Що робити, якщо не склав НМТ–2024: альтернативні шляхи вступу
Освіта і наука
04.07.2024
Без НМТ можна вступити до закладів фахової передвищої або професійно-технічної освіти

У 2024 році всі вступники, окрім деяких пільгових категорій, для вступу на бакалаврат до закладів вищої освіти мають надати результати з чотирьох предметів НМТ.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Також можна використовувати для вступу результати НМТ 2023 або 2022 року чи ЗНО 2021 років, пише osvita.ua.

Але що робити, якщо результатів НМТ/ЗНО минулих років немає, а цьогоріч вступник не зміг подолати мінімальний поріг балів з одного предмета, і тим самим втратив можливість брати участь у вступній кампанії до закладів вищої освіти?

Шлях 1. Вступ до коледжів

Якщо вступник складав, але не склав НМТ, він має право вступати до закладів фахової передвищої освіти, тобто коледжів. У такому разі він за три роки (переважно 2 роки 10 місяців) здобуде освітній ступінь «фаховий молодший бакалавр», отримавши фах, обраний при вступі.

Після цього випускник коледжу також може продовжити здобуття вищої освіти, вступивши до закладу вищої освіти на скорочений термін навчання.

Для вступу до коледжу абітурієнти мають скласти творчий конкурс (на визначені спеціальності) або пройти індивідуальну співбесіду в закладі освіти. Заклад освіти самостійно визначає форму такої співбесіди, тобто по суті це внутрішні вступні випробування. У деяких коледжах це може бути усний іспит, у деяких – тестування з визначених предметів тощо.

Також вступники, які планують навчатись виключно на контракті, можуть вступити лише за результатами розгляду мотиваційного листа.

Подати заяви про вступ до коледжів абітурієнти можуть з 5 до 22 липня.

Також можливий додатковий набір на контракт за умови зарахування не пізніше 31 жовтня.

Шлях 2. Вступ до профтехів

Також без результатів НМТ можна вступити до закладів професійно-технічної освіти та за рік-півтора отримати першу професію.

Для конкурсного відбору, етапи якого кожний профтех визначає самостійно, зазвичай використовують шкільне свідоцтво про освіту (атестат). Тобто рейтинг вступників формується за середнім балом документа про повну загальну середню освіту.

Шлях 3. Gap year

Gap year чи Post Graduate year – це «вільний» рік між випуском зі школи та вступом до університету. Ця практика не надто поширена в Україні, але досить популярна в Європі й Америці.

Такий рік використовується як перерва між переходом від одного типу навчання до іншого. Протягом цього часу вступник може визначитися з тим, що він хоче робити після закінчення закладу освіти та як бачить подальше життя.

«Вільний» рік можна використати для волонтерства, подорожей, тимчасової роботи, яка допоможе визначитися з уподобаннями та подальшою сферою, з якою вступник хоче пов’язати своє життя.

Також цей час можна присвятити неформальній освіті, тобто прохоженню курсів, онлайн-навчанню.

Існують і спеціальні програми для проведення gap year. Вони зазвичай тривають від семестру до року, і за підсумками такої програми випускник може поїхати на навчання за кордон.

Окрім того, цей рік можна присвятити більш якісній підготовці до вступних іспитів у наступному році. 

Джерело: osvita.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

 

 

Освіта і наукаМолоде життя
Останні новини
Останні новини