Володимир Зеленський виступає за приєднання України до Стамбульської конвенції, проти якої виступає Всеукраїнська Рада Церков
Загрози та виклики
01.12.2021
Офіс Президента України повідомив, що наразі завершується підготовка до подання на розгляд Верховної Ради України проекту закону «Про ратифікацію Стамбульської конвенції (Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами)». 

Позиція Володимира Зеленського щодо необхідності приєднання України до цієї Конвенції принципова й незмінна. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Після завершення відповідних процедур Глава держави буде готовий внести на розгляд парламенту вказаний законопроект

Конвенція не дасть нічого нового для боротьби з насиллям

Торкаючись питання запобігання домашньому насиллю найперше необхідно акцентувати, що ми активно виступаємо проти насилля взагалі та насильства стосовно жінок і домашнього насильства. Саме тому сьогодні особливо важливим є об’єднання зусиль влади, світської та релігійної громадськості саме навколо вирішення проблеми домашнього насильства, яке збільшилося в умовах запровадженого в Україні карантину. Посилення захисту від насилля нині ніяк не пов’язано з ратифікацією Стамбульської Конвенції, яка крім баагатьох позитивних аспектів несе небезпечні правові норми.

Варто зазначити, що всі аспекти пов’язані із сумнівними положеннями Стамбульської конвенції вирішили українські законотворці, які підготували та в 2017 році проголосували Закони України: «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами»  (реєст. номер № 4952) та  «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (реєст. номер № 5294). Ці закони внесли в законодавство України не просто всі юридичні норми саме щодо протидії домашньому насильству, яких вимагає Конвенція, але насправді в даних законах закладено набагато досконаліший юридичний механізм, ніж ті норми, що зафіксовані в Конвенції. За свідченням авторів законів та багатьох експертів, ці закони створили більш досконале законодавче поле, ніж те, що пропонує Конвенція, тому в її ратифікації немає необхідності. 

Дані закони були підтримані Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, яка виступає проти насильства, але проти того аби під прикриттям цієї важливої теми  приймалася Стамбульська конвенція, що несе з собою приховані постулати ЛГБТ.

Важливо акцентувати, що прийняття Конвенції ніяк не покращить законодавче поле стосовно боротьби з домашнім насильством, бо юридичні механізми Конвенції гірші ніж ті що уже працюють в українському законодавстві. 

Чим небезпечна конвенція?

Ратифікація Конвенції автоматично означає, що ми зобов’язуємося запровадити в законодавство України все, що вона вимагає. Це пов’язане з тим, що після ратифікації міжнародні документи є вищими над законами і кожна держава має скорегувати свої закони відповідно до цих документів. Враховуючи, що  Стамбульська Конвенція є базовим документом у ряді міжнародних документів які, декларуючи дуже правильні та потрібні речі, паралельно легалізовують і запроваджують поняття, що руйнують природні погляди на сім’ю,  та два види статі - чоловіка та жінки. 

Саме тому потрібно не допускати порушення ст. 51 нашої Конституції яка декларує, що сім’я, це  союз жінки і чоловіка. Через ратифікацію Стамбульської конвенції відбудеться розмивання поняття статей шляхом офіційного запровадження терміну «гендер», який дотепер не має чіткого юридичного визначення; а також від впливу шкідливих девіацій на незрілу психіку неповнолітніх громадян. 

На даний час законодавство України вживає термін «гендер» як синонім терміну «стать» у його традиційному, біологічному значенні. Стамбульська Конвенція натомість визначає термін «гендер» як соціально-закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків. Тобто, як соціально-культурну стать, яка не тотожна біологічній. Після ратифікації Конвенції все національне законодавство, де застосовано термін «гендер» повинно бути приведене до такого розуміння терміну, яке існує у Конвенції. Чи хочуть цього українці? 

Кожна держава, яка підписала міжнародний договір, має суверенне право не надавати згоду на його обов’язковість, тобто не ратифіковувати, але при цьому не діяти в порушення його об’єкту та мети. Є держави - члени Ради Європи, які не підписали і не ратифікували Стамбульську конвенцію. Є держави, які підписали, але не ратифікували (серед них такі держави, як Велика Британія, Греція, Швейцарія тощо). А, наприклад, Туреччина не лише відкликала свою ратифікацію Конвенції, але і скасувала свій підпис, а Польща нині готується до процесу денонсації.

Україна вже підписала Стамбульську Конвенцію і прийняла закони для її реалізації, а це означає, що ми виконуємо положення і рекомендації цієї Конвенції. Тепер ми маємо лише відпрацьовувати ефективне виконання діючих законів та запроваджувати ефективний механізм регулювання відносин та запобігання насильству. Цьому не поможе  ратифікація Конвенції. 

Конвенція також зобов’язує до навчання учнів та студентів про т.з. не-стереотипні гендерні ролі, тобто до сексуальної освіти у форматі, які лобіюють зокрема ЛГБТ-рухи. Натомість, дослідження Агентства з фундаментальних прав людини (офіційна інституція ЄС) доводить, що у країнах які давно і активно просувають гендерну ідеологію (Німеччина, Норвегія, Данія) показники насилля стосовно жінок є найвищими в ЄС, що доводить хибність таких підходів та освітніх практик.

Традиція, культура і релігія в Конвенції згадані лише як загрози, як чинники насилля при повному ігноруванні їхніх позитивних впливів на людину і суспільство.

Враховуючи зазначене, закликаємо активно  поширювати цю інформацію, а також писати в соцмережах, що Україна не має підміняти ефективне виконання діючих законів та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством на ратифікацію Стамбульської конвенції, для реалізації якої прийняті більш досконалі закони, ніж вона пропонує, а її ратифікація добавить в законодавство лише норми, що  просуватимуть постулати ЛГБТ.

Окрім цього закликаємо стукати до всіх депутатів місцевих рад, аби вони ініціювали місцеві ради, щоб приймати проекти рішень на захист сім’ї та проти ратифікації Стамбульської конвенції, яка є малоефективною.

Проєкт рішення за посиланням тут

Проєкт звернення громадян за посиланням тут

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини