В Україні понад мільйон дітей опинилися на межі голоду через карантинні обмеження
12.05.2020
У Мінсоцполітики розповідають про збільшення виплат, але багатодітні родини кажуть, що цього не вистачає

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Понад мільйон дітей 1 млн 400 тис. в Україні опинилися за межею бідності через карантинні заходи під час пандемії,  це найсвіжіші розрахунки експертів ЮНІСЕФ. Найважче одиноким матерям, багатодітним та родинам-опікунам сиріт. У Мінсоцполітики тільки за період карантину виявили 35 тисяч сімей, які опинилися в кризовій ситуації, йдеться в ТСН.19.30.

На порозі виглядають волонтерів із іжею п'ятеро дітей родини Бодорацьких, так виживають в карантині. «Щось приносять, а в нас не так щоб багато їжі, смачненьке приносять, можуть цукерки принести. Я змушена просить, ми навіть за два роки старались самі вижити, а це просто зв'язані руки», каже мама сімейства.

Мама Світлана соцпрацівник виховує дітей одна після раптової смерті батька. На шестеро дітей у них однокімнатне соціальне житло. Жити усі гуртом навчились. Робити уроки онлайн усі п'ятеро школярів з одним маминим телефоном теж освоїли. Проте карантин усе змінив. «Карантин сбив з пантелику, в школі було безкоштовне харчування сніданок, обід. А тепер це все дома», каже жінка.

Дітям, які цілодобово вдома щодня потрібно кілограм крупи, пачка цукру, кілька хлібин, і звісно ще просять постійно щось смачненьке. 41-річна Світлана зізнається, що іноді не знає, чим нагодувати дітей. «Я не з тих, хто проситиме, мені простіше піти заробити, але не можу заробити фізично, не встигаю, у мене немає вертольотів, літаків», плаче Світлана.

Додаткові заробітки мама втратила, бо нікуди не може добратись. Тисячу гривень допомоги від міста на карантині не врятували. Цей карантин волонтери називають голодним у багатодітних родинах чи не щодня виникає питання: «Чим нагодувати дітей?»

Читайте також: Що роблять інтернати на карантині? 42000 вихованців відправили по домівках (ВІДЕО)

У найбільш охопленому коронавірусом регіоні, на Чернівеччині, волонтерка Марта Левченко щодня в карантин збирає продукти саме для таких родин. Їх фото викладає у соцмережах, і списки не меншають.

В Мінсоцполітики України те, що діти живуть впроголодь, не визнають. «Не погоджусь із цим, якби держава відвернулась і перестала виплачувати соцдопомоги. А сьогодні збільшено виплати соцдопомоги», каже місцевий чиновник.

Як приклад, де шукати порятунок, урядовці радять на сайті Мінсоцполітики знайти платформу «Допомога», де можна онлайн подати заявку, і щонайменше продуктами тут точно обіцяють допомогти.

Експерти ЮНІСЕФ прогнозують, що самотужки із бідністю після карантину не справляться мільйони родин: "Навіть за оптимістичним сценарієм, за межею бідності опиняться додатково шість мільйонів українців, включно з 1,4 мільйона дітей. Найгірша ситуація з багатодітними родинами, сім'ями з дітьми віком до трьох років, самотніми батьками та пенсіонерами віком від 65 років".

Поки допомоги від онлайн-платформи і урядовців не вистачає, до дітей навідались волонтери, які цю родину опікують. «Ця родина мотивована, до карантину ходила до нас на англійську, комп'ютерні курси. Мама одна виховує дітей, і допомоги в неї немає», розповідають волонтери.

Діти можуть поласувати смачним, а ще радіють волонтерським книгам та дезинфекторам. Проте нині у дітей бонус завдяки невідомим сусідам: ті просто під двері поставили пакунок із борщовим набором. «Там було м'ясо і діти одразу попросили борщу», каже мама сімейства.

Переглянути відео можна тут.

Всеукраїнський Собор закликає молитися за такі родини та допомагати, якщо ви знаєте ці чи інші сім'ї з подібними потребами та знаходитесь поруч. 

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Світлана Березівська

Джерело: tsn.ua

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо ідеї побудови християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Останні новини
Останні новини