Міністерство культури заявило, що не буде вилучати з бібліотек дитячі книги про одностатеве кохання принцес через ідеологічну основу
Загрози та виклики
23.06.2021
Декілька місяців тому інформаційний простір сколихнула інформація, що у 2019 році Міністерство культури України та Державна установа «Український інститут книги» придбали 1240 примірників книги «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» (автор О’Нілл Кейт, 2019 р.), яка видана у формі завуальованого коміксу про одностатевого кохання. Дітям від 5 років пропонується ознайомитися з історією про двох дівчат, яка закінчується їхнім весіллям.

В анотації до книги зазначається, що вона спрямована на подолання так званих стереотипних уявлень про людські взаємини. Парадоксальним є те, що ця література направлена до дитячих бібліотек по всій Україні за рахунок державного бюджету. Концепція одностатевих стосунків протиречить Сімейному законодавству України та Конституції. Тим не менше державні органи вирішують це направити для дітей.  

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Після зазначеного резонансу декільна обласних та міських рад направили звернення до Уряду стосовно вилучення даної книги з бібліотек. Однією з останніх проголосувала та направила звернення до Уряду Одеська обласна рада.

На початку червня Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) надало офіційну відповідь Одеській обласній раді стосовно зазначеного звернення.

У своїй відповіді Міністерство зазначило, що вони не будуть робити вилучення книги «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» адже згідно статті 18 закону «Про бібліотеки і бібліотечну справу» вилучати книги з бібліотек  за ідеологічними ознаками заборонено. Цікаво чому Міністерство культури вважає, що вимога вилучити книгу, яка протиречить сімейному законодавству та Конституції України має ідеологічні ознаки? 

Окрім цього вони навіть не планують звертатися з цього питання до бібліотек аргументуючи це тим, що вони не підпорядковані їм напряму

Однак, якщо ми уважніше подивимося статтю 18, пункт 3 зазначеного закону, то ми там прочитаємо також і інше:  

«Вилучення з бібліотечних фондів документів, у тому числі ветхих, тих, що втратили актуальність, наукову та виробничу цінність або які мають дефект, дублетних здійснюється у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.» Стаття 18 , пункт 3.

Тож ми бачимо, що Міністерство має згідно закону  право вилучати книги які втратили актуальність (наприклад через виявлені протиріччя з діючим законодавством) або які втратили наукову цінність. 

Враховуючи зазначене, виглядає заангажованою заява Міністерства на ніби-то ідеологічну складову звернення Одеської обласної ради про вилучення з бібліотек книги  «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» (автор О’Нілл Кейт, 2019 р.), яка видана у формі завуальованого коміксу про одностатевого кохання.

Отже, якщо ви не бажаєте, аби малі діти мали в бібліотеках дану книгу або надалі за державний кошт для дітей закупали інші подібні книги, то закликаємо активізуватися та під час просімейних акцій декларувати незгоду з даним рішенням, вимагати від місцевих органів влади вилучати з комунальних бібліотек цю книгу, а також продовжити активно звертатися до Уряду щодо врегулювання зазначеного питання.

Проект звернення тут.

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини