Пасторська онлайн-конференція об’єднала тисячі служителів
Все для церков
24.11.2021
Комітет розвитку пасторів Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів (ВСЦ ЄХБ) 19-20 листопада провів конференцію «Зламане серце – сильне служіння»

Увага пасторів була зосереджена на вивченні Книги Суддів. І це неспроста: вона про лідерство серед Божого народу у час викликів, потрясінь і змін. Вона відкриває цілий ряд цінних уроків і принципів для мудрого пасторського керівництва у мирний час і в час напружень. Пастори навчались на помилках суддів, щоб не повторювати їх у своєму служінні. Проповіді конференції заохочували до перевірки самого себе і свого служіння, аби самим залишатися вірними.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Упродовж всієї конференції наголошувалось: «Божої благодаті достатньо, щоб навіть у найбільш несприятливих умовах у наших церквах з’являлися служителі, які будуть благочестиво, вірно і посвячено служити Йому», повідомляє baptyst.com.

Цьогорічна конференція відбулася за прокладеним минулого року шляхом:  проповіді пасторів і викладачів семінарій зі студії у канцелярії братства ЄХБ (м. Ірпінь) транслювались через ютуб-канал Baptistua. А пастори по всій Україні об’єднувались у невеликі групи для перегляду і обговорення. Програма була побудована так, що кожна проповідь завершувалась питаннями, вивчення яких відбувалося у колі зібраних на локаціях пасторів і служителів. Такий формат допоміг досягнути і служителів за кордоном: у Європі, США і Росії.

Відкриваючи конференцію, Микола Романюк, керівник комітету розвитку пасторів, зазначив, що поняття «зламаного серця» дослівно передано у перекладі І. Огієнка з мови оригіналу у Псалмі 50:19 (51:19) – «Жертва Богові зламаний дух; серцем зламаним та упокореним Ти не погордуєш, Боже!»

Пастор нагадав: «Зламане серце – це серце упокорене, відкрите до покаяння, іноді може означати «розбите вщент». Це стан серця, що не просто хоче плакати від того, що його гріх став відомим, – це усвідомлення власної неспроможності і цілковитої залежності від Бога. Зламане серце є відкритим до Божої волі».

Сергій Санніков, доктор богослов’я і пастор Першої одеської церкви, запропонував роздуми з другого розділу книги Суддів про боротьбу і витривалість кожного покоління.

«Важкі часи створюють сильних людей, а сильні люди створюють хороші часи. Хороші часи створюють слабких людей, а слабкі люди створюють важкі часи», – ділиться своїми спостереженнями Сергій Вікторович.

В’ячеслав Герасимчук, викладач Старого Заповіту в Одеській богословській семінарії, зробив загальний огляд книги Суддів і ознайомив учасників з ключовими ідеями і питаннями: «Книга Суддів Ізраїлевих – це розповідь про невірних людей і про вірного Бога. Історія ізраїльтян періоду суддів – це наша історія».

На прикладі життя Егуда Василь Фурта, заступник голови ВСЦ ЄХБ, говорив про роль лідера у розвитку громади. Пастор зауважив: «Бог наперед бачить обставини, в яких Він має змінити наше серце і бути прославленим. Але від нас залежить, чи будемо ми виконувати Його задуми. Те, наскільки ми ефективні, залежить не лише від Бога, а й від нас!»

По обіді Валерій Антонюк говорив про Дебору й Барака: роль жінки у служінні.

«У часи відступництва відчувається брак посвячених чоловіків. Чоловіки втрачають духовне лідерство і не беруть на себе відповідальність у служінні, і це виклик нашого часу».

На прикладі життя і служіння Гедеона досліджували разом з головою Рівненського ООЦ Андрієм Корнійчуком тему «Чому лідери, гарні на початку, з часом псуються?» Пастор зауважив: «Господь не потребує десятків тисяч воїнів, Йому потрібна жменька людей, які довіряють Йому. Бог вибрав простих чоловіків, навчив їх, сповнив Своїм Духом і доручив непосильну справу – робити учнів серед усіх народів». 

           

Читайте також: Міжнародна організація «Молодь за Христа» допомагає молоді в ув’язненні знайти вихід

Другий день конференції розпочався з роздумів на тему «Зламане серце – погляд на Ісуса». Цю тему підготував Микола Скопич, пастор київської церкви «Алмаз».

«Світське лідерство – це влада, успіх і контроль; біблійне лідерство – це служіння, смирення та жертовність. Це слава, що постійно зростає, надія смерті через хрест, що спричиняє життя!»

Як служити в команді з неідеальними лідером, – про це йшлося у доповіді Олександра Савича, керівника пасторського факультету УБТС.

Пастор наголосив: «Не ВИСЛОВИ пастора, а його ВЧИНКИ говорять про Його Бога. Коли ми жертвуємо ІНШИМИ, а не СОБОЮ, ми живемо для власної слави. Програти в ХАРАКТЕРІ – це програти у ВСЬОМУ».

Про Самсона, його покликання і сексуальні спокуси розповів Андрій Савич, старший пастор церкви «Голгофа» м. Луцьк. Служитель детально розповів про те, як не потрапити «у пастку Деліли» У застережені звучало: «Ворог хоче зруйнувати твоє служіння, зганьбити тебе та перетворити у посміховисько. Бог же покликав тебе до служіння не для того, щоб ти розважав ворога, а для того, щоб воював з ним, перемагав і увійшов в зал слави героїв віри».

«Кожен робив те, що було правильним в його очах», – у цьому полягає ключова причина кризи лідерства. Цю тему дослідив Володимир Яким, викладач Старого Заповіту Київської богословської семінарії.

Промовець підкреслює: «Ключові якості правильного лідера – це знання Слова Божого та прийняття рішень, які угодні Господу. Важливим критерієм прийняття будь-якого рішення не є визначення “чи це правильно в моїх очах”, а визначення “чи це правильно в очах Господа”».

Ігор Бандура, заступник голови ВСЦ ЄХБ, говорив про посвяту та виклики покликання на прикладі життя і служіння Самуїла. Пастор наголошує: «Бог знову і знову кличе людей, як і Самуїла, у найбільш ранньому віці. Нам потрібно більше часу приділяти підліткам і молоді, і серед них зауважувати тих, кого обирає і буде формувати Бог для завтрашнього служіння».

Упродовж двох днів за круглими столами обговорювали теми: «Як зберегти і примножити наступне покоління лідерів», «Роль пастора у розвитку і занепаді громади», «Добробут як причина духовного занепаду віруючих людей», «Виклики пасторського лідерства у 2021 році».

Конференція пройшла, однак не пройшла потреба у пасторах, готових служити у зламаності серця, покладаючись на божественну силу. Бо лише дух зламаний і упокорений змітає наші знання, що ведуть до гордості, різноманітні звання, високі думки про себе.

Служителі зі зламаним, упокореним серцем, свідомі того, що нічого не значать і без Бога не мають цінності, спроможні до більшого: «Коли я слабий, тоді я сильний» (2 Кор. 12:10). Лише упокорений служитель, лідер, чиє серце зламане перед Богом, може бути сильним, і служіння його буде ефективним. Учасники конференції свідчать, що конференція спонукала їх думати, як оцю зламаність серця плекати і розвивати, щоби бути упокореним перед Богом.

Переглянути матеріали конференції можна на нашому ютуб-каналі Baptistua.

Пресслужба ВСЦ ЄХБ

Джерело: baptyst.com

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

 

 

 

 

 

Все для церковХристиянський світ
Останні новини
Останні новини