Зеленський підписав указ про передачу сільгоспземель з державної власності у комунальну
Законодавство
16.10.2020
Документ оприлюднено на сайті глави держави

Президент Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільскогосподарського призначення з державної власності в комунальну.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це він заявив, виступаючи на земельному форумі "Земля народу" на Чернігівщині. Президент наголосив, що відсутність ринку землі призвела до того, що вартість одного гектара землі в Україні одна з найнижчих у Європі, пише lb.ua.

"Для більшості українців мати свою землю, працювати на ній та розпоряджатися нею було і є життєво важливим. Але, на жаль, довгий час ця можливість була фейковою. Слова з Конституції про те, що земля є власністю українського народу, були гаслом на папері і не працювали у житті..." сказав Зеленський.

Він зазначив, що 26 жовтня 2020 року всі новостворені громади мають отримати землю в комунальну власність і зможуть використовувати кошти від землекористування для розвитку своїх громад. Загалом, за його словами, місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 млн гектарів землі.

Зеленський також зазначив, що законодавство забороняє продаж земель комунальної власності.

"Ми обіцяли українцям дати реальне право власності українців на свою землю.... Сьогодні я підписую указ про заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність", зазначив президент і підписав документ.

Указ президента України №449/2020 "Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин" оприлюднено на сайті глави держави.

Читайте також: Як започаткувати власну справу в Україні (ВІДЕО)

Указ ухвалено "з метою забезпечення подальшого здійснення реформ у сфері земельних відносин, створення умов для реалізації прав громадян України і територіальних громад у цій сфері".

Документом постановлено Кабінету міністрів активізувати діяльність із передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність, опрацювати питання стимулювання оформлення територіальними громадами права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, передані з державної власності.

Уряду також доручено вжити в установленому порядку заходів щодо врегулювання питання забезпечення набуття гарантованого права громадян на землю під час передачі у комунальну власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, щодо яких громадянам надано дозволи на розробку документації із землеустрою.

Крім того, Кабмін має забезпечити супроводження законопроектів щодо фінансової підтримки фермерських господарств, удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, встановлення прозорого процесу проведення електронних земельних аукціонів, а також вжити в установленому порядку заходів щодо прискорення створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних України.

Нагадаємо, у квітні Зеленський підписав закон про ринок землі ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" №552-IX), який Верховна Рада прийняла вночі 31 березня 2020 року 259 голосами.

Скасування мораторію на продаж землі підтримали депутати фракцій "Слуга народу", "Європейська Солідарність", "Голос" і група "Довіра". Після прийняття закону інші депутати зареєстрували 13 пропозицій про скасування результатів голосування. Ці проєкти були обов'язковими для розгляду, тому спікер парламенту Дмитро Разумков не мав права направляти відповідні закони на підпис президентові.

13 квітня пропозиції поставили на голосування, але жоден з проєктів не набрав необхідної кількості голосів. Того ж дня Рада на позачерговому засіданні розблокувала підписання цього законопроєкту.

Джерело: lb.ua

Фото

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Законодавство