Папа Римський порадив Україні мати "відвагу білого прапора". Ватикан роз’яснив його слова: Не капітуляція, а переговори
Європа та світ
10.03.2024
Понтифік зазначив, що сильнішим у війні буде той, "хто матиме мужність підняти білий прапор". Папа Франциск закликає до припинення вогню та відновлення переговорів, а не капітуляції України, пояснює пресслужба Ватикану

Папа Римський Франциск у записаному в лютому інтерв’ю заявив, що Україна повинна мати відвагу підняти білий прапор та почати переговори з країною-агресором.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на інтерв’ю Франциска, записаному минулого місяця для швейцарської телерадіокомпанії RSI, текстову версію якого вже оприлюднено. Саме інтерв'ю вийде в ефір 20 березня, передає Українська правда.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Франциска запитали про його позицію щодо дебатів між тими, хто вважає, що Україна повинна здатися, оскільки не змогла дати відсіч російським військам, і тими, хто стверджує, що це легітимізує дії агресора. Інтерв'юер використав у запитанні термін "білий прапор". Інтерв'юер Лоренцо Буккелла запитує Папу: "В Україні є ті, хто закликає до мужності здатися, показати білий прапор. Але інші кажуть, що це легітимізує найсильніших. Що ви думаєте?".

І Франциск відповідає: "Це інтерпретація. Але я вважаю, що сильнішим є той, хто бачить ситуацію, хто думає про людей, хто має відвагу білого прапора, щоб вести переговори. І сьогодні можна вести переговори за допомогою міжнародних сил. Слово "переговори" - це сміливе слово. Коли ви бачите, що ви переможені, що справи не йдуть добре, ви повинні мати мужність вести переговори. Вам соромно, але скількома смертями це закінчиться? Ведіть переговори вчасно, шукайте якусь країну для посередництва. Сьогодні, наприклад, у війні в Україні, є багато тих, хто хоче бути посередником. Туреччина, вона запропонувала себе для цього. І інші. Не соромтеся вести переговори, поки не стало гірше".

Reuters зазначає, що Франциск вперше вжив такі терміни, як "білий прапор" або "переможений", обговорюючи війну в Україні, хоча в минулому говорив про необхідність переговорів.

На запитання, чи готовий він бути посередником, Франциск відповів: "Я тут".

В іншій частині інтерв'ю, говорячи про війну між Ізраїлем і ХАМАСом, Франциск сказав: "Переговори ніколи не є капітуляцією".

Директор прес-служби Ватикану Маттео Бруні вдався до роз'яснення інтерв'ю Папи Франциска, у якому Понтифік порадив Україні мати "відвагу білого прапора", пише Укрінформ з посиланням на Vatican News.

За словами Бруні, Папа в інтерв'ю швейцарському телеканалу підхопив образ "білого прапора, запропонований журналістом, щоб позначити припинення військових дій, перемир'я, яке мало б бути досягнуте завдяки мужності вести переговори".

"Папа підтвердив свою "глибоку прихильність" до українського народу й закликав усі сторони створити умови для дипломатичного вирішення в пошуках справедливого й тривалого миру", - сказав керівник пресслужби.

Джерело: Українська правда

Українська правда

Укрінформ

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Європа та світВійнаІнтерв'ю