Ватикан: "Гендерна ідеологія – перешкода для дійсного захисту жінок"
Загрози та виклики
04.12.2023
Виступаючи в рамках зустрічі країн, що приєдналися до Договору про заборону ядерної зброї, під час дебатів на тему захисту жінок Постійний Спостерігач Святого Престолу вказав на важливість точності висловлювань, які ґрунтуються на біологічному визначенні статі, оскільки «ідеологізована» мова може стати на заваді впровадженню угод в життя

Договір про заборону ядерної зброї (ДЗЯЗ) і Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) доповнюють і сприяють один одному, тому логічно, що вони повинні просуватись паралельно. Таку рекомендацію висловив архиєпископ Ґабріелле Качча, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, виступаючи 1 грудня в Нью-Йорку в рамках другої зустрічі держав-учасниць Договору про заборону ядерної зброї.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Щоби сприяти ефективному виконанню зобов'язань, викладених в ДЗЯЗ, Святий Престол закликає використовувати потенціал Міжнародної системи моніторингу та її дані. Договір про заборону ядерної зброї доповнює Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, який, як зазначає архиєпископ Качча, «незважаючи на обмежені зусилля», докладені для його виконання, «залишається наріжним каменем режиму роззброєння і нерозповсюдження», пише catholicnews.org.ua.

Захист жінок від наслідків радіаційного опромінення

В іншій промові, виголошеній в рамках дискусії про імплементацію гендерних положень Договору про заборону ядерної зброї, ватиканський дипломат, спираючись на нові наукові дані, торкнувся питання непропорційного впливу ядерної радіації на жінок і дівчат. Оскільки існують докази того, що дівчатка, які піддаються впливу радіації від народження до п'ятирічного віку, «майже в десять разів частіше хворіють на рак протягом життя, ніж типові європейські особи чоловічої статі», представник Святого Престолу висловив стурбованість тим, що «нинішні нормативні рамки щодо радіаційного впливу, які використовуються в усьому світі, не захищають належним чином жінок, дітей та ненароджених».

Святий Престол зазначає необхідність подальших досліджень факторів, що викликають такий непропорційний вплив, адже «без міцної наукової бази» буде важко ефективно виконувати зобов'язання Договору. Звідси заклик до досліджень «впливу радіаційного опромінення на здоров'я матері і плоду, що може призвести до втрати фертильності, викиднів і вроджених дефектів», а також «забезпечити, щоб жінки, які зазнали впливу іонізуючого випромінювання, отримували адекватну допомогу для збереження свого здоров'я і здоров'я своїх дітей».

Перешкоди з боку гендерної ідеології

Водночас, «Святий Престол не може підтримати рекомендації, що містяться в доповіді». Архиєпископ Качча виділив серед «вкрай проблемних елементів» невизначену мову про стать, використання неправових термінів, коли йдеться про жертв у контексті надання допомоги, мову, що викликає розбіжності в питаннях медичної допомоги.

Ватиканський дипломат підкреслив, що «всі посилання в Договорі на "стать" Святим Престолом розуміються відповідно до звичайного і загальноприйнятого вживання і значення слова "стать", заснованого на чоловічій і жіночій біологічній ідентичності».

«Спроби деяких доповідачів переосмислити цей термін таким чином, щоб не визнати біологічну основу статі, – додав Постійний Спостерігач Святого Престолу. – не тільки загрожують підірвати виконання Договору, але й відволікають увагу від реальних потреб жінок і дівчат, які піддаються впливу радіації від діяльності, пов'язаної з ядерною зброєю».

Джерело: catholicnews.org.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Загрози та викликиХристиянський світЄвропа та світ
Останні новини
Останні новини