Мінкульт дав державним циркам рік на відмову від номерів з тваринами
15.02.2020
Українські державні цирки до 2021 року мають переглянути свої програми і відмовитися від участі у них тварин, розповіла заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк, яка курує процес відмови від тварин у цирках. Наразі державі належать 96 циркових тварин

«Вони мають час на оновлення своїх програм на 2021 рік. Бо мені дуже шкода, якщо найбільшим джерелом атрактивності українського цирку є експлуатація тварин», – сказала Подоляк.

Вона зазначила, що наразі триває процес перемовин із громадськими інституціями, які готові прийняти циркових тварин. Наразі підписаний меморандум з Еко-парком Фельдмана, і він готовий прийняти усіх 96 тварин, які належать державі.

За словами Подоляк, там хороші умови, і парк готовий дотримуватись усіх цивілізованих правил утримання.

«Однак є дресирувальники, які мають право власності на своїх тварин. Ми запропонували їм до цього меморандуму долучитися і вступити в переговори. Держава не має наміру говорити їм, що робити, але ми даємо вікно можливостей. Варіантів багато, але важливо зрозуміти, що ми не можемо заборонити використання тварин у державних цирках, а у приватних не заборонити, тому що тоді ми створимо нерівні умови», – сказала вона.

Зазначимо, що наразі в Україні діють сім державних цирків: у Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі та Львові. Ще п'ять залишилися функціонувати на окупованих територіях. Також є державні пересувні колективи, які гастролюють країною.

З 2017 року в Україні стартувала масова кампанія за заборону тварин у цирках.  Активісти виходили на марші, а влада деяких міст забороняла пересувні цирки з тваринами.

При цьому адміністрації державних цирків не підтримують заборону на номери з тваринами.

«Це фактично захоронення всієї циркової сфери. Всі тварини у цирку мають біологічний вік до 20 років. Ніхто не думає, куди їх діти. Мільйони людей відвідують цирки України, і всі цирки будуть поставлені на коліна. Перший етап – цирк без тварин, другий етап- цирк без глядача і фінансів, а третій етап – нема цирку. Іде мова про бездумне популістське рішення», – прокоментував ситуацію у жовтні 2019 року комерційний директор Львівського державного цирку Роман Здреник.

Наразі законодавчої заборони на використання тварин у цирках в Україні немає. Існує лише заборона на транспортування диких тварин у пересувних цирках, яку вони все одно порушують.

Джерело: zaxid.net

Фото: dw.com

Останні новини
Останні новини