Ліберальні організації добилися того, що віруючих переслідуватимуть за критику збочень
Новини Всеукраїнського Собору
14.11.2019
Парламентський комітет відхилив поправки, підготовлені релігійною спільнотою до законопроекту №0931 та рекомендував прийняти його в другому читанні та в цілому. Прийняття закону в даному вигляді стане інструментом для обмеження та переслідування свободи совісті й свободи вираження поглядів в Україні. Після його прийняття священнослужителі та віруючі не зможуть висловлювати осуд ЛГБТ поза церковним приміщенням, бо за це їх каратимуть та порушуватимуть кримінальні провадження. Окрім цього, релігійні організації позбавлять права відмовляти у працевлаштуванні представникам ЛГБТ чи іншим людям, які ведуть гріховний спосіб життя. У разі відмови церкви чекають серйозні штрафи та покарання.

14 листопада 2019 року  відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, на якому розглянули поправки до другого читання проекту Закону №0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу. 

На засіданні була присутня велика  делегація від Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка представляє всі конфесії. Голові комітету Д.Лубінцю  було передано лист-звернення від ВРЦІРО та озвучено поправки, які захищають право віруючих на право вільного вираження думки відповідно до свободи віросповідання.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова, яка теж була присутня на засіданні, висловилася категорично проти пропозицій та поправок, які подала ВРЦіРО та закликала прийняти закон без них. Після цього Комітет проголосував за те аби відхилити поправки від Ради Церков. 

Законопроект №0931 посилює норми закону щодо протидії дискримінації, запроваджуючи такі нові розпливчасті поняття, як “віктимізація”, “дискримінація за асоціацією”, “множинна дискримінація”, забороняючи всі форми дискримінації, визначені законом. Враховуючи розпливчатість даних понять, відкриваються широкі ворота для покарання віруючих за будь-які критичні зауваження чи дописи у соцмережах щодо гріховних збочень.  При цьому Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини надаються повноваження видавати “обов’язкові для виконання вимоги (приписи) щодо усунення порушень законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації”, а також право складати “протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності” та направляти їх до суду.

Водночас до Кодексу України про адміністративні правопорушення законопроект №0931 пропонує внести нову статтю 18848, яка передбачає накладання штрафів від 3400 до 11900 гривень за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації. Таким порушенням може вважатися “пряма або непряма дискримінація, утиск, відмова в розумному пристосуванні, підбурювання до дискримінації, пособництво у дискримінації чи віктимізація”, а також “множинна дискримінація або повторне протягом року вчинення будь-якого правопорушення”, передбаченого цією статтею. При цьому передбачається скасувати кримінальну відповідальність за дискримінаційні дії, яка зараз передбачена статтею 161 Кримінального кодексу України.

Боротьба з дискримінацією у даному законопроекті нівелює основоположні права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання.

Тобто релігійні організації не матимуть права відмовити людині гомосексуальної орієнтації у працевлаштуванні в релігійній громаді на якісь адміністративні чи технічні роботи. Або ж, якщо священик захоче поза церквою  заявити, що гомосексуалізм — це гріх, то його звинуватять у підбурюванні до дискримінації, за що очікує відповідальність, навіть до кримінальної. А звичайний громадянин взагалі не матиме права критикувати ЛГБТ, бо його звинуватять в дискримінації. 

Наявні у законопроекті застереження щодо дискримінаційних дій є надто вузькими, оскільки стосуються лише внутрішньої діяльності релігійних організації та оминають публічну сферу.

До прикладу, не повинні вважатися дискримінацією, але законом це не передбачено, такі ситуації, коли з’являються заперечення на підставі релігійних переконань та свободи совісті, керуючись якими лікар-гінеколог та акушер відмовляється робити аборти, евтаназію чи операцію зі зміни статі; посадовець відмовляється оформлювати одностатеві шлюби; підприємець відмовляється робити продукцію з гаслами, що пропагують аморальні ідеї, які суперечать його совісті; а релігійні діячі на підставі Священного Писання публічно проповідують про гріх гомосексуалізму чи ведуть публічну дискусію, аргументуючи на користь конституційної норми про шлюбний союз лише для одного чоловіка та однієї жінки.

Серед загроз прийняття даного законопроекту є приховане закріплення в Законодавстві України сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності як захищених ознак. Адже законопроект №0931 змінює відповідні положення у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», не згадуючи ознак СОҐІ у  явному вигляді.

Нагадуємо, що минулого скликання Верховної Ради даний закон йшов під номером №3501 та під тиском ліберальних організацій був проголосований в першому читанні із цілим рядом небезпечних норм. 

Проти його прийняття виступала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій та християнська спільнота, завдяки цьому вдалося не допустити його розгляд парламентом у другому читанні.

На сьогодні Верховна Рада ІX скликання має повторно проголосувати за даний законопроект у другому читанні.   

Враховуючи викладене, просимо активно молитися за те, аби депутати мали мудрість не підтримувати у зазначеному вигляді проект Закону №0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу. Адже це є інструментом для обмеження свободи совісті та свободи вираження поглядів в Україні.

Закликаємо писати звернення до Верховної Ради на голів фракцій та народних депутатів від громадських та релігійних організацій з проханням не голосувати за проект закону №0931 без поправок релігійної спільноти. 

Новини Всеукраїнського Собору
Останні новини
Останні новини