Верховна Рада перенесла на 3 грудня голосування законопроекту 3900, який допоможе ліквідувати «Християнську етику» та «Основи сім’ї»
Загрози та виклики
02.12.2020
Після ряду невдалих спроб всі сили ліберального лоббі кинуто, аби переламати Верховну Раду. Третім питанням завтра, 3 грудня, поставлено законопроект 3900, який допоможе ліквідувати «Християнську етику» та «Основи сім’ї». Це гарантує стовідсотковий розгляд цього законопроекту та голосування. Закликаємо дзвонити, писати депутатам та молитися, аби голосування провалилося.

Сьогодні народні депутати не розглядали законопроект 3900. Однак, він переноситься на завтра, тому закликаємо продовжувати активно виступати проти прийняття законопроекту 3900 та писати листи.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Законопроект №3900 "Щодо забезпечення якості навчальної літератури" небезпечний тим, що в ньому закладено механізм, через який можна ліквідувати в школі всі просімейні учбові програми та християнську етику, а також викреслити з інших підручників будь-яку інформацію щодо сімейних та національних цінностей нашого народу під приводом, що на чиюсь думку вона має ознаки дискримінації. 

Блокування просімейних та духовно-моральних програм та позбавлення їх грифу (схвалення)

Якщо заглянути всередину законопроекту 3900, то ми бачимо, що його автори під гарними лозунгами та поруч із позитивними змінами закладають механізм для боротьби з просімейними та духовно-моральними учбовими програмами, які на сьогодні викладаються в школах як курс за вибором, але проти яких не могли придумати легітимний механізм, аби їх ліквідувати.

Законопроект 3900 пропонує: “У освітньому процесі в закладах освіти може використовуватися навчальна література, яка... не може містити висловлювань, зображень, відео- чи аудіоматеріалів дискримінаційного характеру…”. Таке розмите твердження «матеріали дискримінаційного характеру» насправді буде інструментом, аби заборонити в підручниках національні сімейні та духовні цінності нашого народу, бо завжди знайдеться хтось, хто заявить, що це має ознаки дискримінації. 

Антискримінаційна необ’єктивна експертиза

Українська громадськість на прикладі сумновідомої антидискримінаційної експертизи навчальних програм вже побачила, що так звані “громадські експерти”, фінансовані за кошти ідеологічно ангажованих закордонних фондів, можуть визнати дискримінацією будь-що: зображення повної родини, жінки і чоловіка як пари чи подружжя, дівчинки, одягнутої як дівчинка, і хлопчика з "хлопчачими" іграшками. Це все буде робитися під гаслом того, що ця інформація має ознаки дискримінації. Увага! Не дискримінує когось, а має ознаки. Тобто комусь щось здалося, і все! Відтак, така норма проекту Закону №3900 є проблемною та неприпустимою.

Якщо ми згадаємо основні скандали навколо зазначеної антидискримінаційної експертизи, то на думку спадає декілька випадків з підручниками в МОН, коли так звана «антидискримінаційна експертиза» рекомендувала викреслити з підручників «батьків» та замінити на «рідних», рекомендувала не говорити про «традиційну сім’ю» бо це теж дискримінація і т. д.

Які небезпеки для діючих учбових програм приховує зазначений законопроект?

У статті 75 Закону про освіту пропонується добавити такий абзац: 

«Навчальна література, що виготовляється (придбається) за кошти місцевих бюджетів, юридичних та фізичних осіб, може проходити експертизу за ініціативи авторів (авторських колективів), розробників, видавців або на підставі звернення фізичних та юридичних осіб у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки».

Звертаємо вашу увагу, що автори прописують в своєму законі, що вимагати проведення експертизи (зокрема антидискримінаційної) можна на підставі звернення громадян або юридичних осіб. 

Ті, хто слідкували за епопеєю з спробою позбавити схвалення/грифу програми «Основи сім’ї», бачили, що це було ініційовано через звернення групи батьків у 50-60 осіб та 5-6 організацій. Однак, так як цей механізм не був закріплений у законі, то довести до кінця даний план не вдалося, бо з одного боку це був не врегульований законом механізм, а з іншого боку —  на підтримку програми прийшло звернення близько 10000 громадян і батьків та близько 100 організацій, що змусило МОН вести себе в рамках закону.

Саме тому в законопроект 3900 вирішили внести механізми, за допомогою яких ліберальні та ЛГБТ-організації зможуть блокувати та позбавляти грифу ті програми, які, на їх думку, когось дискримінують.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради не підтримує 3900

Цікаво, що введення в профільне законодавство щодо освіти зазначених ідей щодо експертизи не підтримує Головне науково-експертне управління Верховної Ради, яке зазначило:

«Насамперед зазначимо, що відповідно до ст. 4 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» включення положень, які тим чи іншим чином забороняють дискримінацію в галузеве законодавство, є недоцільним. Крім того, це може породити прецедент щодо необхідності включення антидискримінаційних положень і до інших законодавчих актів, що вбачається зайвим. Більш логічним вбачається врегулювання на основі положень Конституції України (наприклад, не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками (ч. 2 ст. 24); шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка (ч. 1 ст. 51)) та законів України питань їх виконання в підзаконних нормативно-правових актах»

Саме питання протидії дискримінації є важливим, і як церкви, так і всі свідомі громадяни виступають проти дискримінації. Однак боротьба з нею не має бути знаряддям у нав’язування чиєїсь ідеології та містити в своїй основі бажання переламати сімейні та моральні цінності цілого народу та загнати дітей і суспільство в придуману кимось аморфну парадигму, де нормальні цінності стають ненормальними і дискримінаційними, а якісь збочення отримують привілейований статус та нав’язуються.

Враховуючи зазначене, закликаємо продовжувати активно виступати у фейсбуку та інших соцмережах проти прийняття законопроекту 3900. Зокрема, закликаємо писати листи на Голову Верховної Ради України та народних депутатів.

Проект звернення тут

Список електроних адрес депутатів-мажоритарників.

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини