Пасторська онлайн-конференція об’єднала тисячі служителів ВСЦ ЄХБ
Християнський світ
28.11.2021
Комітет розвитку пасторів ВСЦ ЄХБ 19-20 листопада провів конференцію «Зламане серце – сильне служіння».

Увага пасторів була зосереджена на вивченні Книги Суддів. І це неспроста – вона про лідерство серед Божого народу у час викликів, потрясінь і змін.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Вона відкриває цілий ряд цінних уроків і принципів для мудрого пасторського керівництва у мирний час і в час напружень. Пастори навчались на помилках суддів, щоб не повторювати їх у своєму служінні. Проповіді конференції заохочували до перевірки самого себе і свого служіння, аби самим залишатися вірними.

Упродовж всієї конференції наголошувалось: «Божої благодаті достатньо, щоб навіть у найбільш несприятливих умовах у наших церквах з’являлися служителі, які будуть благочестиво, вірно і посвячено служити Йому».

_3-30-10 screenshot1

Цьогорічна конференція відбулася за прокладеним минулого року шляхом:  проповіді пасторів і викладачів семінарій зі студії у канцелярії братства ЄХБ (м. Ірпінь) транслювались через ютуб-канал Baptistua. А пастори по всій Україні об’єднувались у невеликі групи для перегляду і обговорення. Програма була побудована так, що кожна проповідь завершувалась питаннями, вивчення яких відбувалося у колі зібраних на локаціях пасторів і служителів. Такий формат допоміг досягнути і служителів за кордоном: у Європі, США і Росії.

kolash (1)

Відкриваючи конференцію, Микола Романюк, керівник комітету розвитку пасторів, зазначив, що поняття «зламаного серця» (рос. сокрушонного) дослівно передано у перекладі І. Огієнка з мови оригіналу у Псалмі 50:19 (51:19) – «Жертва Богові зламаний дух; серцем зламаним та упокореним Ти не погордуєш, Боже!»

Пастор нагадав:

«Зламане серце – це серце упокорене, відкрите до покаяння, іноді може означати «розбите вщент». Це стан серця, що не просто хоче плакати від того, що його гріх став відомим – це усвідомлення власної неспроможності і цілковитої залежності від Бога. Зламане серце є відкритим до Божої волі».

_7-7-20 screenshot (1)

Сергій Санніков, доктор богослов’я і пастор Першої одеської церкви, запропонував роздуми з другого розділу книги Суддів про боротьбу і витривалість кожного покоління.

«Важкі часи створюють сильних людей, а сильні люди створюють хороші часи. Хороші часи створюють слабких людей, а слабкі люди створюють важкі часи» – ділиться своїми спостереженнями Сергій Вікторович.

В’ячеслав Герасимчук, викладач Старого Заповіту в Одеській богословській семінарії, зробив загальний огляд книги Суддів і ознайомив учасників з ключовими ідеями і питаннями:

«Книга Суддів Ізраїлевих – це розповідь про невірних людей і про вірного Бога. Історія ізраїльтян періоду суддів – це наша історія».

rolaz1 (1)

На прикладі життя Егуда Василь Фурта, заступник голови ВСЦ ЄХБ, говорив про роль лідера у розвитку громади. Пастор зауважив:

«Бог наперед бачить обставини, в яких Він має змінити наше серце і бути прославленим. Але від нас залежить, чи будемо ми виконувати Його задуми. Те, наскільки ми ефективні, залежить не лише від Бога, а й від нас!»

_7-39-15 screenshot

По обіді Валерій Антонюк говорив про Дебору й Барака: роль жінки у служінні.

«У часи відступництва відчувається брак посвячених чоловіків. Чоловіки втрачають духовне лідерство і не беруть на себе відповідальність у служінні, і це виклик нашого часу».

photo_2021-11-23_14-55-47

На прикладі життя і служіння Гедеона досліджували разом з головою Рівненського ООЦ Андрієм Корнійчуком тему «Чому лідери, гарні на початку, з часом псуються?» Пастор зауважив:

«Господь не потребує десятків тисяч воїнів, Йому потрібна жменька людей, які довіряють Йому. Бог вибрав простих чоловіків, навчив їх, сповнив Своїм Духом і доручив непосильну справу – робити учнів серед усіх народів».

Другий день конференції розпочався з роздумів на тему «Зламане серце – погляд на Ісуса». Цю тему підготував Микола Скопич, пастор київської церкви «Алмаз».

«Світське лідерство – це влада, успіх і контроль; біблійне лідерство – це служіння, смирення та жертовність. Це слава, що постійно зростає, надія смерті через хрест, що спричиняє життя!»

_21-37 screenshot (1)

Як служити в команді з неідеальними лідером – про це йшлося у доповіді Олександра Савича, керівника пасторського факультету УБТС. Пастор наголосив:

«Не ВИСЛОВИ пастора, а його ВЧИНКИ говорять про Його Бога. Коли ми жертвуємо ІНШИМИ, а не СОБОЮ, ми живемо для власної слави. Програти в ХАРАКТЕРІ – це програти у ВСЬОМУ».

97

Про Самсона, його покликання і сексуальні спокуси розповів Андрій Савич, старший пастор церкви «Голгофа» м. Луцьк. Служитель детально розповів про те, як не потрапити «у пастку Деліли» У застережені звучало:

«Ворог хоче зруйнувати твоє служіння, зганьбити тебе та перетворити у посміховисько. Бог же покликав тебе до служіння не для того, щоб ти розважав ворога, а для того, щоб воював з ним, перемагав і увійшов в зал слави героїв віри».

_4-27-1 screenshot

«Кожен робив те, що було правильним в його очах» – у цьому полягає ключова причина кризи лідерства. Цю тему дослідив Володимир Яким, викладач Старого Заповіту Київської богословської семінарії. Промовець підкреслює:

«Ключові якості правильного лідера – це знання Слова Божого та прийняття рішень, які угодні Господу. Важливим критерієм прийняття будь-якого рішення не є визначення “чи це правильно в моїх очах”, а визначення “чи це правильно в очах Господа”».

_6-2-35 screenshot

Ігор Бандура, заступник голови ВСЦ ЄХБ, говорив про посвяту та виклики покликання на прикладі життя і служіння Самуїла. Пастор наголошує:

«Бог знову і знову кличе людей, як і Самуїла, у найбільш ранньому віці. Нам потрібно більше часу приділяти підліткам і молоді і серед них зауважувати тих, кого обирає і буде формувати Бог для завтрашнього служіння».

_8-30-48 screenshot

Упродовж двох днів за круглими столами обговорювали теми: «Як зберегти і примножити наступне покоління лідерів», «Роль пастора у розвитку і занепаді громади», «Добробут як причина духовного занепаду віруючих людей», «Виклики пасторського лідерства у 2021 році».

_3-32-36 screenshot

Конференція пройшла, однак не пройшла потреба у пасторах, готових служити у зламаності серця, покладаючись на божественну силу. Бо лише дух зламаний і упокорений змітає наші знання, що ведуть до гордості, різноманітні звання,  високі думки про себе.

Служителі зі зламаним, упокореним серцем, свідомі того, що нічого не значать і без Бога не мають цінності спроможні до більшого: «Коли я слабий, тоді я сильний» (2 Кор. 12:10). Лише упокорений служитель, лідер, чиє серце зламане перед Богом, може бути сильним і служіння його буде ефективним. Учасники конференції свідчать, що конференція спонукала їх думати, як оцю зламаність серця плекати і розвивати, щоби бути упокореним перед Богом.

Переглянути матеріали конференції можна на ютуб-каналі Baptistua

Джерело: Пресслужба ВСЦ ЄХБ

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України 

Більше рубрик та новин тут.

 

Християнський світ
Останні новини
Останні новини