10 речей, які батьки повинні говорити своїм дітям, щоб підвищити їхню самооцінку
Все для сімей
30.03.2023
Ми, батьки, сподіваємось, що наші діти виростуть успішними, відповідальними та щасливими. У дитинстві ми повинні їх надихнути й дати все необхідне для досягнення поставленої мети, а також допомогти їм підвищити свою самооцінку, повірити в себе і навчитися керувати своїми емоціями. І коли настане час зіткнутися з дорослим світом віч-на-віч, вони будуть сповнені сміливості та рішучості

Ми зібрали сильні позитивні фрази, які ви можете використовувати кожен день, щоб допомогти своїм малюкам цінувати себе та відчувати власну значущість.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це йдеться на moieptashenia.com.

1. “Ти можеш розраховувати на мене” або “Я тут, щоб допомогти тобі”

Коли бачите, що ваше маля сумнівається в собі або хоче зробити щось, але йому не вистачає сміливості, дайте йому зрозуміти, що ви готові допомогти. Малюк повинен знати, що може покластися на вас і що у нього завжди буде ваша допомога та підтримка, коли це необхідно. Просто усвідомлення того, що ви поруч, додасть сміливості вашій дитині, і вона зможе досягти успіху, навіть якщо ви не допомагатимете їй.

Ось чому для дитини життєво важливо відчувати, що вона може покластися на своїх батьків у будь-якій ситуації. Такі фрази сприяють зміцненню довірчих відносин, а також надають дітям впевненості у собі та допомагають подолати страх. Діти усвідомлюють, що якщо трапилося щось погане, мама чи тато завжди будуть поруч, щоб захистити чи допомогти.

Якщо практикувати такий підхід із дитинства, дорослішання пройде простіше. Особливо пізніше у житті, коли їм доведеться стикатися з серйознішими ситуаціями.

2. “Розкажи мені” або “Я тебе слухаю”

Ця фраза тісно пов’язана із попередньою. Не можна сказати “я з тобою” і потім, коли дитина захоче чимось поділитися, не знайти часу її вислухати. Так ви посилаєте протилежний сигнал: “я не поруч”, “у мене немає на тебе часу”. Якщо ваша дитина хоче з вами чимось поділитися, це найкращий час, щоб показати, що ви дійсно поряд.

Відкладіть свої справи. Для вас це всього кілька хвилин, а дитина бачитиме вашу турботу і відчуватиме підтримку. Вислухайте уважно. Не смійтеся і не применшуйте значення сказаного. Якщо вона захотіла поділитися з вами, це дійсно важливо. Не перебивайте. Якщо ви хочете висловити свою думку або додати щось, дочекайтеся кінця історії.

Виявіть інтерес до розповіді: «Справді?!», «Оце так», «Дивно». Дітям це подобається. Це хороший спосіб налагодити стосунки з вашою дитиною та зміцнити її віру у вас. Тоді й у більш дорослому віці він продовжить ділитися своїм досвідом та переживаннями.

3. «Я дуже тебе люблю» або просто «Я тебе люблю»

Ми дбаємо про них, наглядаємо за ними, платимо за їхнє навчання, водимо їх у гуртки та секції, купуємо все необхідне і не спимо ночами, коли переживаємо за них. Ми робимо це та багато іншого просто тому, що ми любимо їх, адже вони найважливіше, що є у нашому житті. Однак для дитини дійти такого висновку не так просто. Тому фахівці рекомендують не лише демонструвати нашу любов різними діями, а й говорити про це.

Ці дві фрази надзвичайно дієві — позитивне підкріплення з безліччю переваг:

  • Зв’язок між батьками та дітьми стає міцнішим, налагоджується спілкування всередині сім’ї.
  • Діти, які знають, що оточені любов’ю, почуваються впевнено та спокійно.
  • Вони починають вірити в себе, любити та приймати себе такими, якими вони є.
  • Вони ростуть щасливими, передаючи це щастя своєму оточенню.
  • Ці фрази задають правильний напрямок емоційному та психічному розвитку дітей.
  • Діти, які відчувають любов, позитивні та оптимістичні.
  • Вони ввічливі та шанобливі до оточуючих.

Крім обіймів та поцілунків намагайтеся використати будь-яку можливість, щоб розповісти вашій дитині, як сильно ви її любите.

4. Ти пробачиш мені?

Усі люди недосконалі та роблять помилки, зокрема мами та тата. Найкращий спосіб навчити наших дітей визнавати свої помилки та нести за них відповідальність – це показати їм приклад. Коли вони бачать, що ми, їхні улюблені супергерої, забуваємо про гордість і просимо вибачення, то розуміють, наскільки це важливо.

Часто буває так, що ми змушуємо дитину вибачатися, хоча самі цього не робимо. Цим ми збиваємо з пантелику наших дітей. Ми змушуємо їх до того, що вони не хочуть робити. Тому вони починають почуватися скривдженими. І замість того, щоб співчувати іншій людині, дитина починає шкодувати себе.

Тому щоразу, коли ви думаєте, що припустилися помилки — занадто сильно підвищили голос, застосували незаслужене покарання або проявили несправедливість щодо своїх дітей у будь-якому вигляді, — принесіть їм щирі вибачення, що відповідають їхньому віку. Поясніть, де були неправі, що відчуваєте і що ви усвідомили, і ваші діти зможуть зрозуміти та наслідувати ваш приклад, коли буде потрібно.

5. “Я вірю в тебе” або “Я знаю, ти зможеш”

Відчуття того, що мама та тато вірять у них, робить маленьких дітей всесильними, адже батьки знають усе. І навіть якщо з першого разу щось не виходить, їхня підтримка допомагає не здаватися і пробувати знову.

Це не означає, що ви повинні брехати дітям і говорити, що можете довірити їм все що завгодно, знаючи, що певні речі вони зробити не зможуть. Деякі завдання не підходять за віком, діти ще не готові, або це просто неможливо (наприклад, літати, рухати предмети силою думки чи інші дитячі фантазії). Наша віра має бути реальною та обґрунтованою.

Підтримуючи свою дитину, ви допомагаєте їй розвивати впевненість у своїх силах. Вона почне вірити, що зможе, а це перший крок на шляху успіху. Не здавшись відразу, вона шукатиме альтернативи та рішення, і це просуне її на шляху до мети, адже вона не сумнівається в собі й знає, що досягне її.

6. “Я розумію тебе” або “Я знаю, що ти відчуваєш”

Ця фраза висловлює співчуття і вашу небайдужість до переживань вашого малюка. Дитина знає, що може розраховувати на нашу підтримку та розуміння. І дітям, і дорослим дуже важливо, щоб хтось їх розумів. Це робить людину спокійнішою і дозволяє не почуватися самотньою.

Коли дитина стикається з нерозумінням, вона засмучується, і цей стан може призвести до таких негативних реакцій, як неналежна або агресивна поведінка, необґрунтовані істерики, неконтрольований плач і крик. Так діти вихлюпують усе, що вони накопичили.

Просте та чесне «Я розумію тебе» може мати велике значення. Можна зробити цю фразу значнішою, якщо розповісти якийсь випадок зі свого життя, коли ви пережили схожі емоції. Так дитина зрозуміє, що світ недосконалий, і що погане і добре може статися з будь-якою людиною, навіть із мамою та татом.

7. “Поплач, якщо тобі хочеться”

Плач — це природний стан, плакати можуть і діти, і дорослі у певних ситуаціях. Ми не можемо вибирати, плакати чи ні, це просто трапляється, і це не назавжди. Як тільки ми заспокоюємось, то перестаємо плакати. Коли ви просите дитину не плакати, ви просите її придушити свої емоції. Так він ніколи не навчиться ними керувати.

Загальні фрази на кшталт «будь хоробрим», «чоловіки не плачуть», «все добре» справляють негативний ефект, навіть якщо сказані з добрими намірами втішити наших малюків. Почнемо з того, що перші два твердження — брехня: і хоробрі люди, і чоловіки плачуть, і це не робить їх менш хоробрими або мужніми. Крім того, не все добре, бо якби все було добре, дитина не плакала б. Стверджувати, що все нормально, коли вони відчувають протилежне, означає применшувати їхні почуття.

Тому найкраще, що ви можете зробити, — це дати їм можливість виплеснути те, що накопичилося, вислухати їх і запропонувати свою підтримку. Завжди допомагайте їм усвідомлювати свої емоції у здоровому та позитивному ключі. Емоції та почуття — як позитивні, так і негативні — будуть частиною їхнього повсякденного життя до кінця їхніх днів.

8. «Я пишаюся тобою»

Це ще одна важлива фраза, яку батьки мають говорити дитині. Але робити це потрібно з обережністю і лише тоді, коли цього вимагає ситуація. Наприклад, коли дитина доклала зусиль і змогла чогось досягти. При цьому наголошуйте не на отриманих результатах, а на виконаній роботі, пройденому процесі, подоланих перешкодах і тому факті, що дитина не здалася. Адже, крім результату, також необхідно відзначити її ставлення до справи.

Це так просто і нормально — демонструвати оточуючим гордість, яку ми відчуваємо за своїх дітей: «Мій син почав ходити», «Мою доньку обрали президентом класу», «Мій син закінчив школу з відзнакою». Їхні досягнення – великі чи маленькі – роблять нас настільки щасливими, що ми хочемо розповісти про це всьому світу. Але також дуже важливо ділитися своєю радістю з дитиною, адже вона повинна знати, що ми нею пишаємося.

Але, як ми знаємо з приказки, найкраще ворог доброго. І тут вона підходить дуже до речі. Хвалити дитину потрібно тоді, коли вона це заслуговує. Однак занадто часта похвала без приводу може призвести до того, що ваша дитина стане зарозумілою і поводитиметься добре тільки для того, щоб отримати винагороду.

9. «Твоя думка дуже важлива для мене»

Ми завжди бажаємо найкращого для наших дітей, але вони часто цього не розуміють або їм це не подобається. Це не означає, що дитина повинна робити те, що ми говоримо. Не дозволяти їй висловлювати свою думку і не прислухатися до неї неправильно. Враховуючи думку дитини у розв’язання різних питань, ми підвищуємо її самооцінку і робимо її самодостатньою та активним членом сім’ї.

Дуже важливо навчитися приймати рішення в ранньому дитинстві, оскільки на цьому будуватиметься все доросле життя. Якщо мама постійно говорить дитині, що вона повинна робити, не даючи висловити свої міркування, то коли мами не стане, вона опиниться в повній розгубленості. Тому, за будь-якої можливості цікавтеся думкою дитини. Наприклад, обговоріть з нею плани на вихідні, порадьтеся про подарунок родичу, попросіть вибрати фільм для спільного перегляду.

Уважно вислухавши, попросіть малюка аргументувати свою точку зору та пояснити, чому вона вважає це правильним. Коли син чи дочка ділиться своєю думкою, це корисно не тільки для нього чи для неї, а й для батьків, адже так вони краще впізнають свою дитину.

10. «Вельми дякую»

Як навчити дитину цінувати дії інших людей і висловлювати подяку? Найкраще робити це, показуючи особистий приклад. Ми маємо на увазі не звичайне ввічливе «дякую». Подяка не полягає в хороших манерах та ввічливості. У слова “вельми дякую” ми вкладаємо наступне значення: “Я знаю, що ти зробив, і хочу, щоб ти розумів, що це зробило мене щасливим, і я вдячний тобі за це”.

Є багато випадків, коли ми можемо подякувати нашим дітям.

Щодня: можна знайти безліч приводів, щоб віддячити наших дітей — за будь-яку допомогу нам (посунути стіл або викинути сміття) або виконання своїх обов’язків (наприклад, за прибирання у своїй кімнаті).

За їхню терпеливість: дуже часто, навіть якщо ми цього не помічаємо, нашим дітям доводиться докладати великих зусиль, щоб виявити терпеливість, коли їм нудно: у супермаркетах, у чергах у банку чи в глухих пробках на дорозі. Вони воліли б пограти, але їм доводиться чекати, і з нашого боку було б непогано подякувати їм.

До всього сказаного можна додати, що діти – це частинка нашого серця, що приносить радість і фарби в наше життя. Дитина змушує посміхатися навіть у найважчі моменти, вона головна причина нашої гордості та щастя. І за все це вона заслуговує на величезну подяку.

Які з цих фраз ви найчастіше кажете своїм дітям? Як ви підвищуєте їхню самооцінку?

Джерело: moieptashenia.com

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Все для сімейСуспільство
Останні новини
Останні новини