Як правильно хвалити дитину: 10 важливих висловів похвали
Все для сімей
21.06.2021
Хвалити, але не перехвалити — це головне правило похвали для дітей у будь-якому віці! Дитина має чути похвалу від батьків завжди, інакше їй загрожують невпевненість та занижена самооцінка

Не перетворюйте дитину на об’єкт всесвітнього схвалення, або на виняткового містера чи місіс Усесвіту. Зазвичай батькам дуже не легко знайти ту межу, аби не перетворитися на жадібних на добрі слова чи, навпаки, не стати слугою дитини, що співає їй похвальні оди!

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Як же правильно хвалити дитину? Що треба говорити? Ось 10 основних фраз, які допоможуть батькам.

1. «Ти сильний, сміливий, щасливий, гарний!»

Ці фрази слід говорити дітям, які невдоволені, дивлячись на себе в дзеркало. Щоби підвищити їхню самооцінку (особливо дівчаткам), необхідні такі слова в дитинстві.

2. «Ми дуже раді, що в тебе все виходить!» 

Підтримка та позитивна оцінка від батьків ніколи не зашкодить дитині. Ці слова доводять малюкові, що батьки радіють за нього та співпереживають.

3. «Ти добре можеш упоратися із завданням (по господарству)! Дякую за допомогу!» 

Похвала та вдячність від батьків підвищують самооцінку дитини, такі слова надихають її вдосконалювати свої вміння та показати мамі й татові, на що ще вона здатна.

4. «Щоразу в тебе виходить це (будь-що) ще краще! Не зупиняйся! Ти на вірному шляху» 

Такими фразами батьки допомагають дитині не зупинятися на досягнутому та йти далі. Це дуже добре допомагає, наприклад, у спорті, коли син чи донька оволодівають якимось видом спорту. Підбадьорюйте свою дитину!

5. «Прекрасно! Ти сам вже одягнувся (намалював, створив і будь-що інше, що опанувала ваша дитина)!» 

Відзначайте факт зробленого і сформуйте позитивний образ, а не нахвалюйте окремо малюка: «Ой, який молодець, одну ложку до рота доніс! Чудово! Ти найкращий!» Узагалі намагайтеся не порівнювати з іншими. Так ви уникнете небезпеки виховати гордовиту дитину, з якою ніхто не схоче дружити чи спілкуватися. До того ж діти звикають, що їх постійно хвалять, і вже без цього не можуть нічого робити, у них виникають труднощі та непорозуміння як із батьками, так з однолітками та викладачами.

Читайте також: Спілкуйся з дітьми їх мовою кохання

6. «Ти справжній чоловік (жінка)!» 

Наголошуйте на приналежності до певної статі та на окремих характерних відмінностях. Змалечку в дівчинці виховуйте жіночність, а в хлопчикові — чоловічі риси. Це, безперечно, не тривіальне: «Чоловіки ніколи не плачуть!» До речі, цю фразу зараз спростовують науковці. Ніби-то такі дорікання погано впливають на подальше психологічне здоров’я та характер дорослого чоловіка. А ось про те, що хлопцеві ніколи не можна бити жінок і потрібно поважати бабусь, слід казати регулярно!

7. «У тебе гарні задатки в цій (в будь-якій) сфері! Ти можеш стати успішною людиною!» 

Надихайте дитину, але не обіцяйте, що вона обов’язково стане Біллом Гейтсом. Попередьте її, що для того, аби досягти гарних результатів, стати забезпеченою, варто дуже багато працювати та не боятися труднощів.

8. «Як тобі це вдається? Навчи мене!» 

Це приємно буде чути як малюкові, який збудував загадкову вежу з кубиків, так і підліткові, який розуміється на гаджетах, може пояснити важливу інформацію, краще за експерта. Дитина радіє, що її вміння стали у пригоді батькам, а ще вона може навіть відчути себе у ролі вчителя, чогось навчити маму чи татуся.

9. «Приголомшливо! Це гідно похвали!»

Цю фрази слід вживати, коли дитина ділиться своїми перемогами. Це потрібно зазначити, але не варто акцентувати на самій дитині, лише на її вміннях і досягненнях. Не передавайте куті меду, в усьому має бути міра.

10. «Я люблю тебе!» 

Без упевненості в тому, що дитину люблять, їй важко гармонічно розвиватися. Ви не помічали, як дитина часто запитує: «Мамо (тато), ти мене любиш?» Діти хочуть чути ствердну відповідь, адже це допомагає їм по життю. Малюкові також подобається говорити батькам про свою любов: «Мамочко (татусю), я тебе люблю!» Створіть у своїй сім’ї таку традицію, й усі будуть щасливими!

Правильно хваліть свою дитину змалечку! І тоді у вас не виникне жодних проблем у вихованні, адже дитина розвиватиметься в гармонійному середовищі та в люблячій сім’ї.

За матеріалами 4mamas-club.com

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Все для сімей
Останні новини
Останні новини