Іспанець, що отримав сурогатну дитину з України засуджений за гвалтування 52 дітей
02.06.2020
1 червня відбувся онлайн-брифінг на тему прийнятих Урядом ініціатив щодо захисту прав дітей за участі Міністра соціальної політики України Марини Лазебної, Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

В рамках брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба розповів про скандали останніх років довкола сурогатного материнства.

Зокрема, відсутність генетичного зв'язку між замовниками та дитиною; відмова від дітей, які народились з інвалідністю; невизнання дітей в країнах, де репродуктивні технології заборонені законом; контрабанда дітей, перевезення в багажниках. 

Резонансною стала новина про іспанського педіатра, якого було засуджено за згвалтування 52 дітей та який також має дитину від сурогатної матері з України. Парадоксальним є те, що для усиновлення іноземці мають виконати певні юридичні процедури та збирати довідки і т.д., а от для сурогатного материнства фактично ніхто нічого не первіряє, що дає можливість замовити в Україні народження сурогатних дітей навіть таким жахливим людям, як згаданий педіатр. 

Кулеба зазначив, що на сьогодні більше 80% немовлят народжених від сурогатних мам в Україні потрапляють закордон. А відтак, сурогатне материнство для іноземних пар необхідно закривати в Україні.

У більшості розвинених країн світу сурогатне материнство заборонене, як порушення прав дитини, адже позиціонує дитину як товар. У 2018 році ООН прирівняло сурогатне материнство до продажу дітей.

Сурогатне материнство заборонене у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Нідерландах, Швеції, Данії, Норвегії, Італії, Іспанії, Франції, деяких штатах США. Також, багато країн, у зв'язку з тим, що не можливо врегулювати законодавство щодо комерційного сурогатного материнства прийшли до його повної заборони (Індія, Тайланд). Шведське законодаство чітко вважає сурогатне материнство експлуатацією. У Франції сурогатне материнство порушує законодавство про усиновлення та невідчуджуванність людського тіла. В Німеччині злочином вважається будь-яка спроба здійснити штучне запліднення жінки, готової відмовитися від своєї дитини після її народження, саме сурогатної матері, або імплементувати їй людський ембріон - це закон про захист ембріонів. 

Всеукраїнський Собор закликає молитися про мудрість державних діячів, аби на законодавчому рівні якнайскоріше врегулювати дане питання. Просимо підтримувати Миколу Кулебу у його позиції, як такій, що не суперечить християнським й національним цінностям. 

За матеріалами

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!