Новий Наказ МОН може позбавити права на навчання випускників духовних навчальних закладів 2019-2021 років
Освіта і наука
07.04.2021
Міністерство освіти і науки пропонує для громадського обговорення проєкт наказу щодо змін до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році. Відповідно до даних Умов для здобуття вищої освіти в 2021 році, дозволено подання вступниками документа про вищу духовну освіту, виданого закладом вищої духовної освіти до 1 вересня 2018 року! Через правову прогалину випускники 2019-2021 років фактично втрачають легітимність свого диплому і не зможуть його використати для подальшого навчання. Саме тому важливо максимально активно прийняти участь у громадському обговоренні, аби потрібні зміни були внесені МОН.

Як зазначає МОН, метою запропонованого проєкту акта є приведення Умов прийому у відповідність до чинного законодавства, а також внесення змін, що спрямовані на усунення юридичних колізій, неточностей та правової невизначеності. Враховуючи зазначене, нині є можливість внести необхідні корективи.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Просимо надсилати свої зауваження і пропозиції за формою до 10 квітня 2021 року на електронну адресу: kernychna@mon.gov.ua (Анжеліка Кернична, державний експерт експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих директорату фахової передвищої, вищої освіти).

Слід зазначити необхідність внесення змін до пункту 14 розділу VI “Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до закладів вищої освіти” Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році, затверджених наказом МОН від 15.10.2020 р. № 1274 (https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/vstupna-kampaniya-2021/umovi-prijomu-dlya-zdobuttya-vishoyi-osviti-2021-roku), з метою приведення його у відповідність до Закону України “Про вищу освіту”, який має вищу юридичну силу.

Зазначене пов’язано з тим, що пункт 14 розділу VI “Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до закладів вищої освіти” Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році, затверджених наказом МОН від 15.10.2020 р. № 1274, у наявній редакції передбачає, що «під час прийняття на навчання осіб, які подають документ про вищу духовну освіту, виданий закладом вищої духовної освіти до 1 вересня 2018 року, обов’язковим є подання Свідоцтва про державне визнання документа провищу духовну освіту або рішення вченої ради закладу вищої освіти (наукової установи) щодо визнання зазначеного документа у встановленому законодавством порядку».

Згідно з абзацом шостим підпункту 6 пункту 5 розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту”, порядок державного визнання документів про вищу духовну освіту, який передбачає видачу Свідоцтва про державне  визнання  документа  про  вищу  духовну  освіту,  стосується  осіб, які до 01 вересня 2018 року здобули відповідну освіту. Таким чином Свідоцтво про державне визнання документа про вищу духовну освіту може  бути  видано  лише  відносно  таких  документів,  що  були   видані   до   1 вересня 2018 року.

Водночас пункт 14-1 частини другої статті 36 вказаного Закону України, визначаючи повноваження вченої ради приймати остаточні рішення про визнання документів про вищу освіту, виданих закладами вищої духовної освіти, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку, під час зарахування вступників на навчання,  не містить будь яких обмежень щодо дати видачі таких документів.

Читайте також: Зареєстровано закон про запобігання дискримінації за ознакою вакцинації

Враховуючи зазначене, наявна нині редакція пункту 14 розділу VI Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році, яка передбачає лише можливість подання вступниками документа про вищу духовну освіту, виданого закладом вищої духовної освіти до 1 вересня 2018 року, суперечить пункту 14-1 частини другої статті 36 Закону України «Про вищу освіту», обмежуючи відповідною датою права вчених рад приймати остаточні рішення про визнання документів про вищу освіту, виданих закладами вищої духовної освіти, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку, під час зарахування вступників на навчання.

Відтак існує необхідність внесення змін до пункту 14 розділу VI “Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до закладів вищої освіти” Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році, затверджених наказом МОН від 15.10.2020 р. № 1274, з метою приведення його у відповідність до Закону України “Про вищу освіту”, який має вищу юридичну силу.

Для цього видається необхідним виключити у пункті 14 розділу VI Умов прийому   на   навчання  для  здобуття  вищої  освіти  в  2021  році  слова  і  цифри  «до 1 вересня 2018 року», виклавши зазначений пункт у такій редакції:

“14. Під час прийняття на навчання осіб, які подають документ про вищу духовну освіту, виданий закладом вищої духовної освіти, обов’язковим є подання Свідоцтва про державне визнання документа провищу духовну освіту або рішення вченої ради закладу вищої освіти (наукової установи) щодо визнання зазначеного документа у встановленому законодавством порядку.”.

Зазначене є необхідним з метою уникнення правової колізії, забезпечення захисту прав випускників закладів вищої духовної освіти 2019, 2020 і 2021 років випуску, а також задля уніфікації положення вказаного пункту з положеннями відповідних пунктів Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти Україні в 2019 році, затверджених наказом МОН від 11.10.2018 р. № 1096, та Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти Україні в 2020 році, затверджених наказом МОН від 11.10.2019 р. № 1285 (із змінами).

Разом з тим відповідна пропозиція у проєкті наказу щодо змін до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році не відображена. Неврахування вказаної пропозиції призведе до порушення права на продовження освіти випускників вищих духовних навчальних закладів 2019-2021 років.

Фото

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Освіта і наука
Останні новини
Останні новини