Як США годували Радянський Союз
Надихаючі історії
27.11.2021
На тлі Американського Дня подяки та Дня, коли світ згадує жертви голодомору 1932-1933, фонд Heritage нагадав про події кінця Першої Світової війни.

Наприкінці війни тодішній Президент США В. Вілсон задля повалення комуністичного режиму був готовий відправити для операції 13 000 американських військових, але майбутній президент США Г. Хувер застеріг його проти цього кроку, мотивуючи це тим, що більшовизм має впасти сам по собі.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

У березні 1919 Хуберт написав Вілсону, що «немає більшої радості для світу, якщо примарні  більшовицькі ідеї продемонструють там свою неспроможність». Хувер був правий про неминуче падіння комуністичного режиму, але помилився щодо часу, коли це має статися та щодо ціни у мільйони життів, яку за це заплатять.

Система колективізації, яку запропонував В. Ленін лишила Радянський Союз у руїнах. На тлі того, що у 1921 році на теренах Радянського Союзу голодна смерть загрожувала щонайменше 35 мільйонам людей, М. Горькому було доручено звернутися до Західних країн за допомогою.

Під керівництвом Хуберта, США розпочали  наймасштабнішу гуманітарну операцію, розгорнувши на території Радянського Союзу 19 000 пунктів гуманітарної допомоги. Там щоденно їжу отримували понад 10 мільйонів людей.

Успіх цієї операції зокрема полягав у тому, що з боку США було задіяно всього лиш 300 американців.

Американська допомога Радянському Союзу була справді дивовижним актом доброзичливості. Жодна інша країна не мала демократичного ідеалізму, економічних ресурсів і національної волі для надання допомоги у такому  масштабі. Проте це також був і політичний крок: спроба переконати відмовитися від комунізму і прийняти демократичний капіталізм Заходу.

Звичайно, комуністи намагались дискредитувати цю допомогу. Проте ця гуманітарна традиція, яку весь світ асоціює зі Сполученими Штатами,  має глибокі корені в християнській культурі та у вірі.

З нашого боку, можливо, варто згадати ці сторінки нашої історії з вдячністю.

Джерело: Theheritage

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України 

Більше рубрик та новин тут.

 

Надихаючі історії