Саміт миру: Опубліковано проєкт декларації
Війна
16.06.2024
Спільне комюніке включає пункти щодо ЗАЕС, безпеки українських портів та обмін військовополоненими - Reuters

У тексті декларації йдеться, що учасники саміту "обмінялися різними думками щодо шляхів досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру, заснованого на міжнародному праві, включаючи Статут ООН" і мають спільне бачення щодо трьох "важливих аспектів", передає Korrespondent.net з посиланням на Reuters.

У проєкті підсумкової декларації учасники саміту миру звинувачують війну Росії проти України у спричиненні "масштабних людських страждань і руйнувань" і закликають поважати територіальну цілісність України. Про це повідомляє РБК-Україна. У документі зазначається, що війна Російської Федерації проти України продовжує спричиняти масштабні людські страждання та руйнування, а також створює ризики та кризи з глобальними наслідками, пише ZN.UA.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Для участі в інавгураційному заході зареєструвалися 101 країна та міжнародна організація.

Учасники форуму підтверджують свою відданість утриманню від загрози або застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності усіх держав, включаючи Україну, в межах їх міжнародно визнаних кордонів.

В комюніке (урядове повідомлення, здебільшого про наслідки або хід дипломатичних переговорів) також задеклароване спільне бачення щодо кількох важливих аспектів:

По-перше, будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути захищеним та екологічно безпечним. Українські атомні електростанції та установки, включаючи Запорізьку атомну електростанцію, повинні працювати безпечно під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під його наглядом. Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни, яка триває проти України, неприпустимі.

По-друге, глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання харчових продуктів. У зв'язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торговців кораблі в портах і на всьому маршруті, а також проти цивільних портів і цивільної портової інфраструктури є неприйнятними. "Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам", - констатується в документі.

По-третє, всі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. ​​Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також усі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну.

Джерело: ZN.UA, Korrespondent.net, РБК-Україна

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ВійнаДопомога під час війни
Останні новини
Останні новини