В Україні відкрили перший пам'ятник жертвам єврейських погромів
30.06.2020
30 червня в місті Тетіїв (Київська область) відкрили перший в Україні меморіал жертвам єврейських погромів періоду Громадянської війни 1918-1920 років. У березні 1920 року в містечку було вбито близько 4000 євреїв

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це повідомляє ukranews.com з посиланням на інформаційне агентство УНІАН.

Підкреслимо, що мова йде саме про жертви погромів, а не Голокосту Таких пам'ятних знаків в Україні є чимало, в тому числі, є і в Тетієві. А ось данину пам'яті жертвам погромів в Україні віддали вперше.

Меморіал урочисто відкрили на території колишнього єврейського кладовища.

"Вперше про єврейську історію міста я почув від свого заступника Олени Коцеруби, сказав мер Тетієва. Архівні документи шокували: 100 років тому місто було фактично знищено в погромі. Шок змішався з подивом, так як до цих пір в Тетієві не було навіть таблички зі згадкою тих жахливих подій".

Під час Громадянської війни в єврейських погромах загинуло близько 200 тис. чоловік. У свій час Тетіїв був єврейським містечком: понад 80% мешканців були євреями. Однак вже багато років євреїв в місті немає взагалі. Жахливий погром у березні 1920 року, який влаштував загін отамана Оверка Куравського, знищив три чверті тогочасної громади 4000 осіб.

"Коли ми будували меморіал, навколо крутилися багато дітей, підкреслив Роман Майструк. Їм дійсно цікава ця історія. І якщо ці діти не просто прочитають написи на пам'ятнику, а зроблять висновки, то ще не все втрачено в нашому місті".

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Ірина Дорофейчук

Джерело: ukranews.com

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!