В Україні зареєстрували перший випадок коронавірусу. Пам’ятка для церков
03.03.2020
В Україні діагностували перший випадок захворювання на коронавірусну інфекцію Covid-19. Про це на брифінгу 3 березня 2020 року заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Хворий чоловік, який разом із дружиною повернувся з подорожі Італією, через два дні виявив у себе симптоми коронавірусу. Він був доставлений до спеціально визначеної у Чернівецькій області лікарні, повідомляє 5.ua.

Симптоми з'явилися 28 лютого, госпіталізація відбулася 29 лютого, а надвечір понеділка, 2 березня, – був підтверджений коронавірус. У дружини наразі симптомів не спостерігається.

"Всі матеріали та зразки передано до вірусологічної лабораторії ВООЗ, але випадок зареєстровано в Україні, і ми розпочали працювати з контактними людьми, з якими контактувала ця людина", – зазначив під час брифінгу Віктор Ляшко.

Понад 80% пацієнтів переносять коронавірус у легкій формі

Новий китайський коронавірус Covid-19 менш смертельний за інші коронавіруси - таку заяву зробила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), повідомляє 5.ua.

"Також з'ясувалося, що Covid-19 не такий смертельний, як інші коронавіруси, включаючи ГРВІ та МЕРС. Понад 80% пацієнтів мають легкий Covid-19 та видужають. Приблизно в 14% випадків вірус викликає важкі захворювання, включаючи пневмонію та задишку", – йдеться у повідомленні.

При цьому в організації додали, що лише 5% пацієнтів мають критичні захворювання.

"І близько 5% пацієнтів мають критичні захворювання, в т.ч. дихальну недостатність, септичний шок та поліорганну недостатність", – додали у ВООЗ.

Дітей серед хворих дуже мало

Велика частина хворих - це жителі Китаю, але випадки зараження коронавірусом зафіксували ще у понад 50 країнах.

У недавньому дослідженні, результати якого опублікував медичний журнал Journal of the American Medical Association, йдеться, що захворювання торкнулося, перш за все, людей у ​​віці від 40 до 59 років.

Пам’ятка для церков щодо коронавірусу COVID-19

  1. Потрібно зберігати спокій. Господь контролює наше життя та оберігає. Однак потрібно дотримуватися медичних рекомендацій заради наших ближніх.

  1. 80% захворювань проходить в легкій формі, 20% від усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є тяжкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів.

  1. Хто в групі ризику?

Вразливою групою є люди похилого віку та люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом – вони більш схильні до розвитку тяжких захворювань.

  1. Дітей серед хворих дуже мало, імунна система дітей добре підготовлена ​​до боротьби з вірусами. Вони можуть заразитися і якщо імунна система міцна то захворювання у них буде у м'якій формі, або це може бути взагалі безсимптомний перебіг хвороби.

  1. Коронавірус передається через кашель і чхання хворої людини. Дрібні частинки під час кашлю можуть осідати на навколишніх предметах.

  1.  Скільки вірус живе на поверхнях? Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.. Інші люди можуть підхопити вірус, торкаючись цих предметів, а потім торкаючись брудними руками обличчя - очей, носа, рота, бо вірус передається через слизову оболонку. 

  1. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м. 

  1. Характерні симптоми коронавірусу при респіраторній формі.

На початковому етапі зараження ознаки коронавірусу збігаються з усіма ознаками звичайної застуди.

Як повідомляє портал medikom.ua, при захворюванні спостерігається

- біль при ковтанні, чханні;

- риніт;  головний біль;

- сухий кашель;

- підвищення температури;

- лихоманка;

- м'язовий біль.

  1. Що робити якщо виявили можливі симптоми захворювання?

При появі найменших симптомів захворювання рекомендується перебувати вдома та не виходити. Важливо !! Не їхати до лікарні, бо таким чином ви можете заразити багато людей, не залежно від того чи це грип чи коронавірус. 

  1. Як захиститися від захворювання?

Міністерство охорони здоров’я рекомендує для профілактики захворювання дотримуватись стандартних заходів:

- часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами після вулиці, особливо телефон та інші предмети, де збираються бактерії;

- під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. 

- уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

- якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, то надівайте медичну маску, щоб обмежити поширення вірусу, акцентуємо увагу що маска не захищає від зараження! 

  1.  Що робити, якщо запідозрили коронавірус у себе?

Залишайтеся вдома, якщо захворіли. Зателефонуйте в лікарню та повідомте, що у вас є ознаки захворювання. Уникайте тісного контакту з іншими людьми. Регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні. Використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно замінювати раз на 1,5-2 години).

Детальніше про Коронавірус тут - covid19.com.ua.

Пам’ятка для церков щодо коронавірусу COVID-19 для завантаження тут.

Всеукраїнський Собор закликає молитися за людей, які захворіли на коронавірус та інші хвороби, аби Господь зцілив та підтримав їх. Молимося, щоби Його захист перебував над усім світом, а особливо — над найбільш уразливими до коронавірусу людьми похилого віку, дітьми та людьми з ослабленим імунітетом.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

За матеріалами: moz.gov.ua, tsn.ua, medikom.ua, 5.ua, bbc.com

 

Останні новини
Останні новини