Нацбанк заявив, що Україна відмовиться від долара на користь євро
Суспільство
02.04.2024
У Нацбанку заявили, що в Україні очікується перехід з долара на євро – саме європейська валюта стане основною, і до неї прив'яжуть офіційний курс

Національний банк України планує прив'язати офіційний валютний курс гривні до євро – замість долара, як зараз. Про перехід на європейську валюту всередині країни поки не йдеться. Розглядається лише віддалена перспектива, повідомляє Today.ua.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин повідомив, що в єврозоні діють інші правила: "У горизонті десяти років це взагалі не розглядається, оскільки нам потрібна незалежна політика, у тому числі Нацбанку та Мінфіну, щоб ми могли бути вільнішими у наших рішеннях та стимулюючих програмах, особливо у післявоєнний період".

За словами Шевчишина, причина переходу очевидна – потрібна євроорієнтація та інтеграція до Європейського союзу.

Пропозиція перейти на євро з'явилася давно, цю нагоду обговорювали ще до початку повномасштабної війни. Річ у тому, що в Україні значно побільшало операцій у цій валюті. Тому перехід стане логічним кроком, який потрібний для євроінтеграційних процесів.

Колишній член Ради Нацбанку Віталій Шапран вважає, що теоретично євро в Україні має стати більш популярною валютою, по-перше, через нашу євроінтеграцію, а, по-друге, через розширення самої зони євро. Економіст спрогнозував період, який знадобиться на заміну.

"Час такого переходу залежатиме від швидкості обох процесів. Також важливим фактором стане інтенсивність участі ЄС у відновленні України. Усі ці процеси довгострокові й триватимуть не один рік", - цитує фахівця видання Апостроф.

Переорієнтація у курсоутворенні з долара на євро принципово нічого не змінить для пересічних українців, каже Андрій Шевчишин.

"Євро буде більше популяризуватися всередині країни як валюта збереження, валюта конвертації", - додав він.

Для економіки прив’язка до євро теж, скоріше, буде позитивом: "Євроінтеграційні процеси, європейські контракти набагато простіше буде вести, обслуговувати їх. Якихось суттєвих мінусів я не бачу. Єдине, необхідно буде переформатувати рух коштів, і спочатку це додасть головного болю банківському сектору. Також це стосується державної звітності та інших параметрів, таких як, наприклад, міжбанк".

Джерело: Today.ua, Апостроф

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Суспільство Анонси
Останні новини
Останні новини