Уряд готовий внести до парламенту ратифікацію Стамбульської конвенції - віцепрем'єр
24.07.2020
Уряд готовий внести на розгляд парламенту законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила віцепрем'єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Наразі наш фокус на найкращому впровадженні цього законодавства, необхідно продемонструвати на життєвих прикладах в Україні, що таке законодавство ефективно працює", - сказала Стефанішина, яку цитує офіс віцепремєра.

Вона також додала, що сьогодні Україна на крок ближче до ратифікації Стамбульської конвенції, оскільки парламент попереднього скликання вже ухвалив закони, які фактично впроваджують основні положення.

"Уряд взяв лідерство у питанні забезпечення рівності чоловіків та жінок в Україні. Крім того, я неодноразово наголошувала, що питання боротьби з домашнім насильством є одним з моїх пріоритетів", - зазначила Стефанішина.

В цей час, коли Україна намагається без зволікань ратифікувати Стамбульську конвенцію, Європа відмовляється від цього документу, побачивши його небезпеку. Так, нещодавно Міністр сім'ї Польщі оголосила підготовку до скасування небезпечної для сім'ї Стамбульської конвенції. Також Парламент Угорщини відмовився її ратифіковувати

Крім цього, Туреччина також оголосила про бажання розглянути вихід із Стамбульської конвенції, бо її ратифікація - це помилка. 

Враховуючи це, ми бачимо дуже важливий сигнал для України, адже Турчеччина і Польща, які прожили з даним документом кілька років, побачили його небезпеку і тепер від нього хочуть відмовитися! 

Читайте також: Підводні камені Стамбульської конвенції та чому ми проти її ратифікації

Довідка

1) Ми виступаємо проти насилля взагалі та насильства стосовно жінок і домашнього насильства.

2) В Україні в 2017 році прийнято закони про запобігання домашньому насильству, які створили більш досконале законодавче поле, ніж ті норми, що пропонує конвенція, тому в її ратифікації немає необхідності. («Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами»  (реєст. номер № 4952) та  «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (реєст. номер № 5294).

3) Кожна держава, яка підписала міжнародний договір має суверенне право не ратифікувати, але при цьому виконувати ключові норми через призму законодавства.

Наприклад, США, які вважаються найбільшою демократією в світі, часто підписували, але не ратифікували ключові міжнародні угоди (Кіотський протокол до Рамкової конвенції зі зміни клімату, Конвенцію ООН з морського права тощо), що не заважало їм запроваджувати ефективний механізм регулювання тих чи інших відносин на рівні національного права.

Варто зазначити, що 10 країн – членів Ради Європи – підписали, але не ратифікували Стамбульську конвенцію (серед них такі держави як Велика Британія, Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Республіка Молдова, Чеська Республіка, Словаччина).

4) Стамбульська конвенція вводить та зобов’язує використовувати визначення поняття “гендер” та похідні від нього.

На відміну від загального уявлення про гендерну рівність (чи заборону гендерної дискримінації) як рівність виключно між чоловіком та жінкою (чи заборону дискримінації на підставі статі) в різних сферах суспільного життя, відображеного, зокрема, в Законі України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, Стамбульська конвенція впроваджує інше розуміння поняття “гендер”  (стаття 3) та проводить чітку різницю між поняттями стать та “гендер”  (пункт 3 статті 4). Фактично, Стамбульська конвенція словом «гендер» замінює визначення статі, але наділяє його новою суттю, зокрема, тим, що це «соціально закріплені ролі».  

5) Стамбульська конвенція забороняє робити застереження до тих  положень договору, які прямо суперечать основам публічного порядку в Україні, які стосуються введення понять «гендер», «сексуальна орієнтація» та похідних від них, а також включенням до тексту Конвенції сумнівного зобов’язання держав щодо викорінювання уявлень про стереотипні ролі чоловіків та жінок.

6) Ратифікація конвенції надає на невиправданих підставах додаткових переваг ЛГБТ-спільноті, що матиме наслідком непропорційне обмеження та порушення прав і свобод інших осіб. 

За матеріалами: Європейська правда

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!