Людина великого серця - Микола Кулеба потрапив у жахливу аварію
Новини Всеукраїнського Собору
25.11.2019
24 листопада 2019 року Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, людина з великим серцем, яка присвятила своє життя роботі зі знедоленими дітьми, за трагічним збігом обставин під Києвом потрапив разом зі своїми двома синами у важке ДТП. На складному перехресті Одеської траси, яке давно набуло недоброї слави через регулярні аварії, відбулося зіткнення з мікроавтобусом, після удару авто Кулеби закрутило та відкинуло у відбійник.

У Кулеби медики діагностували струс мозку, закриту черепно-мозкову травму, численні переломи ребер з обох боків, забій легень та пневмоторакс (скупчення повітря, яке призводить до часткового або повного колапсу легень – ред). Втім, медикам все ж вдалося стабілізувати стан Кулеби і наразі він у свідомості.

Водій вантажного мікроавтобуса наразі перебуває у Києво-Святошинській лікарні. Його життю нічого не загрожує.

Найбільше постраждали діти,  старший син Тимофій – у важкому стані. Він перебуває в інтенсивному неврологічному відділенні. За словами медиків, юнак непритомний. У нього закрита черепно-мозкова травма. Чи є загроза життю – не повідомляють. У молодшого сина Єлісея також важкі травми - перелом тазу та ушкодження органів.

На своїй сторінці у Facebook Микола Кулеба подякував за підтримку та закликав продовжувати молитися:

“Дякую всім, хто турбується про моє здоров‘я та здоров‘я моїх дітей. Наразі я перебуваю в лікарні разом із синами. На ваші питання відповім згодом. Дякую за розуміння. Дякую вам за підтримку. Наразі найкращою допомогою для мене і дітей буде ваша молитва”

Сьогодні багато хто поспішає виносити вердикт подіям, що трапилися, та хоче стати суддею цього горя. Для нас, як християн, дуже важливо в такі життєві моменти бути поруч з тими, хто потрапили в такі обставини та підтримувати їх. На жаль, подібна ситуація може статися з будь-ким, адже від такого ніхто не може бути застрахований. 

Варто зазначити, що від початку року на цьому перехресті було понад 50 ДТП. Місцеві жителі влаштовували акції протесту з вимогою зробити більш безпечним перехрестя, на якому потрапив у ДТП Микола Кулеба.

На своїй сторінці у Фейсбуці засновник громадської організації "Національна платформа безпеки руху" Олексій Павловський написав аналіз та причини ДТП з Миколою Кулебою і мікроавтобусом:

"Я не полінувався і поїхав на це перехрестя в Київській області смт Чабани, що по Одеській трасі, для того, щоб подивитися можливі причини цієї події. Так от: Микола під'їжджав до перехрестя в крайньому правому ряду, в його смузі висить зелена стрілка повороту праворуч. Горів червоний сигнал світлофора. Далі він перебудувався через суцільну лінію в крайній лівий (там лише два ряди) для того, щоб не затримувати автомобілі, які зможуть поїхати на стрілку. На основній дорозі (трасі Київ-Одеса) в бік Києва загорівся червоний сигнал світлофора, для того, щоб дати можливість повернути ліворуч або розвернутися автомобілям, які їдуть у бік Одеси. Світлофор, який дає право зробити поворот або розвернутися в зеленому світлі горить до 5 секунд, що фізично не дає можливості завершити маневр навіть двом автомобілям. У тій же стороні (Київ-Одеса) в цей час горить зелений сигнал світлофора для тих рядів, які їдуть прямо або повертають праворуч. У цей момент, коли загорівся червоний сигнал для тих, хто їде в бік Києва, Микола, ймовірно подумав, що відповідно загорівся і червоний для тих, хто їде в бік Одеси. У момент руху він свій світлофор не бачив, проїхавши стоп-лінію і світлофор, який дозволяє йому рух, залишився поза полем його зору. Далі він поїхав на заборонений сигнал світлофора, чим і спровокував ДТП..."

Микола Кулеба - людина великого серця, вже майже 20 років активно працює зі знедоленими дітьми та над тим, як покращити ситуацію щодо дітей-сиріт. Останні роки, у зв'язку з відповідальною посадою, він живе у дуже насиченому ритмі роботи та задіяний у багатьох важливих проектах та заходах. Він старався брати участь у всіх важливих ініціативах щодо дітей в різних куточках України. Ще від початку воєнних дій на сході України, Микола разом з волонтерами допомагає дітям, зокрема, допомагав створити дитячі центри  та дбає про їх діяльність, а взимку 2015 року, коли була критична ситуація, то їхав на передову та особисто допомагав евакуації матерів і їх дітей з Дебальцевого. 

У 2001 році заснував, а у 2002-му очолив благодійну організацію “Відкрите серце”. За п'ять років роботи у цій організації Микола Кулеба створив модель реабілітації дітей вулиці та відкрив мережу спеціалізованих центрів по роботі з дітьми вулиці. У 2006 році очолив міжнародну благодійну організацію “Служба порятунку дітей”.

З 2006 по 2014 рік керував Службою у справах дітей Київської міської адміністрації.

Велика праця, яку він робив була відзначена на найвищому рівні і в грудні 2014 року він отримав посаду дитячого омбудсмена  згідно з указом п'ятого Президента України Петра Порошенка. 19 травня він звільнив Миколу Кулебу, але 1 червня новий Президент Володимир Зеленський, на прохання громадськості, його перепризначив.

Завдяки великій праці, за минулі роки було досягнуто багато позитивних змін. На сьогодні, із 70 701 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківських прав 50 408 знаходяться під опікою та піклуванням, 14 102 - у прийомних сім'ях та будинках дитячого типу, ще 6 191 дітей чекають на усиновлення в інтернатних закладах. 

Такі люди як Микола Кулеба є надзвичайно потрібні нині нашій державі, адже  своєю працею він вніс значний внесок для поліпшення життя дітей в Україні, зокрема дітей-сиріт. За роки своєї діяльності він сформував політику стосовно захисту прав дітей, започаткував ряд дитячих програм;  розвинув сімейні форми виховання дітей-сиріт та профілактичну роботу з сім'ями у складних життєвих обставинах. Відкрив перший в Україні “Міський центр дитини”, який запровадив навчання для усиновлювачів, активізував влаштування дітей-сиріт у сім'ї. Одним з ключових здобутків є впровадження реформи системи застарілої системи радянських інтернатних закладів, яка дає можливість зменшити кількість дітей, що виховують в інтернатах на 70% та  створити ефективну форму виховання в дитячих будинків сімейного типу і патронажних сімей. 

Всеукраїнський Собор закликає молитися за життя і здоров'я Миколи та двох його синів Тимофія і Єлисея. Молимося про зцілення для постраждалих та сили для них і їхніх родин пройти цей важкий, переломний момент у своєму житті. 

Новини Всеукраїнського Собору
Останні новини
Останні новини