Захист материнства і молодого покоління - позитивні ініціативи Парламенту
24.01.2020
Електронні сигарети з наступного року стануть менш доступними для молоді завдяки ухваленим Верховною Радою змінам до законодавства, якими збільшено акцизний податок на рідини для електронних сигарет та заборонено їх продаж особам до 18 років.

16 січня 2020 року в другому читанні прийнято законопроекти №1210 та №1209  щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві. 

Під час брифінгу у Верховній Раді, депутати повідомили, що законопроектами запроваджується акцизний податок на рідини для електронних сигарет у розмірі 3 тис. грн за 1 літр з 1 січня 2021 року.

Депутати наголосили, що зараз ставки оподаткування електронних сигарет в 3,5 рази нижче, ніж звичайних сигарет. Так, на 2020 рік акциз на 1 шт електронних сигарет становить 34 копійки, на одну звичайну сигарету - 1 грн 21 копійка.

Як наголосив генеральний директор Департаменту громадського здоров'я Центру громадського здоров'я Андрій Скипальський, Україна, як сторона рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, має вжити заходи щодо швидкого реагування та регулювання цих засобів.

Зараз в Україні близько 20% молоді та дітей мають досвід куріння, 7% з них - електронних сигарет. Причиною поширення таких продуктів стала цінова доступність а також необмежений продаж електронних засобів для нагрівання з будь-якого віку.

Окрім того, ще однією важливою ініціативою є рекомендація Комітету з питань молоді і спорту Верховній Раді прийняти за основу законопроект №2435 про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня". Про це йдеться на сайті Парламенту. 

Законопроект №2435 передбачає врегулювання питань, які спрямовані «на відзначення матерів почесним званням України «Мати-героїня» та надання їм додаткової соціальної підтримки. У тому числі проект закону визначає підстави відмови у присвоєнні зазначеного почесного звання і його позбавлення.

Також законопроектом пропонуються пільги та компенсації для жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», зокрема:

- одноразова грошова винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (відповідно Закону про держбюджет на 2020 рік розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць планується в розмірі з 1 січня 2020 року - 2027 грн);

- першочергове надання жилих приміщень (для тих, хто потребує поліпшення житлових умов);

- право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми;

- право на пенсію за особливі заслуги перед Україною;

- право на щорічне безоплатне медичне обслуговування, диспансеризацію та лікування в спеціалізованих стаціонарах;

- право на безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками один раз на рік;

- безоплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів;

- щомісячна доплата у розмірі 50 відсотків від пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії;

- безоплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або залізничним транспортом з правом першочергового придбання квитків;

- 50-відсоткова знижка плати за користування житлом та комунальними послугами;

- відшкодування 50 відсотків вартості палива, придбаного в межах установлених норм, особам, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, стимулюватиме належне виховання дітей у багатодітних сім'ях та сприятиме підвищенню народжуваності в Україні.

Всеукраїнський Собор закликає молитися, аби влада нашої держави піклувалася про захист материнства, сім'ї та молодого покоління, аби парламентарі ініціювали і розробляли законопроекти щодо соціального захисту та підтримки інституту сім'ї. 

Останні новини
Останні новини