Як виховати в дитині лідерські якості
Все для сімей
06.04.2021
Більшість батьків хотіли би бачити своїх дітей успішними, спроможними керувати своїм життям і вести за собою інших людей — лідерами. У наш час лідерство — це дуже важливий ресурс, особливо в конкурентному дорослому світі

Проте не слід бути наївним і сподіватися, що з будь-якого маленького чоловічка може вийти Лідер з великої літери — Македонський чи Наполеон. Мають значення вроджені характеристики. Уже в дитячому садочку часто видно, хто з дітей себе проявляє як майбутній лідер, хто є заводилою, хто не боїться ризику, відгукується першим, іноді, на жаль, пускає в хід кулаки. Проте, як відомо, лідерами не народжуються, лідерів виховують. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Є кілька простих, але дієвих способів прищепити дитині лідерські якості природним чином, потрібне слово або власний приклад в потрібний момент зроблять більше, ніж моралізаторство на цю тему в старшому віці, мовляв, "ти повинен бути сильнішим, ти повинна приймати рішення, від тебе буде залежати" тощо, пише ditvora.com.ua.

1. Будьте прикладом

В очах дитини лідером є ви, тож думайте з усією відповідальністю про свої рішення і вчинки. Як будете діяти ви, швидше за все, так само буде чинити в аналогічних ситуаціях і дитина.

2. Заохочуйте командну роботу

Це стосується не тільки спільних сімейних справ, а й заходів, у яких братиме участь група дітей: похід з класом, командний спорт, театральна постановка та ін.

3. Навчайте дітей справлятися з невдачами

Це дуже важливий навик будь-якої успішної людини — пережити невдачу і рухатися далі. Поразка в спорті, розчарування від низької оцінки, образа від того, що старостою класу вибрали не його... та багато таких випадків, коли дитина повинна вміти розумно ставитися до втрат, образ і розчарувань, розуміючи, що вони неминучі, а не зациклюватися на них.

4. Розвивайте навички ведення переговорів

Не тисніть на дитину своїм авторитетом, якщо бачите, що для неї ваше рішення створює дискомфорт ("ти зробиш, як я сказала"). Навчайте її сперечатися з вами, досягати компромісу. Привчайте відстоювати свою точку зору шляхом переговорів, суперечок з розумними аргументами. А батькам важливо не забувати про повагу до думки дитини.

5. Учіть дитину приймати зважені рішення

Не одномоментні, імпульсивні, а зважені. Щораніше діти навчаться приймати правильні рішення, тим впевненіше вони будуть це робити в дорослому житті. Щоб цього навчити, не пропонуйте дитині відразу весь спектр варіантів на вибір, обмежте його декількома, щоб простіше було порівнювати. Наприклад, на вихідні дитина хоче йти в кіно, мама пропонує запросити родичів в гості, а тато пропонує поїхати на лижну базу. Запропонуйте дитині зробити вибір, як провести вихідні, зваживши всі "за" і "проти". І це лише одна ситуація, неконфліктна. Коли дитині не хочеться йти в школу і вона одного разу вирішить не йти, запропонуйте їй спочатку добре подумати і взяти відповідальність за власне рішення на себе — наприклад, опрацювати пропущені в класі теми вдома самостійно.

6. Показуйте дитині, що її рішення дійсно поважаються, і з вашого боку до них є довіра

Наприклад, йдучи в кафе, як правило, замовлення страв для дітей ми робимо самі. Дозвольте дитині самій зробити вибір з пропонованого меню (зрозуміло, тут є обґрунтовані "ні" на дуже дорогі страви, алкоголь, страви, які можуть викликати алергію, наприклад). Або що стосується одягу: нехай дитина самостійно приймає рішення, в чому піде в школу (у неї все одно обмежений в цій справі вибір) або в гості. Відчуваючи довіру і повагу з вашого боку до її рішень, дитина буде і вам більше довіряти, що тільки зміцнить ваші стосунки, особливо в підлітковому віці.

Читайте також: Українські школярі — серед головних переможців Asian Youth Innovation Awards 2021

7. Заохочуйте рішення дитини про підробіток

Навчаючись у старших класах, протягом літніх канікул діти часто отримують можливості знайти собі підробіток, який принесе невеликий особистий дохід, що дозволить підлітку відчувати себе більш самостійним і незалежним. Якщо робота не викликає у вас підозру, якщо дитина може з нею впоратися, не чиніть опір її рішенню. Хтось може вигулювати собак, хтось розносити газети, хтось працювати промоутерами, хтось писати замітки в місцеву газету. Це дає впевненість у собі, вчить відповідати за якість своєї роботи, а все це безсумнівно сприяє розвитку лідерських навичок у майбутньому.

8. Влаштовуйте сімейні вечори настільних ігор

У настільних іграх в усіх учасників рівні права, вони вчать стратегічному мисленню, грі за правилами, грі в команді.

9. Розвивайте навички планування у дітей

У кожній родині є маса запланованих заходів — від варіантів проведення канікул до щомісячних поїздок в гості до родичів або друзів. Залучайте дітей до планування поїздок і походів, сімейних розваг. Нехай вони разом з вами продумують розклад, маршрут, хто за які справи буде відповідати в ці поїздки. Наприклад, мама готує в дорогу бутерброди, а діти перевіряють за списком, чи всі необхідні предмети взяті. Одночасно діти навчатимуться і делегуванню обов'язків, розумінню того, що це допомагає все встигати і нікуди не поспішати.

10. Використовуйте магнітні або пробкові дошки для візуалізації цілей

Наприклад, дитина хоче в цьому році стати одним з кращих футболістів у місті. Помістіть його фотографію вгорі в оточенні фотографій відомих футболістів світу. Нижче помістіть календар всіх міських та регіональних футбольних матчів, а також розклад занять спортом. Поступово на дошці будуть з'являтися фотографії дитини з таких виступів, її грамоти, її кубки та інші досягнення. Така візуалізація допоможе мрії не втрачати своєї сили і заряджати дитину на новий ривок, навіть після невдачі.

11. Заохочуйте читання

Дослідження постійно підтверджують те, що дитина, котра багато читає, завжди впевненіша за однолітків, котрі не приділяють увагу читанню. Навіть якщо це легковажне читання, воно все одно допомагає розширити кругозір, бачити варіанти вчинків на прикладі героїв, аналізувати ситуації, що відбулися в книзі, і дії персонажів, які до цього призвели, а також розширює словниковий запас.

12. Заохочуйте оптимістичне мислення

Оптимізм тісно пов'язаний з успіхом. Розвивайте у дитини вміння з гумором ставитися до себе, вміти по-доброму пожартувати в потрібний момент, з оптимізмом дивитися на ситуацію. Люди, які це вміють і заряджають упевненістю інших, завжди стають лідерами.

Не кожному дано стати лідером і вести за собою натовп, проте оволодіти цими навиками буде корисно кожному. Допомагайте власним дітям розвиватися і рухатися вперед, незважаючи на всі невдачі, і у них все вийде!

Джерело: ditvora.com.ua

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Все для сімей
Останні новини
Останні новини