Оголошено військовий призов з 18 років. Оформити альтернативну службу можна до 1 лютого 2020 року
Новини Всеукраїнського Собору
29.01.2020
Президент України Володимир Зеленський підписав указ про військовий призов у 2020 році, який передбачає призов на строкову військову службу осіб, які досягли 18 років.

Він триватиме шість місяців: у квітні-червні і жовтні-грудні. Під призов підпадають юнаки та чоловіки 18-27 років. Однак, весняний призов буде для юнаків і чоловіків ще з 20 років.

Звертаємо увагу що вік призову зменшено до 18 років!

Військовослужбовці строкової служби (новобранці) не направляються для проходження служби в район проведення операції Об’єднаних сил і проходять службу виключно на мирній території України.

Міністр оборони Андрій Загороднюк повідомив, що весняний призов ще пройде за старими правилами.

"На весняний призов у квітні цього року ми не будемо призивати 18 і 19-річних юнаків до строкової служби, виключаючи ті випадки, коли вони добровільно захочуть піти на службу в ЗСУ... Під час весняного призову у квітні повістки отримають хлопці від 20 років", - йдеться у фейсбуці міністра.

Водночас, згідно зі статтею 20 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», на військову службу за контрактом приймаються громадяни віком від 18 років. Військовослужбовці військової служби за контрактом беруть участь у бойових діях. Таким чином, цим указом вік осіб, що призиваються на строкову військову службу, зрівнюється з віком осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, відповідно до законодавства.

Як віруючим оформити альтернативну службу

У діючому законі також вказано право віруючим громадян на заміну виконання військового обов'язку альтернативною (невійськовою) службою.

Звертаємо увагу що для оформлення альтернативної служби потрібно подати документи на розгляд за 2!! місяці до початку призову, тобто до кінця січня для весняного призову і до кінця липня для осіннього.

ДОВІДКА

АЛЬТЕРНАТИВНА СЛУЖБА

На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (крім весняного призову 2020 де ще призиваються громадяни віком до 20 років).

Направлення на альтернативну службу

Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадянин після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за 2 календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду призову на строкову військову службу особисто подає письмову заяву до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації за місцем проживання.

Увага. Подання документів пізніше ніж за 2 місяці до дати призову може позбавити права на альтернативну службу.

Необхідні документи

Заява про направлення на альтернативну службу подається у довільній формі із зазначенням мотивів неможливості проходження строкової військової служби та підтвердженням істинності релігійних переконань громадянина. 

До заяви додаються документи:

1. Документи, що підтверджують істинність релігійних переконань (довідка з релігійної громади про підтвердження членства даної громади. Довідка видається на офіційному бланку);

2. Копія документа про освіту;

3. Довідка про склад сім’ї;

4. Довідка з місця роботи або навчання;

5. Мати при собі паспорт (заява про направлення на альтернативну службу приймається за наявності паспорта).

У разі порушення громадянином установленого строку подання заяви у ній мають бути зазначені причини її несвоєчасного подання.

Строк розгляду

Заява громадянина про направлення на альтернативну службу розглядається відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації протягом 1 місяця після її надходження в присутності громадянина.

Підстави для відмови

Підставою для відмови громадянину в направленні на альтернативну службу або звільненні від призову на військові збори є:

· несвоєчасне подання заяви про направлення на альтернативну службу або звільнення від призову на військові збори;

· відсутність підтвердження істинності релігійних переконань;

· неявка громадянина без поважних причин до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

Проходження альтернативної служби

Громадяни проходять альтернативну службу переважно в межах населеного пункту за місцем проживання або у місцевості, звідки вони мають можливість щоденно повертатися до місця проживання.

Враховується фахова підготовка  та  рівень  кваліфікації, підтверджені відповідними документами. Громадянин,  направлений  на  альтернативну  службу,  не  має права  відмовлятися  від  місця проходження альтернативної служби.

Громадянин зобов'язаний з'явитися для проходження альтернативної служби у визначені в направленні місце і строки. 

Загальний строк альтернативної служби становить 18 місяців. Для осіб, які  мають  повну вищу освіту та закінчили вищі заклади освіти  - 13,5 місяців. 

Громадянин має право під  час проходження альтернативної служби щодо зміни  місця проходження альтернативної служби, а також дострокового звільнення з неї.

Під час проходження альтернативної служби громадянинові надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів. Перша відпустка надається після відпрацьованих 11 календарних місяців.

Припинення проходження альтернативної служби

Альтернативна служба припиняється у разі: 

- у  разі  закінчення строку; 

- виїзду сім'ї громадянина за кордон на постійне місце проживання.

Дострокове припинення альтернативної служби

Альтернативна служба достроково припиняється у разі: 

·  призову громадянина на строкову військову службу за власним бажанням; 

·  визнання громадянина непридатним за станом здоров'я для подальшого  проходження  військової  служби  на  підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії; 

·  виникнення у громадянина права на відстрочку внаслідок зміни сімейних  обставин,  передбаченого  законодавством  про військовий обов'язок і військову службу; 

·  засудження громадянина до позбавлення волі; 

·  ухиляня від проходження альтернативної служби; 

·  участь у страйках; 

·  займання підприємницькою діяльністю; 

·  навчання в закладах освіти, крім середніх або вищих закладів
освіти з вечірньою або заочною формами навчання;

·  відмова від  місця  проходження  альтернативної служби,
визначеного відповідним структурним підрозділом місцевої державної адміністрації.

У разі ухилення громадянина від  проходження  альтернативної  служби, про це повідомляється військовий комісаріат. В такому випадку громадянин підлягає  призову  на строкову військову службу на загальних підставах та строк його проходження  альтернативної  служби  не  зараховується  до  строку військової служби.

Завантажити Довідку можна тут

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2066-99-%D0%BF

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1975-12

____________________

Підписуйтесь для отримання оперативної інформації:

Telegram-канал — t.me/ukrsobor

Facebook — https://www.facebook.com/ukrsobor/

Instagram – https://instagram.com/sobor_ukr

Новини Всеукраїнського Собору
Останні новини
Останні новини