«Ми будемо світити як маяк»: християни Лівану допомагають відновлювати Бейрут після вибуху
Добрі справи
13.08.2020
Євангельські служіння і церкви допомагають у забезпеченні основних потреб, у прибиранні церков і відбудові будівель. «Моліться, щоб церква у Лівані була світлом серед руїни».

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Минулого вівторка вибух 2750 тонн аміачної селітри, яка зберігалася у портовому складі в Бейруті (Ліван), спричинив смерть більше 140 людей, а також поранення 5000, пише Evangelical Focus.

З того дня багато християнських організацій і церков у країні почали допомагати тим, хто втратив усе, а також іншим церквам, чиї приміщення пошкоджені або навіть зруйновані.

«Дивитися на те, як ліванці збираються разом, щоб прибирати у місті і допомагати один одному, – це те, що дає нове дихання кожному з нас. Церкви та недержавні організації самі постраждали від вибуху, але вони також беруть участь, всіляко служачи іншим», – розповіла для Evangelical Focus Лулва Ель Маалоуф, керівниця відділу розвитку і партнерських стосунків Арабської баптистської теологічної семінарії.

«Вибух зруйнував лікарню, де я працювала, мою квартиру та університет»

Трівіна, молода студентка-християнка, яка співпрацює разом з батьками у християнській організації «Разом за сім’ю», що допомагає біженцям у ліванських таборах разом з іспанською євангельською організацією Alianza Solidaria, згадувала, як усе відбулося.

«Я взяла автомобіль і поїхала в порт і в лікарню, де проходжу стажування. Після закінчення робочого дня мені не хотілося залишатися на самоті, тому я вирішила поїхати в гості до батьків. Потім у Бейруті стався сильний вибух. Дорога, якою я їхала цього ранку, лікарня, де я працювала, моя квартира та університет – все було зруйновано. Тієї ночі жителі Лівану заснули не лише з пандемією чи вибухом, але й з поганою економічною ситуацією, бідністю, голодом і крахом», – додала вона.

Вибух у розпалі великої кризи

«Ліван зараз знаходиться у кількох великих кризах. Перше, країна приймає найбільшу кількість біженців на душу населення. Крім того, наш уряд протягом десятиліть був дуже корумпованим, що призвело до серйозної економічної кризи, – пояснила Ель Маалоуф. – Пандемія залишила багатьох людей без роботи, без жодних засобів для існування. І ось вибух, який безпрецедентно зруйнував Бейрут. Багато людей загинуло, багато вважаються зниклими безвісти, тисячі поранених і тисячі лишилися без домівок. На перший погляд, ситуація виглядає безнадійною», – додала вона.

«Жахливий вибух не був поодиноким інцидентом у стабільній країні. Ліван перебуває в економічній кризі. А зараз ще й вибух вивів з ладу головний порт країни, яка, щоб вижити, напряму залежить від імпорту», – написав у журналі The Gospel Coalition Марван Абул-Зелоф, пастор Міської біблійної церкви у Бейруті.

Церква знаходиться на вулиці та у домах людей

Найближче розташована до місця вибуху євангельська Міська біблійна церква була зруйнована.

«Це серйозні збитки. Все виглядає як зона бойових дій», – сказав пастор на відео у Твіттері.

«Наша церковна сім’я травмована. Було завдано великих збитків нашим кампусам у Набаа та у Субтті, а також пошкоджено житло та сімейний бізнес людей з нашої громади. Є поранені, а частина людей переселена», – сказала Лілі Малкі Неім, директорка з питань комунікації і партнерства церкви Воскресіння у Бейруті.

Вона сказала для Evangelical Focus:

«За три дні ми прибрали і допомогли загалом у 35 місцях (в основному це будинки, дитячі садки, кілька церков). Дехто ходив від дому до дому, хтось виконував основні ремонтні роботи, а хтось прибирав сміття, інші готували їжу та роздавали її, ще хтось жертвував кошти або збирав їх. Кожен служив відповідно до власних можливостей та обдарувань у місцях поблизу свого проживання і в районах, які розташовані ближче до місця вибуху», – зазначила вона.

За словами Малкі, «церква у Бейруті знаходиться не за вікнами і дверима, вона на вулиці та у домах людей».

«Незважаючи на руїни навколо нас, ми будемо світити, як маяк»

Ліванське товариство освіти і соціального розвитку (LSESD), також відоме як Ліванське баптистське товариство, працює вже багато років у Лівані разом із MERATH, надаючи допомогу тим, хто потребує.

Вони співпрацюють з Бейрутською баптистською школою, яка знаходиться недалеко від місця вибуху, тому вона зазнала великих збитків.

«На початку ми були шоковані, але наступного ранку прокинулися з надією, що піднімемося, як орли, маючи віру та виконуючи свою місію. Ми вдячні Богу за нашого вчителя та співпрацівників», – сказала Аліса Вазір, директорка Бейрутської баптистської школи, у відео, опублікованому Ліванським товариством освіти і соціального розвитку (LSESD).

Тоні Хаддад, капелан Бейрутської баптистської школи, зазначив, що, «незважаючи на пошкодження, ми залишимося маяком, тому що хранителем маяка є наш Господь Ісус Христос, і Він проведе нас у найтемніший час, ми щиро в це віримо».

Основні потреби тисяч потребуючих людей

LSESD також співпрацює з місцевими церквами, «надаючи їжу, воду, предмети гігієни, притулок для сімей, які спустошені цією катастрофою, пояснив Лукас Шіндельдекер, директор MERATH.

В Арабській баптистській теологічній семінарії нарешті змогли повернути своїх студентів додому минулого тижня, і тепер гуртожитки відкриті для прийому сімей, які втратили своє житло.

«Ми готові служити іншим так, як вчив Ісус», – сказала Ель Маалоуф для журналу Evangelical Focus.

«У нашому гостьовому будинку ми вже приймали багато медичних працівників, які знаходяться на передовій у боротьбі з коронавірусом. Зараз наші співробітники, викладачі та багато волонтерів працюють над підготовкою будівлі для того, щоб приймати багато сімей і служити їм», –додала керівниця Арабської баптистської теологічної семінарії.

Християнська організація Серце для Лівану допомагає постраждалим з першого дня. Більше ніж 60 працівників у Бейруті прибрали у кількох церквах, квартирах та вулицях.

«Ми проводили день, роблячи житло людей безпечним та придатним для проживання, вставляли нові двері, тому що двері та вікна були зруйновані під час вибуху», – підкреслює Каміль Мелкі, генеральний директор організації Серце для Лівану.

Окрім того, вони «також роздають матраци, ковдри, подушки, продукти харчування, засоби гігієни та інші життєво важливі засоби сім’ям, які мають в цьому особливу потребу. Розруха у Бейруті є жахливою».

«Найбільша надія Бейруту – це віруючі, які несуть надію і силу Євангелія»

За словами Марвана Абул-Зелофа, «ще треба зробити стільки роботи. Багато сімей потребуватимуть тривалої опіки. Але я вважаю, що найбільша надія Бейрута – це не стабільна економіка чи чесні політики, а віруючі, відкуплені кров’ю Христа, які несуть надію і силу Євангелія».

«Тому ми молимося про те, щоб церква Ісуса Христа у Лівані була світлом серед темряви і руїни», – додав він.

«Сьогодні моє серце почувається розбитим за ситуацію в Бейруті, за моїх попередніх колег. Дехто з них загинув, а декого ще досі не можуть знайти. Будь ласка, моліться за їхні сім’ї! Нехай Господь явить Свою милість до нашого міста і допоможе нам навчитися, як говорив Ісус, шукати спочатку Божого Царства», – заявила Лулва Ель Маалоуф у Фейсбук.

«Моліться за Ліван»

Церква Воскресіння у Лівані також закликає християн у всьому світі «молитися за тих, хто втратив свої домівки і роботу, хто поранений і чиє житло дуже пошкоджене».

«Моліться за церкви, щоб вони турбувалися про свою паству, щоб мали силу від Господа бути світлом для тих, хто може шукати Його», – додають вони.

Тим часом організація Серце для Лівану підкреслює: «Перш за все, ми цінуємо вашими молитвами за людей, яких торкнулася ця жахлива трагедія, і за команду Серце для Лівану, щоб світло Ісуса продовжувало сяяти через наше служіння людям у Лівані».

«Моліться за мудрість для церков, коли вони будуть піклуватися про поранених, щоб сила Христа виявлялася у наших немочах. Також моліться за те, щоб у цей неймовірно бурхливий час ми твердо трималися за Євангеліє, щоб ті, хто не знає Христа, побачили, що лише Він може забезпечити їхню найбільшу потребу. І повірте разом з нами, що ніщо: ні криза, ні вибух, ні руїна, – не можуть стати перешкодою для Царя Христа будувати Свою Церкву», – наголосив Абул-Зелоф.

Всесвітній Євангельский Альянс: «Ми солідарні з Бейрутом і закликаємо християн усього світу до молитви».

Всесвітній Євангельский Альянс також оприлюднив заяву, «оплакуючи цю трагічну втрату життя і додаткову травму, яку ця катастрофа завдала людям, які вже страждають. Ми солідарні з жителями Бейрута і всіма ліванцями і закликаємо християн та церкви у всьому світі приєднатися до нас у молитві».

«Моліться за зцілення і відновлення, моліться за спокій і мир для тих, хто втратив своїх рідних, моліться за те, щоб причина аварії могла бути повністю розслідувана і правосуддя виконане, щоб люди могли знайти рішення», – додав генеральний секретар Всесвітнього Євангельського Альянсу Ефраїм Тендеро.

Всесвітній Євангельський Альянс також запустив сторінку пожертвувань для тих, хто хоче підтримати місцеві служіння, які відповідають на потреби багатьох людей у Лівані.

Всеукраїнський Собор закликає всі церкви України  молитися за постраждалих та якнайшвидше відновлення інфраструктури міста.

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Добрі справи
Останні новини
Останні новини