Як правильно допомагати дітям в інтернатних закладах: покрокова інструкція
03.06.2020
Везти купу м'яких іграшок до дитячого будинку з нагоди 1 червня — поганий варіант допомоги дітям

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Що потрібно робити, аби дійсно допомогти, 24 каналу розказала програмна директорка "СОС Дитячі Містечка Україна" і голова правління "Української мережі за права дитини" Дар'я Касьянова.

Що потрібно знати про дітей в інтернатних закладах?

Що там зараз перебувають близько 100 тисяч дітей. Із них лише 6-8 тисяч — діти-сироти та позбавлені батьківської опіки. Переважна більшість — це діти, у яких є батьки, але вони зараз не можуть їх виховувати.

Причини, з яких діти опинилися в інтернаті, можуть бути різні. Наприклад, 30-40% діти з інвалідністю, яких батьки були змушені віддати в інтернатний заклад, тому що у громаді для таких дітей немає ніяких послуг. Це не означає, що батьки погані. Просто держава не надала їм можливості виховувати дитину вдома. Зрештою, навіть, якщо у загально прийнятому суспільному розумінні мама є поганою, для своєї дитини вона лишається найкращою у світі.

Переміщення до інтернатного закладу для дитини завжди травма. Вони все одно переживають і усвідомлюють, що незрозуміло, коли приїдуть батьки, чи приїдуть вони взагалі, і не уявляють, як далі буде складатися їхнє життя.

З чого починати допомогу дітям в інтернатних закладах?

З пошуку хорошої волонтерської організації, яка якісно допомагає дітям. Відрізнити якісну організацію від всіх інших можна дуже просто: якісні організації готують своїх волонтерів.

«Якщо хтось пише: "Народ, скидаємося, завтра їдемо в дитячий будинок!", це профанація у чистому вигляді. Не можна навмання просто так приїхати до дитячого будинку: це не зоопарк. Якщо ви хочете допомогти дітям, я б рекомендувала знайти організацію, яка з вами проведе організаційну підготовку», сказала Касьянова.

«Під час зустрічі із представниками такої організації ви розкажете їм про себе, волонтери розкажуть про себе, організують зустріч із психологом, де пояснять, що за діти перебувають у закладі і до чого потрібно бути готовим. "Розкажуть, чому не можна вестися, якщо дитина підходить і тихесенько шепоче на вухо: "Ти такий класний! Купи мені iPhone". Багато хто просто не готовий до реальності дитячих будинків. До поїздок туди потрібно готуватися», — наголосила вона.

Підготовка до поїздки є особливо важливою в умовах карантину, аби підступний коронавірус не потрапив до інтернатної установи. Дотримуватися правил безпеки дуже важливо: там, де багато людей, є ризик спалаху інфекції.

Якщо ви вирішите особисто навідати таку установу, краще це робити з кимось. Тому що такий візит емоційно важкий досвід.

Що потрібно дітям?

Навички, які знадобляться у життя після інтернату, та прості речі, які всі ми використовуємо кожного дня.

Дорогих подарунків краще уникати. Цінність такого подарунка діти з інтернатних установ часто просто не розуміють: не знають, як важко гроші заробляються. Їм всі ці речі просто "приходять". Через це формується інструментальне ставлення або споживацтво. Діти швидко вчаться маніпулювати дорослими, але у цьому немає їхньої провини.

"Діти там до дорогих речей ставляться спокійно: вони їх не цінують. Вони сприймають це як відкуп. Дорослі відкуповуються від нас речами, і якщо я психанув та розбив телефон, наступного разу мені куплять ще кращий", пояснила Касьянова.

«У притулки і центри психологічної реабілітації я везу з собою купу майок, шкарпеток і трусів. Дівчаткам беру прокладки. Якісь соки, банани і яблука. Це все недорогі речі, які не є подарунком, але це те, що точно потрібно. Для дівчат возила резинки для волосся і обручі. Особливо для дівчат, які готувалися до вступу. Їм всім коротко обрізають волосся профілактика вошей. Дівчата через це дуже комплексують. Я возила обручі, щоб якось трошки це компенсувати», поділилась вона.

«Книги, за словами Касьянової, краще дарувати конкретній дитині, якщо відомо, що саме ця дитина хоче саме цю книгу. "У моїй практиці були діти, які закінчили 11-й клас інтернату, і ледь читали по складах. Тому не можу сказати, що діти там сильно читають. Зате діти малюють. Тому альбоми, фломастери, олівці ми возили. Малювати діти люблять і це, крім того, дуже терапевтично», пояснила вона.

Навчання життєвим навичкам значно більше потрібне. Дітей потрібно підготувати до виходу з інтернату. Їх потрібно навчати готувати, рахувати гроші, доглядати за собою. В інтернатах немає необхідності навчати дітей правилам гігієни. Багато хто відзначає, що діти там неохайні.

Читайте також: Любов, що вразила всю Україну! Відео з оселі багатодітної родини, якій після пожежі християни за 6 днів побудували будинок в карантин

"Діти розповідають, що зубні пасти та щітки їм видають тільки тоді, коли приїжджає комісія. Прийняти душ ціла історія. Особливо для підлітків. Душі відкриті, спільні, хлопчики і дівчатка соромляться один одного. У дівчат є правило: не привертати до себе уваги. Тому що є і сексуальне насильство, у тому числі. Тому дівчатка часто не користуються засобами гігієни, навіть дезодорантами. Крім усього іншого, це ще і розкіш. Хоча, волонтери іноді їм це все привозять і вчать користуватися", зазначила Касьянова.

Діти самі не ходять у магазини, у них немає готівки, вони не знають, як готується їжа, оскільки їх годують за розкладом уже готовими стравами. Коли ти виходиш з дитячої установи, ці навички потрібні. Тому важливо надолужувати ці прогалини у побутових знаннях.

«Волонтери навчають дітей фінансової грамотності, влаштовують майстер-класи з приготування борщу або піци. Коли ви все разом це готуєте, а потім їсте, це прикольно. Крім того, у процесі спілкування можна дізнатися багато різних цікавих і важливих для дитини речей. Так вибудовується довіра, в результаті чого можна зрозуміти, які речі потрібні для допомоги дитині. Для чого, власне, ми в інтернати і їздимо»,  наголосила Касьянова.

Що ще потрібно знати про допомогу дітям?

Вона має бути регулярною і надаватись постійною командою. Таких волонтерів спеціально тренують, вчать розрізняти різні маркери насилля, до них запрошують психологів, які розповідають про особливості дітей, травмованих переміщенням в інтернат.

Ця травма накладає відбиток на все життя коли у дитини не має свого власного значущого дорослого, якому можна довіряти. Вони намагаються компенсувати необхідну увагу не якістю, а кількістю дорослих поруч. Виростаючи, таким дітям складно вибудовувати довірчі, теплі відносини, тому що вони просто не знають, як це довіряти і любити дорослих.

Можливий варіант допомоги  стати наставником для дитини. Найпотрібніші такі наставники підліткам. Бути наставником означає регулярно провідувати дитину в інтернаті, спілкуватися, підтримувати, вислуховувати, ділитись досвідом та мотивувати розвиватись.

Наставництво в Україні має досить жорсткі правила: і регулярність відвідувань, і складна підготовча процедура, і великий перелік документів, які потрібно зібрати. "Це правильно, тому що ми хочемо убезпечити дитину. Але, з іншого боку, багатьом людям, які приїжджають в інтернат, хотілося б простого і легкого спілкування", сказала Касьянова.

«Наставництво це не про простоту. Це постійний вид соціальної роботи. "Ти регулярно і постійно приїжджаєш до дитини, у тебе є план, ти розумієш, чому ти до цієї дитини приїжджаєш. Якщо виникнуть складності, у тебе є супервізор, який підтримує і допомагає правильно будувати стосунки», пояснила Касьянова.

Більше про наставництво для дітей з інтернатів можна дізнатись на сайті проекту "Одна надія".

Яка допомога дітям є найбільш ефективною?

Надана ще до того, як дитина опинилась в інтернаті. Тому що багато дітей там мають турботливих і люблячих батьків, які опинились у скрутних обставинах та не впорались із батьківством, тому що їм вчасно не допомогли.

Допомога волонтерів сім'ї дитини на тій стадії, поки родина ще нормальна, більш ефективна, ніж нескінченна допомога інтернатним закладам.

«Допомогти родині по сусідству багатодітній сім'ї, або родині, яка виховує дитину з інвалідністю, або тим, хто сам виховує дитину, набагато простіше і ефективніше. Хоча, звичайно, поки в таких установах є діти, потрібно до них їздити і допомагати хоча б для того, щоб моніторити, що права дітей там не порушуються», сказала Касьянова.

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Євгенія Мазур

Джерело: 24tv.ua

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!