпраці були започатковані обласні молитовні сніданки. Крім цього, щомісяця відбувались духовні ранки, на яких збиралось 40-50 осіб (держслужбовці депутати, керівництво міста, області, глави церков, активісти, лідери громадської думки). Ми обговорювали різні питання, читали Євангеліє, шукали відповіді на запити містян. 

У Рівному панує міжконфесійна злагода й налагоджена співпраця між представниками різних професій та сфер.

Вас підтримує родина в рішенні стати очільником міста Рівного?

Так, моя дружина підтримує мене в цьому. Висловлюють підтримку й незнайомі мені люди. Ще кілька місяців тому, коли про мерство навіть не йшлося, я почав отримувати повідомлення від незнайомих людей, які писали, що раді були б мене бачити очільником міста. Тоді я лише розсміявся, але ситуація змінилась, і я став кандидатом.

Чому ж Олександр Третяк йде в мери?

Поклик служити та допомагати своєму місту. Він завжди є і буде, в якому б статусі я не був — чи мером, чи просто громадянином. У мене є бажання змінювати на краще довкілля та підтримувати людей у їхніх проблемах. Зрештою, я просто люблю своє місто. А на мою думку, любити — значить діяти.

Я готовий діяти, щоб зробити Рівне кращим, безпечнішим і комфортнішим для життя мешканців нашого міста.

Дякую за розмову!

Інформаційна довідка

Олександр Третяк народився 13 грудня 1985 року. Все свідоме життя прожив на Рівненщині. Навчався у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені академіка Степана Дем’янчука на факультеті романо-германської філології, а також у Львівській богословській семінарії. З 2009 по 2014 р. брав участь в реалізації освітніх та медичних проєктів у Гані та Буркіна-Фасо (Африка). З 2014 року проводив волонтерську діяльність в зоні АТО.

2017-2019 рр. займав посаду керівника Руху Реформації в Рівненській області.

З 2019 р. — координатор ГС «Всеукраїнський собор» у Рівненській області. Впродовж 2017-2019 рр. вів суспільно-просвітницьку програму «Інша перспектива» на телеканалі «Рівне-1». У 2018 та 2019 рр. організовував молитовні сніданки при Рівненській обласній державній адміністрації. Засновник і координатор волонтерських та соціальних ініціатив у місті Рівне. Одружений, виховує сина. 

У 2020 році — кандидат у мери Рівного від політсили ЄС.

Розмовляла Ольга Бідненко

Джерело: poklik.media

Фото: Фейсбук Олександр Третяк, charivne.info

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

 

Християнський світ
Останні новини
Останні новини